22-ąjį džiazo festivalį „Birštonas“ paskelbs Lietuvos džiazo meistrai su bendražygiais iš Puerto Riko ir Šveicarijos

Balandžio 5 dieną Birštono kultūros centre vėl nuskambės seniausio šalyje džiazo festivalio šaukiniai. Tris dienas naujomis idėjomis su džiazo mėgėjais čia dalysis beveik pusantro šimto muzikantų iš 14 pasaulio šalių.

 N. Torresas ir Kauno bigbendas.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 N. Torresas ir Kauno bigbendas.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 „Shinkarenko Jazz 4N“.<br> V. Suslavičiaus nuotr.
 „Shinkarenko Jazz 4N“.<br> V. Suslavičiaus nuotr.
 „Vilnius JJAZZ Ensemble“.<br> V. Suslavičiaus nuotr.
 „Vilnius JJAZZ Ensemble“.<br> V. Suslavičiaus nuotr.
 A. Rekašiaus (centre) trio „&amp; Dorphine“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A. Rekašiaus (centre) trio „&amp; Dorphine“.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A. Rekašius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 A. Rekašius.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 N. Torresas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 N. Torresas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 K. Juodzevičiūtė.<br> D. Labučio nuotr.
 K. Juodzevičiūtė.<br> D. Labučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 29, 2024, 7:19 PM, atnaujinta Mar 29, 2024, 7:24 PM

Apdainuos Dominikos žmones ir kultūrą

Festivalį pradės „Latin Grammy“ laureato fleitininko Nestoro Torreso iš Puerto Riko programa su Kauno bigbendu. Svečias su orkestru pristatys savo naujausią albumą „Dominikos siuita“ („Dominican Suite“), kuriuo apdainavo jam mielus šio krašto žmones, kultūrą ir muziką.

Dar paauglystėje jaunasis Nestoras su šeima persikėlė iš Puerto Riko į Niujorką, kur nuo studijų Manneso muzikos mokykloje grojo su karščiausiomis to meto „Latin“ muzikos grupėmis Niujorko šokių klubuose. Paskui kubietiškos muzikos grupę „Hansel & Raul“ jis netgi persikėlė į Majamį, kur buvo pastebėtas „Miami Beach“ festivalyje ir leidosi į gastroles su Herbie Hancocku ir Wayne'u Shorteriu po Japoniją.

N. Torreso nesustabdė net žiaurus likimo smūgis, vos neatėmęs jo gyvybės per garsenybių laivų lenktynes, susidūrus laivams. Bet muzikanto karjera po nelaimės net įsibėgėjo. 2001-aisiais jis laimėjo „Latin Grammy“ pop– instrumentinio albumo kategorijoje už kompaktinį diską „This Side of Paradise“.

Iki šiol N. Torresas išleido 18 albumų ir pelnė dar penkias „Grammy“ nominacijas, tarp jų keturias – „Latin“ muzikos žanre. Jo kūryba apibūdinama kaip egzotiškas įvairių stilių mišinys, nardinantis klausytoją į amerikietiško, brazilų ir afrokubietiško džiazo stichiją.

Fleitininkas bendradarbiavo su Paquito D’Rivera, Arturo Sandovalu, daugeliu kitų scenos įžymybių, grojo su Naujojo pasaulio (The New World), Klivlendo ir Singapūro simfoniniais orkestrais. Jis keliauja po pasaulį ir bendrauja su svarbiais asmenimis ne tik kaip iškilus menininkas, bet ir kaip kultūros ir taikos ambasadorius.

Anot N. Torreso, jo misija – skleisti muzika humanistines vertybes ir optimizmą. Ne vieną savo kompozicijų N. Torresas yra dedikavęs Tibeto dvasiniam vadovui Dalai Lamai.

Patirtį kaupė Šveicarijoje

Bigbendą scenoje pakeis pianistas, kompozitorius ir aranžuotojas Adomas Rekašius, grįžtantis į Birštono festivalį po 26 metų pertraukos. Dar būdamas studentas jis koncertavo šioje scenoje su saksofonininko Rimvydo Pauliko kvartetu. Dabar, sukaupęs turtingą profesinę ir gyvenimo patirtį, po ilgai trukusių savojo kūrybos stiliaus paieškų menininkas pristato pernai Šveicarijoje suburtą savo trio „& Dorphine“, atliekantį originalias lyderio kompozicijas.

