Svetimą vaiką iš darželio išsivedęs kaunietis – jau laisvėje

Paaiškėjus, kad praėjusį trečiadienį Kaune įvykęs penkerių metukų mergaitės pagrobimas – viso labo tragikomiškas nesusipratimas, prokurorai nusprendė nesikreipti į teismą ir neprašyti, kad įtariamasis būtų suimtas. 70-ies pensininkui L. V. nuspręsta skirti švelnesnę, su laisvės atėmimu nesusijusią kardomąją priemonę.

Iš policijos areštinės paleistas 70-metis kaunietis buvo nekalbus, nepanoro bendrauti su žurnalistais.<br>M. Patašius
Iš policijos areštinės paleistas 70-metis kaunietis buvo nekalbus, nepanoro bendrauti su žurnalistais.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2012-08-10 20:07, atnaujinta 2018-03-17 11:00

Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Tomas Stelionis penktadienį oficialiai pranešė, kad nebus kreipiamasi į teismą su prašymu suimti vaiko pagrobimu įtariamą 70 metų pensininką L. V.

Šiandien apie 14 val. vyras išleistas iš areštinės. Jis buvo nekalbus, gausiai susirinkusiems žurnalistams klausiant, kaip pats vertina kuriozišką istoriją, tylėjo ir lydimas pareigūnės sėdo į policijos automobilį. Pranešama, kad pensininkui, kuriam pagal pareikštus įtarimus vaiko pagrobimu gresia iki aštuonerių metų nelaisvės, skirtos sąlygiškai švelnios kardomosios priemonės – dokumentų paėmimas ir nurodymas periodiškai registruotis policijos įstaigoje. 

Sprendimas nesikreipti į teismą prašant suimti pensininką priimtas pasitvirtinus įtariamojo iškeltai versijai, kad jis tiesiog supainiojo vaikus ir vietoj Emilės iš darželio pasiėmė Kamilę.

Alkoholį pamėgęs kaunietis teisėsaugininkams pasakojo, kad iš darželio paimti anūkę Emilę jo prašiusi sugyventinė. Vaiko jis tikino gerai nepažinojęs.

Po pietų vyras nuėjo į savaitinį vaikų darželį „Židinėlis“, tačiau vietoj Emilės namo išsivedė Kamilę. Darželio auklėtoja patikėjo, kad nepažįstamas vyras yra penkiametės senelis, ir jam atidavė vaiką. Vedama svetimo vyro mergaitė nesipriešino, neverkė.

Pensininkas su vaiku grįžo namo, tačiau sugyventinės jau neberado. Dėl širdies veiklos sutrikimo ji buvo paguldyta į ligoninę.

Nežinodamas, ką toliau daryti, jis vaiką nusivedė pas kaimynę, kur buvo girtaujama. Apie vidurnaktį viena daugiabučio namo gyventoja pastebėjo, kad landyne paverstame alkoholikės bute yra ta pati mergaitė, kurios paiešką paskelbė policija.

Atvykę pareigūnai rado vaiką ir netrukus sulaikė mažametę pagrobusį girtą pensininką. Už svetimo vaiko pagrobimą Baudžiamajame kodekse numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Laikinasis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Darius Žukauskas lrytas.lt žurnalistui sakė sieksiantis, kad būtų atitinkamai įvertinta ir darželio auklėtojos, atidavusios penkerių metukų mergaitę seneliu prisistačiusiam nepažįstamajam, atsakomybė.

Ketvirtadienį komisaras D. Žukauskas raštu kreipėsi į Kauno savivaldybę reikalaudamas, kad darželiuose būtų griežta tvarka, aiškiai reglamentuojanti, kas gali pasiimti vaikus.

„Turi būti aiški tvarka, tėvai darželio vadovui privalo raštu nurodyti, kurie asmenys turi teisę pasiimti jų vaiką. O vaikus  darželio darbuotojos atiduoti privalo tik žmogui pateikus dokumentą, jeigu asmuo yra minimas tėvų sudarytame sąraše. Jei ši tvarka būtų galiojusi, vakar nusikaltimas nebūtų buvęs įvykdytas“, – sakė Kauno policijos vadovas D. Žukauskas.

Pareigūnai baiminasi, kad vakar įvykdytą ir spaudoje ypač plačiai nušviestą nusikaltimą gali būti bandoma pakartoti – pasinaudojus netvarka darželiuose pagrobti svetimą vaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo