Tytuvėnų bažnyčios atstatymo sutartis turi būti nutraukta

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įpareigojo Tytuvėnų piligrimų centrą nutraukti 1,97 mln. litų vertės Tytuvėnų bažnyčios atstatymo sutartį su statybos įmone „Irdaiva“. Pasak bendrovės direktoriaus Irmanto Kubiliaus,

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-08-14 15:35, atnaujinta 2018-03-17 09:15

Tytuvėnų bažnyčiai atstatyti europinės paramos ketinanti skirti Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) kreipėsi į VPT prašydama nustatyti, ar Tytuvėnų piligrimų centras, pasirašydamas sutartį, nepažeidė įstatymų, nes statybų bendrovės pateikti duomenys neatitiko konkurso sąlygų, rašoma VPT tinklalapyje.

Pasak VPT išvados, konkurso sąlygose buvo numatyta, kad dalyviai turi pateiktį dokumentus, įrodančius, kad bendrovė ne anksčiau kaip konkurso paskelbimo dieną (birželio 1-ąją) turėjo 600 tūkst. litų apyvartinių lėšų. Tačiau VPT nustatė, kad „Irdaiva“ pateikė gegužės 21 dienos finansinius duomenis. Pasak tarnybos, centras nepaprašė patikslinti duomenų, todėl nusižengė įstatymams.

„Irdaivos“ direktorius I. Kubilius sakė, kad Tytuvėnų piligrimų centras nesikreipė į juos dėl duomenų patikslinimo.

„Perkančiajai organizacijai galbūt buvo viskas aišku, todėl ir neprašė patikslinimų iš mūsų dėl konkurso sąlygų, bet aš dar nemačiau VPT sprendimo, tai nežinau, kas ten negerai“, – sakė I. Kubilius.

Tytuvėnų piligrimų centro direktoriaus pareigas laikinai einanti Sandra Sabaliauskienė teigė nežinanti, ar atstatymo darbai bažnyčioje pradėti. Tuo metu „Irdaivos“ direktorius teigė, kad darbai nebuvo pradėti.

„Sutartyje buvo numatyta, kad darbus pradėti reikia nuo atskiro pirkėjo pranešimo. Jiems (centrui. – Red.) kažkas su finansavimu buvo negerai, tai, mano žiniomis, mes pranešimo dėl statybų pradžios nebuvom gavę“, – sakė I. Kubilius. Pasak jo, ūkio ministras kol kas nepasirašė įsakymo dėl Tytuvėnų piligrimų centrui suteikto finansavimo.

I. Kubilius teigė, kad dėl sutarties nutraukimo nekils didelių keblumų, nes statybų darbai nebuvo pradėti.

Tytuvėnų bažnyčios klebonas Rimantas Žaromskis sakė, kad dabartinė pastato būklė leidžia be remonto išlaukti ir žiemą.

„Kovo mėnesį buvo uždengtas laikinas stogas, tai iš bėdos mes išbūtume su tuo stogu ir per žiemą. Bet, aišku, norėtųsi, kad būtų tie darbai padaryti“, – sakė R. Žaromskis.

„Irdaiva“ buvo vienintelė konkurso dalyvė. Statybų bendrovė 2011 metais laimėjo 5 mln. litų vertės Tytuvėnų bažnyčios rekonstrukcijos ir aplinkos pritaikymo turizmui konkursą.

LVPA kol kas vertina Piligrimų centro paraišką gauti ES paramos bažnyčiai atstatyti, todėl agentūra daugiau komentuoti atsisako. Centras prašytų 1,762 mln. litų, tačiau ši suma keisis.

VPT taip pat nustatė, kad statybos bendrovė nepateikė reikalingų duomenų apie savo kvalifikaciją. Konkurso sąlygose buvo prašoma pateikti dokumentus, įrodančius, kad bendrovės vidutinės metinės pajamos per pastaruosius 3 metus ypatingų statinių srityje kultūros paveldo objektuose buvo ne mažesnės nei 90 tūkst. litų. „Irdaiva“ nurodė, kad jos vidutinė metinė apyvarta tokiuose objektuose siekia 340 tūkst. litų, tačiau nepateikė tai įrodančių dokumentų.

„Irdaiva“ taip pat pateikė netikslius duomenis apie anksčiau vykdytus darbus. Pavyzdžiui, apie Kauno prekybos centro „Akropolis“ statybas pateikta užsakovės bendrovės „Senovė“ rekomendacija „Irdaivai“, tačiau oficialiai skelbiama, kad statybų užsakovė buvo Kauno miesto savivaldybės administracija, o rangovė – bendrovė „Mitnija“.

Biržų rajono savivaldybės administracijos pateiktoje pažymoje apie „Irdaivos“ atliktus darbus rekonstruojant Biržų pilies patalpas nurodyta darbų suma – 824 tūkst. litų, tačiau centriniame viešųjų pirkimų portale skelbta sutarties suma – 755 tūkst. litų.

Tytuvėnų piligrimų centras bažnyčios atstatymo sutartį su bendrove pasirašė birželio 19 dieną. Centras per 10 darbo dienų turi informuoti tarnybą apie sprendimą dėl sutarties nutraukimo.

Per Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje sausio 26 dieną kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios stogo medinės konstrukcijos, sudegė dalis sakralinio meno muziejuje eksponuotų liturginių reikmenų, gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos.

Po gaisro pasigesta 60 kultūros vertybių, iš kurių 24 įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.