Mokykloje nelegaliai veikianti cerkvė - Klaipėdos valdžios galvos skausmas

Klaipėdos Andrejaus Rubliovo pagrindinėje mokykloje jau 17 metų veikia maldos namai. Čia nuolat rengiamos pamaldos, o anksčiau, kaip teigiama, buvo šarvojami mirusiųjų palaikai. Visos apeigos vyksta be miesto valdžios leidimo. Tačiau tik dabar susirūpinta šią veiklą įteisinti. Nors uostamiesčio stačiatikiai jau kelerius metus gali melstis pietinėje miesto dalyje pastatytoje cerkvėje, įpročio rinktis mokykloje atsisakyti nenori.

V. Artamonovas (dešinėje) neigė kalbas, kad mokyklos patalpose buvo šarvojami ir mirusieji.<br>E. Petkutė
V. Artamonovas (dešinėje) neigė kalbas, kad mokyklos patalpose buvo šarvojami ir mirusieji.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 21, 2012, 5:11 PM, atnaujinta Mar 22, 2018, 4:14 PM

Miesto rusakalbius ugdanti mokykla dalį patalpų yra išnuomojusi krikščioniškai švietėjiškai draugijai su tikslu čia rengti tikybos pamokas. Jas lanko ne tik šios, bet ir kitų mokyklų moksleiviai. Tačiau jau daugelį metų čia melstis renkasi ir miesto stačiatikių bendruomenė, paprašiusi prieglobsčio dar tada, kai pietinėje miesto dalyje nebuvo jiems skirtų maldos namų. Mišias vakarais ir savaitgaliais laiko pats mokyklos direktorius Vladimiras Artamonovas, kuris yra ir parapijos popas bei Klaipėdos dekanato stačiatikių cerkvės dekanas. „Kad tai nesuderinama, kažkodėl paaiškėjo tik dabar. Religines pamokas lanko ir pravoslavų, ir sentikių atstovai, mes stengiamės apginti visų interesus“, - kilusiu triukšmu stebėjosi V. Artamonovas. Tačiau savivaldybės siekis - išvengti dar didesnių rūpesčių, kurių gali atsirasti, jeigu ši neįteisinta veikla tęsis.

„Patalpos išnuomotos legaliai, tačiau bažnyčios veikla nelegali. Bažnyčia yra atskirta nuo valstybės, todėl valstybinėje įstaigoje negali būti atliekamos religinės apeigos, juk mokyklą lanko ir kitų įsitikinimų moksleiviai, kai kurie tėvai skundėsi, jie nenori, kad mokykloje veiktų cerkvė“, - sakė savivaldybės mero pavaduotojas Vytautas Čepas.

Miesto valdžia ėmė ieškoti kelių, kaip įteisinti šią veiklą, nepažeidžiant nei vienų, nei kitų interesų.

„Niekas nekvestionuoja to, kad tokia mokyklos ir religinės bendruomenės partnerystė galima, tačiau reikia įvertinti, ar savivaldybės turtas naudojamas teisėtai. Bet kuri kita religinė bendruomenė irgi gali pasiprašyti priimama į kurią nors mokyklą. Jeigu leidžiame vieniems, negalėsime atsakyti ir kitiems, čia negali būti jokios diskriminacijos ir jokios protekcijos, reikalavimai visiems turi būti vienodi“, - teigė miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Jo manymu, derėtų sukurti modelį, kuriuo ateityje galėtų vadovautis ir kitos įstaigos. Dėl to turės apsispręsti savivaldybės taryba. Planuojama šį klausimą svarstyti kovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?