Lietuvių duetas pristato prestižinės kompanijos išleistą albumą, kurį įkvėpė gimtinės skambesio ilgesys

Prestižinės leidybos kompanijos „Naxos“ katalogas pasipildė nauju lietuvių muzikos įrašu – tai smuikininkės Simonos Venslovaitės ir pianistės Veronikos Kopjovos parengta lietuvių kompozitorių muzikos smuikui ir fortepijonui programa.

S. Venslovaitė (kairėje) ir V. Kopjova. <br> T. Pewal nuotr.
S. Venslovaitė (kairėje) ir V. Kopjova. <br> T. Pewal nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-27 10:36

Albume įrašytos keturios sonatos, kurių autoriai – Juozas Gruodis, Kazimieras Viktoras Banaitis, Stasys Vainiūnas ir Julius Juzeliūnas. Tai kūriniai, atspindintys sudėtingą XX a. lietuvių muzikos raidą – nuo viltingo nepriklausomos Lietuvos laikotarpio iki atšiaurių sovietinės cenzūros sąlygų.

Simona ir Veronika kartu groja jau beveik dešimtmetį, abi savo karjeras ir gyvenimą kuria Vakarų Europoje. Simona – Miuncheno kamerinio orkestro narė, baigusi studijas Vienos muzikos ir atlikimo meno universitete, ketverius metus buvusi vieno geriausių kamerinių orkestrų pasaulyje „Kremerata Baltica“ nare, nuo 2016 iki 2018 m. grojusi Leipcigo „Gewandhaus“ orkestre.

Veronika – pianistė, koncertuojanti tiek solo, tiek kameriniuose ansambliuose, grojusi tokiose prestižinėse salėse kaip Amsterdamo „Concertgebouw“ ir Vienos „Musikverein“, baigusi studijas Hanoveryje ir Vienoje.

Kaip tvirtina abi muzikės, ši lietuvių kompozitorių sonatų programa gimė „iš ilgesio gimtinės skambesiui“.

„Nuo pat mudviejų su Simona bendro kūrybinio kelio pradžios, mus ypač domino lietuviškas repertuaras. Šis „Naxos“ išleistas albumas gimė iš tėvynės ilgesio, nenumaldomo poreikio supažindinti pasaulį su puikia Lietuvos muzika, o taip pat – iš beribio, nevaržomo smalsumo.

Tiesa, susidomėjusios sonatomis, greitai pastebėjome, kad jų natas gauti nėra paprasta, o pasiklausyti įrašų – juo labiau. Turime begalę puikios muzikos, fantastiškų kompozitorių ir norime, kad ši muzika būtų prieinama ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio publikai. Tad pirmojo albumo repertuarą ruošėme su didžiuliu atsidavimu, jausdamos atsakomybę“, – pasakojo Veronika Kopjova.

„Lietuviška muzika tapo neatsiejama mūsų su Veronika repertuaro dalimi ir „gyvenimo projektu“. Išgryninti šios programos, virtusios albumu, idėją ir jį paruošti mums padėjo nuostabi vadybininkė Beatričė Blotnytė – tik jos dėka svajonės tapo realybe.

Kodėl „Naxos“? Ši kompanija yra viena didžiausių klasikinės muzikos rinkoje, jos prodiusuojami įrašai pasiekia net pačius atokiausius pasaulio kampelius. Vienas jos interesų – ieškoti nežinomų, dar neįrašytų kūrinių, įdomaus repertuaro. Tai neabejotinai tiko mums. Neslėpsiu, kai po visų leidybos darbų radome mūsų įrašus platinamus net japonų kalba, širdis tiesiog apsalo!“, – džiūgavo smuikininkė Simona Venslovaitė.

Simonos Venslovaitės ir Veronikos Kopjovos albumo „Lietuvių muzika smuikui ir fortepijonui“ pristatymo koncertai vyks lapkričio 30 d., 19 val., Vilniaus rotušėje ir gruodžio 2 d., 16 val., Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune. Bilietus platina Bilietai.lt

Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba. Rėmėjai: Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas. Partneriai: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Vilniaus rotušė, Nacionalinis Kauno M. K. Čiurlionio dailės muziejus. Projekto organizatoriai: VšĮ „Musica Vitale“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.