A. Kubilius žino, kaip greičiau spręsti tautinių bendrijų problemas

Premjeras Andrius Kubilius, kuris šią savaitę viešėjo Lenkijoje ir susitiko su premjeru Donaldu Tusku, ketvirtadienį pirmininkavo Tautinių mažumų reikalų koordinavimo

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2012, 5:21 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:22 AM

„Mes tikrai rūpinamės visomis bendrijomis ir šiandien atėjome pas tas bendrijas, kurios tikrai, kaip pačios įvardijo, tyliai dirba. Mums tikrai jų reikalai rūpi ir, kaip rodo mūsų patirtis, siekiant rasti tinkamus sprendimus vienokioms ar kitokioms problemoms reikalingas dialogas. O dialogas reikalauja tylaus racionalumo“, - žurnalistams po posėdžio kalbėjo premjeras.

„Kai pradedama kurias nors problemas garsiai emocionaliai bandyti pateikti, tai tada dažniausiai yra taip, kad tie, kurie bando taip problemas pateikti, nenori, kad tos problemos būtų išspręstos“, - teigė jis.

Tautinių bendrijų tarybos pirmininkas Mahiras Gamzajevas savo ruožtu aiškino, kad mažosios bendrijos jaučiasi didžiųjų įkaitais.

„Iš dalies neskaitlingos Lietuvos tautinės bendrijos jaučiamės paimti įkaitais didelių bendruomenių - rusų, lenkų. Jaučiamės jų reikalavimų įkaitais. Mes neskubinam Vyriausybės daryti tokius žingsnius, kurių reikalauja didelės bendruomenės, mes suprantame, kad Lietuvos etnopolitikos, geopolitikos situacija skiriasi nuo Vakarų Europos šalių“, - BNS po posėdžio dėstė M. Gamzajevas.

„Gal su kai kuriais didelių bendrijų reikalavimais iš tikrųjų galima sutikti - pavyzdžiui, nieko blogo nematau, jeigu ten, kur gyvena 20-25 proc. tautinių mažumų atstovų, būtų iškabos (dviem kalbomis - BNS), bet asmens dokumentuose ar kituose reikaluose, aš manau, kalba yra valstybės atributas“, - sakė jis.

M. Gamzajevas taip pat teigė jaučiantis tautinių mažumų politikos koordinavimo stoką, jo teigimu, tuo turėtų užsiimti atskira institucija.

„Nėra tokios institucijos, kuri atliktų monitoringą regionuose, iškilusių arba įsisenėjusių problemų analizę ir daryti teisingų išvadų. Prie Ministro pirmininko tarnybos yra sukurtas skyrius, Kultūros ministerijoje veikia skyrius, kultūros ministras turi patarėją ir viceministrą, kuruojantį tautinių mažumų reikalus, tačiau sąveikavimas, koordinavimas nėra tinkamo lygmens. Mano manymu, turėtų būti institucija ar centras prie Vyriausybės, kad galėtų veiklą koordinuoti, užklausimus išsiuntinėti, paprašyti paaiškinimų. Dabar Kultūros ministerijoje veikiantis skyrius neturi tokios galimybės, etnopolitika nėra tiktai šokiai ir dainos. Etnopolitika yra labai plati sąvoka, iš dalies susijusi su valstybės saugumu, stabilumo reikalais“, - BNS kalbėjo jis.

Savo pranešime komisijos posėdyje M. Gamzajevas taip pat pažymėjo, kad „likviduojant Tautinių mažumų ir išeivijos departamentą, tautinių mažumų organizacijom buvo pažadėta atskira institucija, kuri, deja, iki šiol neįsteigta“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.