J. Jagmino šeimos paukštyno atidaryme Lazdijų rajone – valdžios plejada

Apsukrumo, kaip šeimos verslą derinti su politiko ir Seimo nario veikla, buvusiam įtakingam socialdemokratui, o dabar Mišrios Seimo narių grupės nariui Jonui Jagminui galėtų pavydėti ne vienas Seimo kolega.

Paukštyno atidarymas sulaukė daug dėmesio.<br>V. Danauskienė
Paukštyno atidarymas sulaukė daug dėmesio.<br>V. Danauskienė
Daugiau nuotraukų (1)

Vilma Danauskienė

Jul 10, 2012, 8:15 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 7:22 AM

Vos pasibaigus plenarinei Seimo pavasario sesijai, parlamentaras suskubo atšvęsti jo žmonai, ūkininkei Audronei Jagminienei priklausančio paukštyno komplekso Lazdijų rajone atidarymą.

Į nuošalų Krikštonių kaimą ant Nemuno kranto, pirmadienio vakarą perkirpti simbolinės įkurtuvių juostelės iškilmingam Jagminų šeimos paukštyno atidarymui atvyko daug politikų ir valdininkų. Tarp jų – pats šalies premjeras Andrius Kubilius su žmona, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis, žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius, Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius, šios tarnybos Lazdijų rajono skyriaus viršininkas Auridas Marcinkus, premjero patarėjas Virgis Valentinavičius, paukštyną stačiusios firmos „Rimasta“ atstovai, Jagminų verslo partneriai iš Lenkijos. Į atokų Dzūkijos užkampį – Krikštonių kaimą, pirmadienio vakarą sugužėjo ir gausus būrys žiniasklaidos atstovų.

„Kaip pavyko prisikalbinti tokius aukštus svečius? Niekas jų tyčia neviliojo ir nekalbino, tiesiog natūralu, kai kaimo politika ir žemės ūkio plėtra suinteresuoti aukšti valstybės pareigūnai atvyksta savo akimis pažiūrėti į geros praktikos pavyzdį. Šiuo metu Lietuvoje nėra kito tokio objekto kaime, kuriame per tokį trumpą laiką – vos per pusantrų metų, būtų įsisavinta 11 milijonų litų“, - sakė telefonu dar iki oficialių iškilmių pirmadienį kalbintas Seimo Kaimo reikalų komiteto narys J. Jagminas.

„Mūsų krašte ši investicija – labai didelė. Kalbu ne tik apie infrastruktūros investicijas – juk buvo sutvarkytas beveik sugriuvęs, buvęs žemės ūkio bendrovės gyvulininkystės kompleksas, kur ant apgriuvusių stogų jau beržai augti buvo pradėję. Kalbu apie svarų verslininkų indėlį į mūsų seniūnijos gyventojų bedarbystės mažinimą. Tokiame gūdžiame užkampyje kaip mūsų kraštas, tai – tarsi stebuklas. Žmonės turi darbą, atlyginimai mokami, teritorija sutvarkyta – aš negaliu nesidžiaugti ir nedėkoti, kad Jagminai pasirinko mūsų kraštą, o ne investicijas kitoje Lietuvos vietoje“, - dar iki oficialių paukštyno atidarymo iškilmių žurnalistams sakė Lazdijų rajono Noragėlių seniūnijos, kuriai priklauso ir Krikštonys, seniūnė Irena Uleckienė.

Pasak paukštyno savininkės, ūkininkės Audronės Jagminienės, šiuo metu naujajame paukštyne dirba trylika vietos gyventojų, sezoniniams darbams, kai reiks realizuoti užaugintą produkciją, papildomai bus priimama nedaugiau negu dvylika darbininkų. Įrengti paukštyno kompleksą Lazdijų rajone Jagminų šeima apsisprendė 2010-aisiais metais. Krikštonių kaime, buvusiose kiaulių auginimo fermose, šiuo metu įrengta 16 tūkst. kvadratinių metrų gamybos ploto. Statybos darbus atliko bendrovė „Rimasta“.

