Festivalyje „Kaunas Jazz“ skleisis ir Vilniaus J. Tallat-Kelpšos konservatorijos mokinių kūryba

Su pavasarine gaiva atskrieja ir „Kaunas Jazz“ festivalis, o jo scenose pasirodys ir žymūs muzikantai, ir perspektyvus jaunimas. Festivalis suteikia galimybę prisistatyti talentingiems jauniems muzikantams, kurių pavardės garsins Lietuvą ateityje.

 Vilniaus konservatorijos džiazo trio.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Vilniaus konservatorijos džiazo trio.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Motiejus Mileris.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Motiejus Mileris.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Jefimas Romančikas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Jefimas Romančikas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Augustas Vaitiekūnas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Augustas Vaitiekūnas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 25, 2024, 11:18 AM

Tarp jų – Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos moksleiviai Jefimas Romančikas (klavišiniai), Motiejus Mileris (mušamieji) ir Augustas Vaitiekūnas (kontrabosas). Jaunuoliai yra ir klasės draugai, ir bendraminčiai muzikoje. Džiazo muzika – šių atlikėjų įkvėpimas ir būdas save išreikšti.

Įkvėpimo jaunieji muzikantai semiasi iš mokytojų, kitų džiazo muzikantų, taip pat iš lietuvių liaudies dainų lobyno. Vaikinai aktyviai įsilieja į Vilniaus džiazo gyvenimą, šalia konservatorijos ugdymo veiklų noriai dalyvauja ir grojimo įgūdžius tobulina Vilniaus džiazo klubo rengiamuose atviruose „jam session“ renginiuose.

Pianistas J. Romančikas jau pelnė aukščiausius įvertinimus respublikiniuose konkursuose: „Rudens Pop-Jazz 2023“ laimėjo „Grand Prix“, „Džiazas vaikams ir jaunimui“ (2024 m.) pelnė I vietą bei diplomą už originalią kūrinio interpretaciją.

Tai kas gi ta profesionalų „kalvė“? Kur šis jaunimas semiasi žinių bei patirties? Jaunuoliai susitiko Vilniaus J. Tallat-Kelpšos konservatorijoje – tai gimnazijos tipo mokykla, kuri suteikia mokiniams visavertį bendrąjį ir muzikinį ugdymą. Tad šioje specializuoto muzikinio ugdymo mokykloje ir susitiko bendraminčiai: M. Mileris ir A. Vaitiekūnas atvyko iš Panevėžio Vytauto Mikalausko menų mokyklos, J. Romančikas muzikavo Grigiškių meno mokykloje.

Muzikinių ambicijų siekti jiems padeda profesionalūs mokytojai, žinomi Lietuvos muzikantai – pianistai Kęstutis Pavalkis ir Andrejus Polevikovas, būgnininkas Vytis Vainilaitis, kontrabosininkas Gediminas Stepanavičius. Pasak vaikinų, Vilniaus konservatorijoje jie yra skatinami drąsiai kurti, eksperimentuoti, interpretuoti ir visada sulaukia mokytojų bei bendraminčių palaikymo. Jaunieji atlikėjai vertina kūrybišką atmosferą, įtakojančią jų, kaip asmenybių, tobulėjimą.

Vilniaus J. Tallat-Kelpšos konservatorija nuo seno garsėja kaip puiki terpė gimti naujiems talentams, susiformuoti išskirtinėms asmenybėms. Mokykla žinoma savo absolventais įvairiose muzikos srityse. Čia mokėsi Virgilijus Noreika, Irena Milkevičiūtė, Justina Gringytė, dirigentas Modestas Pitrėnas, kompozitoriai Algimantas Raudonikis, Kristupas Bubnelis, daug kitų klasikinės muzikos grandų bei kompozitorių.

Vilniaus J. Tallat-Kelpšos konservatorija išsiskiria stipriu džiazo ir populiariosios muzikos skyriumi. Kūrybiška atmosfera ir palankios saviraiškai sąlygos čia padėjo atsiskleisti tokioms asmenybėms kaip Viačeslavas Ganelinas, Skirmantas Sasnauskas, Dainius Pulauskas, Valerijus Ramoška, dainininkai Giedrė Kilčiauskienė, Justinas Jarutis, Neda Malūnavičūtė, Rūta Ščiogolevaitė, Mantas Jankavičius, Jazzu, Monique, o taip pat šiais metais sudrebinę nacionalinę Eurovizijos atranką grupės „Shower“ nariai.

Konservatorijos direktorė Vita Sasnauskienė džiaugiasi, kad į mokytojų gretas pavyksta pritraukti geriausius savo srities specialistus bei žymius Lietuvos muzikantus, kurie noriai dalijasi žiniomis ir patirtimi su jaunimu, o draugiška atmosfera mokykloje labiau primena darnią šeimą.

„Kaunas Jazz 2024“ festivalyje Vilniaus J. Tallat-Kelpšos konservatorijos mokiniai J. Romančikas (klavišiniai), M. Mileris (mušamieji) ir A. Vaitiekūnas (kontrabosas) pristatys savo autorines aranžuotes lietuvių liaudies dainų temomis. Muzikantų teigimu, jie ieško savito garso, muziką kuria neprisirišdami prie vieno konkretaus stiliaus.

Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos moksleivių džiazo trio koncertuos festivalyje „Kaunas Jazz“ balandžio 27 d. 15.30 val. „Vikonda FREE stage“ scenoje (Vasario 16-osios g.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.