Kauno fontano čiurkšlės – ir savireklamai

Prieš du mėnesius Čečėnijos aikštėje oficialiai „atidarytas“ naujo fontano baseinas prisipildo vandens nebent kai palyja. Miestiečiai, kurie nėra matę, kaip trykšta fontanas, gali juo pasigėrėti tik internete.

Čečėnijos aikštės fontanas vėl išjungtas, mat jis dar nėra baigtas.<br>P. Mantautas
Čečėnijos aikštės fontanas vėl išjungtas, mat jis dar nėra baigtas.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Masiokaitė („Laikinoji sostinė“)

Aug 5, 2012, 9:37 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:59 PM

Šią vasarą miestą turėtų gaivinti 9 fontanai. Bet iš tikrųjų jų – 8.

Naujausias – Čečėnijos aikštės fontanas – pilnas šiukšlių ir neveikiantis.

Nors skelbta, kad šis fontanas oficialiai įjungtas gegužės 5-ąją, tai tebuvo proginis reginys, kuriame pirmu smuiku griežė politinių partijų atstovai.

Kaip senais gerais laikais: politikai nusifotografavo, „parodomoji čiurkšlė“ buvo nufilmuota ir paviešinta. O fontanas – vėl išjungtas, mat jis dar nėra baigtas ir neatiduotas naudoti.

Ar šiemet veiks – nežinia

Pranešę, kad fontanas paleistas, gerokai nustebinome vieną Čečėnijos aikštės rekonstrukcijos projekto techninių prižiūrėtojų – Laboratorinių tyrimų centro specialistą Modestą Kalvaitį.

„Paprastai objektai pirmiau priimami valstybinės komisijos aktu ir jau tada pavadinami baigtais. Dabar įstatymai leidžia eksploatuoti neatiduotą objektą, tačiau paskelbti jį baigtu – tikrai negerai. Nes juk pavasarį fontano įranga buvo sumontuota tik laikinai“, – kalbėjo specialistas.

Aikštės ir fontano rangos sutartis baigiasi mažiau nei po trijų savaičių, tačiau iki šiol neaišku, ar po Žolinės Kalniečių rajone ištrykš gaivios vandens čiurkšlės.

Padaužos įsijungia patys

Darbai aikštėje smarkiai vėluoja – fontanas turėjo būti visiškai įrengtas jau praėjusių metų pabaigoje.

„Dar liko šiokių tokių nepadarytų darbų, tačiau, palyginti su fontanu, dauguma menkai aktualūs. Fontanas – pagrindinis erdvės akcentas, jis turi būti saugus ir saugiai veikti nuolat, o ne tam tikromis progomis“, – kalbėjo specialistas.

M.Kalvaitis pernai principingai pasipriešino raginimui kuo skubiau panaudoti lėšas priėmus nebaigtus ar prastos kokybės darbus.

Dabar specialistui neramu, kad nebaigtą rengti vietą siaubia vandalai: iš visko sprendžiant, ne kartą bandyta, atplėšus valdymo pulto dėžes, fontaną įjungti.

„Taip kažką gali ir elektra nutrenkti. Todėl ir sakau, kad rengti bet kokius renginius iš esmės nebaigtame objekte – didelė klaida“, – pabrėžė pašnekovas.

Fontanų vandalai aprimo?

Tuo tarpu likusieji fontanai įvairiose miesto vietose juos eksploatuojančiai bendrovei „Kauno vandenys“ šiemet rimtesnių rūpesčių nekelia.

Paprastai vandentiekininkai sezono pradžios laukia su nerimu. Kauno fontanai nuolat nukentėdavo nuo vandalų, kurie į vandenį pripildavo putojančių skysčių arba šiukšlių. Baseinuose būdavo aptinkama net marškinių.

Įmonės siurblinių skyriaus viršininko pavaduotojas Egidijus Dūda pasakojo, kad bene vieninteliu šio fontanų sezono akibrokštu tapo pavasarį įkaušusio kauniečio aplamdytos apsauginės Laisvės alėjos fontano grotelės.

Dėl to kurį laiką pagrindinis miesto fontanas nepatraukliai tryško drumstomis čiurkšlėmis. Tai padaręs chuliganas buvo sučiuptas, jam pateiktas ieškinys dėl bendrovės patirtos žalos.

Mena tarpukarį

Kauno fontanai jau senokai perdaryti, kad veiktų apytakos principu: ištryškęs vanduo vėl patenka į vamzdžius ir cirkuliuoja ratu. Tačiau dėl Laisvės alėjos fontano ištrupėjusio baseino dugno vandens kiekį kaskart tenka papildyti.

Seniausi šiuo metu veikiantys fontanai – Kauko ir „Nykštukas“ Karo muziejaus sodelyje. Jie buvo įrengti tarpukariu.

Sovietmečiu Kaune tryško apie 20 fontanų. Šiuo metu dėl lėšų stygiaus miestą gaivina aštuoni, likusiems prikelti reikėtų rimtų investicijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.