Adomo kelias į muziką prasidėjo Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, kur jis mokėsi klasikinio fortepijono, bet nuo 15-kos metų grojo ir džiazą, dalyvavo džiazo konkursuose bei festivaliuose. Studijuodamas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje jis tapo tarptautinio konkurso „Piano Jazz Improvisation“ Vilniuje nugalėtoju.

Vėliau A. Rekašius gilino žinias Frankfurto prie Maino muzikos ir scenos menų universitete, po to dar kelerius metus praleido Vokietijoje mokytojaudamas ir muzikuodamas trio projektuose su vokiečių džiazo meistrais. Tuo laikotarpiu jis ne kartą lankėsi Indijoje, kur studijavo indų muziką ir filosofiją, grojo su indų muzikos virtuozais.

Nuo 2011 metų A. Rekašius gyvena Šveicarijoje, dėsto klasikinį ir džiazo fortepijoną bei kompoziciją Berno konservatorijoje. Įkvėptas savo ilgametės pedagoginės patirties, jis parengė du darbui su mokiniais skirtus kūrinių fortepijonui rinkinius, pristatė juos ir Lietuvoje, rengė čia meistriškumo kursus šalies muzikos mokyklų pedagogams ir moksleiviams.

2021 metais Šveicarijoje jis subūrė trio „Adomas Rekašius TREE“, o pernai – „& Dorphine“, su kuriuo drąsiau tolsta kūryboje nuo džiazo išraiškos priemonių. „Improvizacija yra antroji mano gimtoji kalba. Improvizuodamas nuolat atrandu kažką nauja ir tuoj pat vėl neriu į paieškas. Tai, kas vertingiausia, atradau savyje“, – atviravo pianistas.

Džiazo grandų kūrybos perlai

Koncertą pratęs profesionalių džiazo atlikėjų orkestras „Vilnius JJAZZ Ensemble“, vadovaujamas trombonininko ir kompozitoriaus Jievaro Jasinskio. Vos per porą intensyvios veiklos metų jis spėjo pelnyti pripažinimą Lietuvos džiazo padangėje, pasirodyti daugelyje svarbių šalies festivalių, išleisti tris originalios kūrybos albumus, o ketvirtasis „Rave’n’Jazz“ – jau pakeliui.

„Vilnius JJAZZ Ensemble“ vienija ne tik atlikėjus, bet kompozitorius – dauguma ansamblio narių kuria muziką. Visi jie – aktyvūs muzikantai, žinomos asmenybės. Kolektyvo kompozicijų įvairovė įprasmina ansamblio misiją – skleisti kokybišką, profesionaliai atliekamą lietuvišką džiazą, skatinti skirtingų kartų muzikantų bendradarbiavimą ir dalijimąsi patirtimi.

Debiutui Birštono festivalio scenoje „Vilnius JJAZZ Ensemble“ parengė originalių kompozicijų iš savo albumų programą kartu su dažna savo scenos partnere viena talentingiausių jaunosios kartos vokalisčių Kotryna Juodzevičiūte, kuri atliks ir pirmąją ansamblio repertuare lietuvišką dainą.

Pirmosios festivalio dienos programą užbaigs akustinio ir elektrinio boso meistras, grupių lyderis Leonidas Šinkarenka su naujos sudėties kvintetu. Beveik dešimt pastarųjų metų jo karjeroje trukęs kvarteto „Shinkarenko Jazz 4N“ etapas užbaigtas – praėjusią vasarą buvusį šios grupės narį Janą Maksimovičių pakeitė ilgametis bosininko bendražygis trimitininkas Valerijus Ramoška bei jaunosios kartos pianistas Andrius Savčenka, ir naujasis ansamblis surengė pirmuosius koncertus Ispanijoje ir Olandijoje.

Pirmajam pasirodymui Lietuvos festivalyje „Shinkarenko Jazz 5N“ parengė programą iš įvairių laikotarpių L. Šinkarenkos repertuaro.

22-asis džiazo festivalis „Birštonas“ prasidės Birštono kultūros centre balandžio 5 d. 19 val. Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Birštono savivaldybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.