Pataisas dėl imuniteto Seimo teisininkai įvertino kaip prieštaraujančias Konstitucijai

Konservatoriaus Evaldo Jurkevičiaus

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 30, 2012, 4:30 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:48 PM

E. Jurkevičius praėjusią savaitę registravo pataisą, kuri prezidentui vienasmeniškai suteikia teisę inicijuoti tyrimą dėl generalinio prokuroro padarytos nusikalstamos veikos. Šiuo metu prezidentas tą gali padaryti tik Seimo sutikimu nušalinęs jį nuo pareigų.

Seimo teisininkai vertina, kad Seimo sutikimas čia būtinas, nes parlamentas dalyvauja generalinį prokurorą skiriant. „Manytina, kad jeigu generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu, reikalingas ir Seimo sutikimas nušalinti jį nuo pareigų“, - rašo galimą prieštaravimą Konstitucijai įžvelgiantis Seimo kanceliarijos Teisės departamentas savo išvadoje.

E. Jurkevičiaus pataisoms, kurios leidžia Seimo narius ir ministrus bei premjerą traukti baudžiamojon atsakomybėn bendra tvarka, Teisės departamentas irgi nurodo priešingus tam Konstitucijos straipsnius.

Konstitucijos 62 straipsnio 2 dalis numato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Konstitucijos 100 straipsnis numato, kad ministras pirmininkas ir ministrai negali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti, negali būti kitaip suvaržyta jų laisvė be išankstinio Seimo sutikimo, o tarp Seimo sesijų - be išankstinio prezidento sutikimo.

Praeitą savaitę Slovakijos parlamentarai atsisakė imuniteto parlamento nariams, priėmę atitinkamą Konstitucijos pataisą. Už tai, kad parlamento nariai bendra tvarka galėtų būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, balsavo 144 parlamento nariai iš 150.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.