Parlamentaras J. Jagminas džiaugėsi, jog darbus pavyko atlikti greičiau nei per metus – oficialus paukštyno atidarymas planuotas tik 2013-ųjų liepą.

„Aš supratau, kad viščiukai – dalykas rimtas. O jeigu rimtai – negaliu nesidžiaugti, jog pradėję investicijas krizės metais, Lietuvos ūkininkai atsilaikė ir sėkmingai išlošė šiame versle“, - sakė simbolinę iškilmių juostelę perkirpęs premjeras A. Kubilius.

Per metus Krikštonių paukštyne planuojama užauginti apie 1,6 mln. viščiukų broilerių, realizuoti apie 5 tūkst. tonų skerdienos. Vienu metu Krikštonių paukštyne bus auginama iki 270 tūkst. paukščių.

Broilerių auginimui Krikštonyse sumontuota moderniausia pasaulyje įranga. Ją sumontavo vietos gyventojai, kuriuos Jagminų šeima įdarbino naujai atidarytame verslo objekte.

Broilerių auginimui Krikštonyse naudojamos modernios lesyklos, pasižyminčios minimaliu lesalų nubarstymu, nipelinės girdyklos, kurios neleidžia vandeniui tekėti ant kraiko. Viščiukai broileriai čia auginami ant gilaus kraiko, patalpos nėra plaunamos, todėl nesusidaro srutos bei gamybinės nuotėkos. Šalia gamybinų patalpų, kuriose auginami viščiukai broileriai, įrengtos buitinės patalpos darbuotojų poilsiui, dušai, drabužinės.

Pirmadienį kalbintas parlamentaras J. Jagminas negailėjo pagyrų vietos valdžiai ir gyventojams. „Per pusę metų susitvarkėme visus leidimus būsimai rekonstrukcijai, atlikome aplinkosauginį būsimo verslo vertinimą, suderinome būsimą paukštyno veiklą su vietiniais gyventojais, higienos specialistais, ugniagesiais. Esu maloniai nustebintas vietos valdžios geranoriško ir teigiamo požiūrio į verslo investicijų skatinimą Lazdijų rajone.

Neturėjome jokių kliūčių, jokių biurokratinių nesklandumų – priešingai nei Varėnos rajone, kuriame jau pusantrų metų negalime suderinti poveikio aplinkai vertinimo ataskaitų, kitų reikalingų leidimų verslo plėtrai. Ten vietos valdžia, negalėdama užgniaužti politinio angažuotumo, ne skatina, o stabdo verslą. O juk mes investuojame savo, ne užsienio kapitalą. Štai, pavyzdžiui, ir Krikštonyse: gavome paramą iš struktūrinių fondų – 1,38 mln. litų, o investavome – 11 mln. Likusias skolinome iš SEB banko bei ėmėme savojo ūkio“, - sakė dešimt metų viščiukų broilerių auginimo verslą plėtojantys Jagminai. Iš viso Jagminų šeima Lietuvoje turi keturias modernias broilerių auginimo fermas. Per metus realizuojama iki 15 tūkst. tonų skerdienos. Taip pat eksportuojama ir dalis gyvų paukščių – daugiausia į Lenkiją, Vokietiją, Angliją.

Ūkis vienadienius viščiukus perka iš kaimyninės Lenkijos. Iš čia dažniausiai perkami ir lesalai. Dalis lesalų perkama ir iš Tautvydui Barščiui priklausančių „Kauno grūdų“. Jagminų paukštynai taip pat naudojasi šio verslininko bendrovių skerdyklos paslaugomis.

Kalbinti Jagminai neslepia, jog planuoja plėsti verslą Varėnos rajone, bet čia susiduria su biurokratinėmis kliūtimis.

„Tai – pirma tokios didelės apimties privataus verslo investicija Lazdijų rajone. Džiaugiuosi, kad pavyko rasti bendrą kalbą su verslininkais, su vietos bendruomene. Valdžia neturi trukdyti verslui, o dar geriau, kai valdžia pašalina verslui atsirandančias kliūtis“, - Krikštonių paukštyno atidaryme sakė Lazdijų rajono meras A. Margelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.