Ansamblis „Synaesthesis“ rengia ypatingą programą su kylančia batutos žvaigžde iš Jungtinės Karalystės

Ar koncertas XXI a. gali būti kitoks, nei esame įpratę girdėti? Tai svarsto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“, pristatydamas programą „Koncertas tėra žaidimas II“. Birželio 21 d., trečiadienį, 18 val., LMTA Didžiojoje salėje susiburs išskirtinės ansamblio atlikėjų pajėgos, o specialiai šiai programai į Lietuvą atvyksta ir dirigentas iš Jungtinės Karalystės Toby Thatcheris.

  „Synaesthesis“.<br>  „Synaesthesis“ archyvo nuotr.
  „Synaesthesis“.<br>  „Synaesthesis“ archyvo nuotr.
 T. Thatcheris.<br>V. Jollands nuotr.
 T. Thatcheris.<br>V. Jollands nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 11:17 AM

Prieš septynerius metus, 2016 m. balandį, ten pat, LMTA Didžiojoje salėje, nuskambėjo koncertas „Koncertas tėra žaidimas“, kuriuo ansamblio „Synaesthesis“ vadovė, pianistė Marta Finkelštein siekė permąstyti koncerto kaip reiškinio tradiciją ir atrasti naujas galimas jo formas šiuolaikybėje. Nuo to laiko pianistė toliau į šį klausimą atsakymo ieškojo kuruodama daugybę vėlesnių sėkmingų amsamblio „Synaesthesis“ projektų, o taip pat rengdama daktaro disertaciją.

Po septynerių metų gimusioje programoje „Koncertas tėra žaidimas II“ pristatomi įdomiausių mūsų laikų kompozitorių Brigittos Mutendorf, Raphaëlio Cendo, Fausto Romitellio ir Mirelos Ivičevič kūriniai. Juos atliks seniai scenoje nematyta išplėsta ansamblio „Synaesthesis“ sudėtis, o prie dirigento pulto specialiai šiam nuotykiui atvyksta australų-britų dirigentas T. Thatcheris. Tai išskirtinis menininkas, ką liudija ir jo artimiausio sezono planai: dirigentas debiutuos diriguodamas tokiems ansambliams kaip „Ensemble Intercontemporain“ ir „Musikfabrik“.

„Skaičiuoju paskutines minutes iki debiuto Lietuvoje. Nepaprastai laukiu susitikimo su ansamblio „Synaesthesis“ muzikantais. Man labai įdomu, kaip mums pavyks interpretuoti šią neeilinę, labai sodrią programą.

Atrodo, kad šie kūriniai ribotoje erdvėje sutalpina viską – ar tai būtų Jeano Luco Nancy koncertruotų patirčių filosofija, kurią per garsą tyrinėja Brigitta Muntendorf, ar sodrios Raphaelio Cendo spalvos, ar Fausto Romitellio haliucionuojantis garsovaizdis, besisukantis aplink vienintelį toną, ar Mirelos Ivičevič pasikartojančių faktūrų ir atmosferų koliažas, kurį apjungia politinės ir meninės intencijos“, – būsimo koncerto Lietuvoje programą apibūdino T. Thatcheris.

„Koncertas tėra žaidimas II“ – LMTA Didžiojoje salėje birželio 21 d., trečiadienį, 18 val. Dalyvaus ansamblio „Synaesthesis“ nariai: Vytenis Gurstis (fleita), Artūras Kažimėkas (klarnetas), Arminas Bižys (saksofonas), Kamilė Kubiliūtė (smuikas), Monika Kiknadze (altas), Arnas Kmieliauskas (violončelė), Pranas Kentra (el. gitara), Joana Daunytė (arfa), Marta Finkelštein (fortepijonas), Lukas Budzinauskas (perkusija), dirigentas – Toby Thatcher.

Šis koncertas – tai Martos Finkelštein doktorantūros tyrimo „Muzikos kuratorystė šiuolaikybėje: kontekstai, lietuviškoji scena ir ansamblis „Synaesthesis“ gynimo meninė dalis. Projekto partneris – Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.