Istorinis Kauno grindinys puošia Šančių ir Vilijampolės mūrinukų kiemus

Sužinoję apie prieš kelerius metus nugvelbtas Vilniaus Gedimino prospekto trinkeles, nuo vilniečių nusprendė neatsilikti ir kauniečiai. Šiuo metu iš remontuojamų A. Juozapavičiaus ir Parodos gatvių lupamas istorinis XIX ir XX a. grindinys. Dalis autentiškų plytų karučiais, mikroautobusais ir gal net sunkvežimiais vežami individualių namų savininkams. Kauno miesto tarybos opozicija ragina valdžią sudaryti komisiją ir surengti reidą Šančiuose bei Vilijampolėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jul 18, 2012, 8:31 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:40 AM

Dėl Kauno Parodos gatvės remonto ratus aplink Žaliakalnį priverstas sukti mikroautobuso vairuotojas piktindamasis sakė, kad iš gatvės rekonstrukcijos pelnosi ne tik vieną kitą istorinio grindinio plytelę nukniaukiantys valkatos, bet ir kur kas plačiau užgriebiantys apsukruoliai.

Matė išgrįstus kiemus

„Važiuodamas pro Vilijampolę, Panerių gatvėje ar kažkur prie jos mačiau net du kiemus, iš vidinės namo pusės išgrįstus plytelėmis, labai jau panašiomis į išluptas iš Parodos gatvės grindinio. Tokio didelio kiekio karučiais valkatos neatvežė, reikėjo sunkvežimio“,– svarstė vairuotojas.

Praėjusių metų rudenį Kaune prasidėjo kapitalinis A. Juozapavičiaus prospekto Šančiuose, šių metų birželio antroje pusėje – Parodos gatvės Žaliakalnyje remontas.

Nuskutus gatvių dangą A. Juozapavičiaus prospekte pasirodė XIX a.vidurio, Parodos gatvėje – XX a. pradžios Kauno gatvių grindinys, dauguma trinkelių yra gerai išsilaikiusios, tvirtos. Ne mažiau svarbu – atitinka šiuo metu paplitusią „vintažo“ (retro) madą.

Į trinkeles įsisuko vagys

Šančių ir Žaliakalnio istoriją menančios grindinio plytelės tapo geidžiamu vagių grobiu. Dar gegužės mėnesį iš aikštelės šalia A. Juozapavičiaus prospekto mėginta išvežti apie 2 tonas akmenų, sukrautų į krovininį mikroautobusą.

Aikštelė saugoma visą parą, bet jos teritorija važinėja vietos gyventojai, visada gausu mašinų, todėl keli jauni kauniečiai mėgino  nugvelbti istorinių akmenų.

Įtariamuosius pastebėjo prospektą rekonstruojantys „Kauno tiltų” darbuotojai.

Kaune kalbama, kad vieną akmenį siūloma pirkti už 10–12 litų.

Dabar A. Juozapavičiaus gatvės senosios plytelės vežamos saugoti į S. Dariaus ir S. Girėno oro uostą, bet – atėjo Parodos gatvės trinkelių eilė. Jos taip pat vežamos į oro uostą, bet yra įtarimų, kad anaiptol ne visos.

Ragina sudaryti komisiją

Kol kas buvo nutverti tik keli valkatos,ėmę plyteles iš Parodos gatvės, tačiau opozicijai priklausantis miesto tarybos narys Gintautas Labanauskas ragina miesto valdžią ištirti pranešimus apie gerokai didesnio masto vagystes.

„Reikia sudaryti komisiją, pavažinėti po Žemuosius Šančius, Vilijampolę ir pasidairyti, ar nepapuošė istorinis grindinys turtingų kauniečių kiemų. Užkirskime kelią tokiam skandalui, koks kilo Vilniuje dėl Gedimino prospekto trinkelių“, – ragino G. Labanauskas.

Kitas miesto tarybos narys, Rytis Šatkauskas tvirtino jau senokai raštu kreipęsis į Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyrių prašydamas patikrinti nerimą keliančias žinias apie istorinių plytelių vagystes. Bet atsakymo iki šiol nesulaukė.

Kauno mero Andriaus Kupčinsko patarėjas Tomas Grigalevičius teigė, jog didelio kiekio trinkelių vagystės faktų neužčiuopta. Jo nuomone, stambiu mastu grobstyti Parodos gatvės trinkeles būtų sudėtinga techniškai.

„Išluptas Parodos gatvės grindinys – anaiptol ne tvarkingai sudėtos į krūvas, švarios, Gedimino prospekto trinkelės. Parodos gatvės grindinio plytelės susimaišiusios su akmenimis, žemės gabalais, jų greitai nesukrausi į sunkvežimį“, – tikino Kauno mero patarėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje