Apie kojų reikšmę šalies politiniame gyvenime

Senas posakis, kad neva vilką kojos peni, nelabai tinka mūsų išrinktiesiems, kurie paprastai važinėja nuomojamais didingais limuzinais, baigiantis kadencijai išperkamais užmokant už likutinę vieno rato vertę. Tarkime, čia labiau tiktų tokia parafrazė: kad ir kaip vilką penėtum, jis vis tiek žiūri į dailias gražuolės kojytes.

Kad ir kaip vilką penėtum, jis vis tiek žiūri į dailias gražuolės kojytes.<br>V. Balkūnas
Kad ir kaip vilką penėtum, jis vis tiek žiūri į dailias gražuolės kojytes.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

Aug 20, 2012, 3:51 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:46 AM

Iš tiesų, nedidelė paslaptis, kad, nepaisant ideologijos ir veiklos programos skirtumų, kovoje dėl valdžios labai dažnai prasimuša panašus visais atvejais patiniškas instinktas su tokia neatskiriama savo raiškos sudedamąja kaip kraštutinai užkrauta erotinė įtampa, sutirštėjusi potraukių atmosfera, užstojęs rujos meto nuožmumas.

Galima daiktas, minėto pobūdžio užtaisas prideda energijos ir ištvermės, oponentams suremiat ragus negailestingoje kovoje, - čia labiau klausiu to nei kažką teigiu. Šiaip ar taip, žiūrint į pasekmes, galime konstatuoti faktą, kad tarsi ir nėra tokio valdžios tipo, kurio anksčiau ar vėliau nelydėtų vadinamieji sekso skandalai. Tačiau, kaip atrodo, vis tik būtų didelė klaida, sudėtingus kultūros, o taip pat ir politikos reiškinius bandyti paaiškinti naudojantis išimtinai supaprastintu psichoanalizės šifru, viską suvedant į libido kompleksus.

Redukcionistinis požiūris, kai sudėtingesnis reiškinys yra suvedamas į paprastesnį, iš principo yra svetimas šių eilučių autoriui, taigi ir šios temos plėtotėje leiskite paieškoti labiau fundamentalių sutapimo pagrindų, drauge prisimenant senos gražios pasakos skleidžiamus įstabius ratilus, bandant įsižiūrėti į sumirgėjusią mito gelmę. Drauge su skaitytoju noriu prisiminti (skaitytojas, tikiuosi, patikslins, prisimins daugiau prasmingų detalių) jaudinančios Anderseno pasakos apie undinėlę siužetą, bylojantį apie didingai tragiškos meilės paslaptį, kai žemės sūnų pamilusi jūros gelmės būtybė, norėdama sekti paskui mylimąjį, privalėjo išsioperuoti savo uodegą.

Toliau dar baisiau. Esą kiekvieną tokios išoperuotos undinėlės žingsnį žemėje lydėjo neapsakomas skausmas, tarsi basomis kojomis būtų brendama per susmulkintą stiklą...

Be jokios abejonės, yra taip, kaip ir pagalvojai, mielas skaitytojau, labiausiai dviprasmiškas šios vasaros politinis siužetas primena legendinės pasakos fabulą: o gi prieš įžengdama į naują dimensiją garsioji eksteisėja, kaip ir ta Kopenhagos undinėlė, savanoriškai pasirinko skausmingus galūnių transmutacinės operacijos išbandymus. Kas iš to išeis, pamatysime netrukus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.