Objektų teatras visai šeimai pasirengęs skraidinti publiką į magišką vaizduotės pasaulį

„Stalo teatras“ artėjantį sezoną pasitinka įprastai – be kardinalių veiklos pokyčių. Kaip juokavo teatro vadovė Saulė Degutytė, naujienų „Stalo teatre“ nebus: „Ir toliau aktyviai vesime edukacijas, gastroliuosime po Lietuvą ir Europos šalis, pristatysime keletą premjerų“.

 „Jūratė ir Kastytis“.<br>L. Vansevičienės nuotr.
 „Jūratė ir Kastytis“.<br>L. Vansevičienės nuotr.
 „Deivių archeologija“.<br>T. Tereko nuotr.
 „Deivių archeologija“.<br>T. Tereko nuotr.
 „Prieik arčiau“.<br> Teatro archyvo nuotr.
 „Prieik arčiau“.<br> Teatro archyvo nuotr.
 „Prieik arčiau“.<br> Teatro archyvo nuotr.
 „Prieik arčiau“.<br> Teatro archyvo nuotr.
 „Jūratė ir Kastytis“.<br>L. Vansevičienės nuotr.
 „Jūratė ir Kastytis“.<br>L. Vansevičienės nuotr.
 „Bezdukas ant ežero“.<br> T. Tereko nuotr.
 „Bezdukas ant ežero“.<br> T. Tereko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 6:07 PM

„Stalo teatro“ spektakliai skirti visai šeimai – vaikams ir jų tėveliams. Teatro repertuare yra net spektaklis kūdikiams „Dangaus virėja“, tinkamas žiūrovams nuo 1,5 metų.

 „Tai netradicinis teatras: jame veikia daiktai ir netikėtos priemonės, skatinančios žiūrovus žaisti – beje, ne tik vaikus, bet ir jų tėvus. Pastebėjome, kad į mūsų spektaklius atėję suaugusieji vėl tampa vaikais ir užsimiršę leidžiasi į magišką žaidimų pasaulį“, – pasakojo S. Degutytė.

Teatro kūrėjai spektakliuose „įdarbina“ paprastas priemones ir vaikų vaizduotę. Pasirodymų metu naudojami ir įvairūs daiktai, rakandai, objektai, ir įvairios medžiagos – juodžemis, kinetinis smėlis, vanduo, vaškas, skatinantys vaikus plėsti savo pojūčius, jų suvokimą. Tačiau paprastos medžiagos „Stalo teatre“ tampa įrankiu visai ne paprastoms temoms gvildenti.

„Su vaikais kalbame rimtomis temomis: apie karą, išdavystę, vaikų vienatvę, darbą, migraciją... Nebijome komentarų spektaklio metu. Po pasirodymų dažnai su žiūrovais diskutuojame. Juk vien spektaklio šių laikų išsilavinusiems mažiesiems žiūrovams nepakanka“, – aiškino teatro vadovė.

Savo ir taip platų repertuarą naujajame sezone „Stalo teatras“ papildys dviem premjeromis – spektakliais „Migrantai“ ir „Bitės“ (abu režisuoja S. Degutytė). Spalio 6 d. teatras pristatys audiovizualinį spektaklį „Migrantai“, įkvėptą Issos Watanabe bežodės knygos tuo pačiu pavadinimu.

Žiūrovams nuo 7 metų skirtas spektaklis kalbės apie praradimą – namų, mylimų vietų, brangių žmonių. Pasirodyme bus naudojamas grafoprojektorius – senovinis aparatas skaidrėms rodyti, taip pat gyvai muzikuos kankles netradiciškai valdanti atlikėja Jausmė Elena Stonkutė.

Pasirodymo metu muzikantė gros ir kanklėmis, ir įvairiais perkusiniais instrumentais, dainuos. „Migrantų“ premjera vyks spalio 6 ir 7 d. meno erdvėje „Vileišio18“ (P. Vileišio g. 18N, Vilnius). Bilietus galite įsigyti kakava.lt.

Lapkričio 15 d. „Stalo teatras“ kvies į antrąją sezono premjerą – spektaklį „Bitės“. Jis – visada aktualia agresijos tema. Spektaklį kuria tarptautinė lietuvių ir ukrainiečių menininkų komanda, kurioje – ir Liudmyla Zborovska iš Lvivo teatro „Ir žmonės, ir lėlės“.

Pasirodymo metu skambės gyva muzika, ukrainiečių ir lietuvių dainas atliks Gediminas Žilys, taip pat skambės Marjan Pyrig Pyrozhok kūrinių ištraukos. Spektaklio „Bitės“ premjera įvyks lapkričio 15, 16 ir 17 d., Lietuvos teatro sąjungoje (Teatro g. 8, Vilnius). Bilietus galite įsigyti kakava.lt.

Šalia spektaklių, svarbi „Stalo teatro“ veiklos dalis yra edukacija, ypač nukreipta vaikų su negalia integracijai. „Nuo 2024 m. Lietuvoje bus vykdoma platesnė vaikų su negalia integracija į mokyklas.

Mes ir dabar šiems vaikams skiriame nemažą dėmesį: jau kurį laiką rengiame dirbtuves „Prieik arčiau“, siekdami, kad vaikai mokytųsi bendrauti su negalią turinčiais bendraamžiais. Ketiname ir toliau dirbti šia kryptimi, o šalia edukacijų planuojame sukurti spektaklį šiems ypatingiems vaikams“, – pasakojo S. Degutytė.

Naująjį sezoną teatras ir toliau rengs gastroles bei skleis objektų teatro žavesį po Lietuvą ir Europos šalis. „Stalo teatras“ dalyvauja Liuksemburgo lietuvių bendruomenės projekte „Globali Lietuva“ ir rudenį šioje šalyje rodys spektaklį „Sibiro haiku“.

Šio projekto rėmuose taip pat numatytos teatro gastrolės į Vokietiją, Belgiją ir Liuksemburgą, kur teatras lietuvių bendruomenėse rodys kūdikiams skirtą spektaklį „Dangiaus virėja“. Gruodžio mėnesį „Stalo teatras“ susitiks su Austrijos lietuvių bendruomene, kuriai rodys spektaklį „Stebuklingas sodas“ pagal Selmos Lagerliof pasaką.

Visą teatro repertuarą rasite čia 

„Stalo teatro“ veiklą remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.