Kaunas kviečia paminėti 34-ąsias Baltijos kelio metines neįprastoje vietoje: laisvę švęs džiazo ritmu

Rugpjūčio 23 d., trečiadienį, 19 val. Nemuno saloje ant baigiamo statyti Mokslo ir inovacijų centro stogo skambės nuotaikinga koncertinė programa „Baltijos keliui atminti“. Renginio organizatorius festivalis „Operetė Kauno pilyje“ ją dovanos kartu su Kauno bigbendu bei solistais iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

 Kauno bigbendas.<br> M. Zinkevičiaus nuotr.
 Kauno bigbendas.<br> M. Zinkevičiaus nuotr.
 J. Zakirova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 J. Zakirova.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 J. Milius (kairėje) ir P. Meškėla.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 J. Milius (kairėje) ir P. Meškėla.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 S. Rubina.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 S. Rubina.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 19, 2023, 10:18 AM

Nemuno salą užlies muzika

Kauniečių pamėgtas festivalis „Operetė Kauno pilyje“ imasi iniciatyvos kultūriškai įveiklinti naują erdvę Nemuno saloje. Nuo sparčiai kylančio Mokslo ir inovacijų centro „Mokslo sala“ stogo bus minimas reikšmingo ir vieno unikaliausių įvykių mūsų šalies istorijoje – Baltijos kelio – metinės.

Baltijos kelias – viena svarbiausių politinių demonstracijų Baltijos valstybių istorijoje. Ši taiki manifestacija įvyko 1989 m. rugpjūčio 23-ąją. Jos metu lietuviai, latviai ir estai drauge susijungė į 600 kilometrų žmonių grandinę ir taip pademonstravo visam pasauliui, kad yra pasiruošę taikiai kovoti dėl nepriklausomybės. Tą dieną apie 2 milijonus žmonių susikibo rankomis nuo Vilniaus iki Talino ir nutiesė kelią ne tik į Nepriklausomybę, bet ir į modernią ateitį.

Karo veiksmų Ukrainoje kontekste šios dienos minėjimas įgauna dar didesnę prasmę. Dėl to Kauno bigbendas šiemet paruošė ypatingą muzikinę programą „Baltijos keliui atminti“.

Išbandys „Mokslo salos“ stogą

Išskirtinė vieta – Mokslo ir inovacijų centro stogas – nemokamam koncertui pasirinkta neatsitiktinai. Nemuno saloje jau baigiamas statyti vienintelis Lietuvoje mokslo populiarinimo centras „Mokslo sala“, kuris neabejotinai taps traukos centru žingeidiems bei technologijomis besidomintiems žmonėms.

„Mokslo sala“ – modernios, laisvos ir tobulėjančios visuomenės simbolis. „Šioje erdvėje muzika suskambės pirmą kartą ir mums didžiulė garbė, kad tai nutiks minint Baltijos kelią. Mokslo ir inovacijų centro stogas tam puikiai tinka – iš čia atsiveria nuostabus vaizdas į Kauną – žalią, laisvą ir nepriklausomą miestą“, – džiaugėsi operetės festivalio direktorius Danielius Vėbra.

Būtent šias vertybes sieks priminti ir koncerto „Baltijos keliui atminti“ muzikinės programos rengėjas – Kauno bigbendas. Daugelis kauniečių sutiks, jog daugiau kaip trisdešimt metų gyvuojantis Kauno bigbendas yra vienas iš Kauno džiazo kultūros židinių. O būtent džiazo muzikos žanras atstovauja nevaržomai laisvei ir atpalaiduojančiai jausmų tėkmei.

Laukia įdomi programa

Plačiau apie programą ir idėjas papasakojo koncerto „Baltijos keliui atminti“ muzikinės programos rengėjas KĮ „Kauno santaka“ vadovas Vaidas Andriuškevičius.

„Baltijos kelias – tai Lietuvos, Latvijos ir Estijos vienybės, laisvės ir žmonių sutelkties simbolis, kurį kiekvieną kartą pasitinkame gaiviomis idėjomis. 1989 metais išgyventą euforiją prisimename, kai žmonės jungėsi į gyvąją vienybės grandinę, kuri nusidriekė nuo Gedimino bokšto Vilniuje per Ukmergę, Panevėžį, Pasvalį, Bauskę, pro Laisvės paminklą Rygoje iki Hermano bokšto Taline.

Šiais metais Kauno bigbendas istorinei progai skiria specialią programą. Joje dalyvaus Lietuvos Nepriklausomybės priešaušryje susikūręs Kauno bigbendas (vyr. dirigentas Tomas Botyrius), o jam talkins solistai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Tai – Jeronimas Milius, Povilas Meškėla, Julija Zakirova (Latvija) ir Sofia Rubina-Hunter (Estija).

Programoje skambės dainos apie laisvę, mūsų kraštą, jausmus ir svajones, kurias mes pasiekėme veikdami visi kartu. Koncerto pabaigą vainikuos Latvijos kompozitoriaus Boriso Rezniko daina „Bunda jau Baltija“, kurią kartu savo kalba įprasmins keturi solistai.

Šiuo koncertu Nemuno saloje, kaip ir prieš daugelį metų, siųsime žinutę visam pasauliui – esame laisvi, laimingi, vieningi ir to paties linkime visiems, kam šiuo metu to labiausiai reikia“, – kalbėjo V. Andriuškevičius.

Viešės džiazo pažibos

Trumpai pristatysime vakaro viešnias Juliją Zakirovą (Latvija) ir Sofiją Rubiną-Hunter (Estija). J. Zakirova laikoma aktyviausia džiazo soliste Latvijoje. Ji daugelio tarptautinių konkursų ir festivalių dalyvė (laureatė), o karjerą pradėjo būdama vos 16 metų.

Džiazas – neatsiejama solistės gyvenimo dalis. Ji yra dalyvavusi „Kaunas Jazz“, „Šiauliai Jazz“ festivaliuose Lietuvoje, „Pori Jazz“ – Suomijoje, „Jazz Kaar“ – Estijoje ir kituose. Solistė yra vokalistų konkurso „Sony Jazz Stage“ laureatė.

J. Zakirova buvo pakviesta kaip solo vokalistė naujo „My Favorite Melodies“ albumo įrašams bendradarbiaujant su Raimondu Paulu (buvęs Latvijos kultūros ministras, kompozitorius, pianistas). Ji bendradarbiauja ir su kitais žymiais Latvijos džiazo atlikėjais. Šiuo metu ji baiginėja įrašyti savo solinį albumą.

Sofija Rubina-Hunter – viena ryškiausių Estijos vokalisčių, įrodžiusi savo vertę daugybėje pasaulio scenų, nuo didelių festivalių iki legendinio Niujorko klubo „Blue Note“.

S. Rubina energinga, spalvinga, linksma ir optimistiška dainininkė. Scenoje ji jungia įvairiausius žanrus – nuo džiazo standartų, improvizacijų ir vintažinių dainų iki pop, soulo ir elektro muzikos.

Taigi, nepraleiskite progos rugpjūčio 23 d. 19 val. Nemuno saloje ant mokslo populiarinimo centro „Mokslo sala“ išgirsti visų trijų Baltijos valstybių atlikėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.