22-ojo džiazo festivalio „Birštonas“ pagrindinė diena pažers žvaigždžių ir debiutų

Balandžio 6-ąją, šeštadienį, Birštono kultūros centrą sudrebins ilgasis tarptautinio džiazo festivalio „Birštonas“ maratonas: muzikantai iš devynių šalių surengs tris įvairių žanrų džiazo koncertus. Scenoje susitiks jaunystė ir branda, pasirodys naujos ir pripažintos grupės, lietuvių muziką gros tarptautiniai kolektyvai.

 K. Vaiginio kvartetas.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 K. Vaiginio kvartetas.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 M. Stumbro kvartetas.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 M. Stumbro kvartetas.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 „Littorina“ saksofonų kvartetas. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 „Littorina“ saksofonų kvartetas. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D. Pulausko grupė.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 D. Pulausko grupė.<br> V. Suslavičiaus koliažas.
 A. Pasaravičienės kvartetas.<br> Asmenininio archyvo nuotr. 
 A. Pasaravičienės kvartetas.<br> Asmenininio archyvo nuotr. 
Latvijos J. Vytuolio muzikos akademijos ir Vilniaus kolegijos projekto dalyviai.<br> V. Suslavičiaus nuotr.
Latvijos J. Vytuolio muzikos akademijos ir Vilniaus kolegijos projekto dalyviai.<br> V. Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 3, 2024, 4:15 PM

Šeštadienio programą 12 val. tradiciškai pradės jaunimas, šįkart – bendram projektui susivieniję Latvijos Jazepo Vytuolio muzikos akademijos ir Vilniaus kolegijos studentai. Šias abi mokyklas sieja ilgametis bendradarbiavimas, – pasirodymas taps ryškiu jo akcentu. Festivaliui suburtas jungtinis dviejų mokyklų džiazo kolektyvas parengė spalvingą jo muzikantų originalių kompozicijų programą, kurioje susitiks džiazas, ritmenbliuzas, fankas, rokas ir folkloras.

Pirmąjį šeštadienio koncertą tęs festivalio debiutantės pianistės Agnės Pasaravičienės tarptautinis kvartetas, kuriame muzikuoja jos buvę bendramoksliai iš Danijos karališkosios muzikos akademijos Olborge. Ši grupė aktyviai koncertuoja nuo 2020-ųjų ir spėjo pasirodyti ne tik Danijos džiazo festivaliuose, bet ir Lietuvos miestuose kaip projekto „Džiazo karavanas“ dalyvė.

Ji atlieka originalias lyderės kompozicijas, kuriose pinasi klasikinės, džiazo ir popmuzikos įtakos. Autorė savo kūrinius apibūdina kaip garsais perteiktas kasdienes istorijas, kurios kviečia klausytojus paklaidžioti asmeniškų prisiminimų takais.

Antrą šeštadienio koncertą 16 val. pradės gitaristo Mindaugo Stumbro naujos sudėties kvartetas. Praėjusiame festivalyje efektingai debiutavęs su savo lietuvišku kvintetu virtuozas šiemet, regis, užsimojo dar labiau nustebinti publiką.

Į Birštono sceną M. Stumbras grįžta su tarptautinio kalibro palydovais – vienu vitališkiausių ir išradingiausių savo kartos perkusininkų argentiniečiu Minino Garay, jo scenos partnere, išskirtinio braižo danų smuikininke ir kompozitore Line Kruse bei savitu jaunosios kartos lietuvių kontrabosininku Gediminu Stepanavičiumi.

Kvartetas parengė autorinę programą, įkvėptą pasaulio tautų folkloro spalvų, pulsuojančią Amerikos ir Afrikos ritmais, kerinčią Artimųjų Rytų intonacijomis.

Į „fusion“ muzikos stichiją šeštadienį nardins ir legendinė Dainiaus Pulausko grupė (DPG), grįžtanti į Birštono sceną po aštuonerių metų pertraukos. Per tą laiką grupės lyderio kūrybiniame gyvenime įvyko svarbių pokyčių, atsinaujino ir jo bendražygių kompanija. Į DPG įsiliejo saksofonininkas Tomas Botyrius, o būgnus visuose D. Pulausko kolektyvuose pradeda mušti Domantas Razmus.

Specialiai šiam festivaliui sukurta ir didžioji atsinaujinusio DPG programos dalis, tad grupės gerbėjų laukia nauji muzikiniai potyriai.

Vakariniame koncerte 20 val. publikos laukia galingas energijos pliūpsnis – festivalio kulminaciją žada net keturių Baltijos jūros regiono šalių išskirtinius improvizuotojus suvienijęs „Littorina“ saksofonų kvartetas. Visi jo nariai – estė Maria Faust, suomis Mikko Innanenas, švedas Fredrikas Ljungkvistas ir lietuvis Liudas Mockūnas – yra suradę savo nišą džiaze ir įtvirtinę darbais savitą braižą, tad išgirsti drauge muzikuojančius šiuos keturis fenomenus bus išties reta patirtis.

Kvartetas debiutavo tik praėjusį birželį „Improdimensijos“ koncertų cikle Vilniuje. Jo pavadinimas simboliškas: Litorina senovėje vadinta Baltijos jūra, o kvarteto virtuozų muzika – audringa ir rami, skaidri ir drumsta, salsva ir sūri, kaip jūros vandenys.

Šeštadienio programą užbaigs vienas talentingiausių Lietuvos saksofonininkų, nuolatinis džiazo festivalio „Birštonas“ dalyvis Kęstutis Vaiginis su savo tarptautiniu kvartetu, į kurį pirmą kartą įsilies vienas geidžiamiausių pasaulio būgnininkų amerikietis Jonathanas Blake'as.

Jau beveik 15 metų jis yra Kenny Barrono trio narys. Be šio būgnininko būtų sunku įsivaizduoti Lonnie Smitho pastarųjų metų albumus. J. Blake'as bendradarbiavo su visa plejada pasaulinių džiazo žvaigždžių, tarp jų – Pharoah Sandersu, Ravi Coltrane'u, Tomu Harrellu, Avishai Cohenu, Chrisu Potteriu.

Grupė atliks K. Vaiginio kompozicijas, dauguma jų – iš naujausio, Niujorke įrašyto albumo. „Man tai – labai svarbus karjeros įvykis“, – sakė saksofonininkas apie debiutinį tarptautinio kvarteto turą Lietuvoje. Pasirodymas Birštono festivalyje – paskutinė šio turo stotelė.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Birštono savivaldybė.

22-asis tarptautinis džiazo festivalis „Birštonas“ vyks Birštono kultūros centre balandžio 5–7 d. Bilietus platina kakava.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.