Grūdų vežėjai apsigyveno šalia elevatorių

Praėjusios savaitės viduryje Žemės ūkio ministerija paskelbė, kad prie grūdų supirkimo įmonių eilių nėra, o šeštadienio rytą šio rašinio autorius užfiksavo daugiau kaip kilometrą besidriekiančią eilę prie AB „Kretingos grūdai“. Stojus geriems orams ir Žemaitijos ūkininkams sparčiau darbuojantis javapjūtėje, praėjusios savaitės antrąją pusę Kretingoje nutįso traktorių ir sunkvežimių eilė, kurioje vairuotojams teko praleisti kone po parą.

Daugiau nuotraukų (1)

Juozas Skripkauskas („Ūkininko patarėjas")

2012-08-20 19:40, atnaujinta 2018-03-17 06:37

Arčiau gyvenantys vairuotojai nakčiai palikdavo savo techniką eilėje ir vykdavo miegoti į namus, o atvažiavę iš toliau snūduriavo tiesiog kabinoje.

Sunkvežimio vairuotojas Romas Leleiva iš Drevernos (Klaipėdos r.) sakė atvežęs grūdus penktadienį tuoj po pietų, o kalbinome jį išvažiuojantį iš elevatoriaus šeštadienį vienuoliktą valandą dienos. Jeigu įskaičiuosime kelią iki Kretingos ir grįžimą į namus, paaiškės, kad vairuotojas vienam reisui sugaišo visą parą.

- Apsigyvenau Kretingoje. Vakar iki vėlaus vakaro eilė į priekį judėjo, tačiau „Kretingos grūdų“ vartų nepasiekiau, teko miegoti automobilio kabinoje. Ryte eilė vėl pajudėjo prieš aštuonias, štai atėjo ir vienuolikta. Sugrįžęs pasikrausiu naują krovinį ir vėl nakvynė Kretingoje, - įspūdžiais dalinosi iš grūdų bazės išvykti besirengiantis dreverniškis.

Geriau gyvenantiesiems netoliese – jie gali palikti savo techniką eilėje, o patys grįžti nakvoti į namus. Ūkininkas Stasys Sendrauskas iš Kretingos r. Kumpikų kaimo penktadienį apie 22 val. atvežė traktoriumi grūdus ir paliko traktorių stovėti jau nebejudančioje eilėje.

- Rytą prieš aštuonias vėl buvau vietoje, panašiai tuo laiku pradeda priimti grūdus. Tačiau technikos būna prikimštas pilnas kiemas ir eilė keliu ėmė judėti tik prieš vienuoliktą. Manau, kad 16 valandą grūdus priduosiu, - pasakojo S. Sendrauskas.

Visų belaukiančiųjų eilėje nepakalbinsi, nes mašinų joje neabejotinai per šimtą. Automobilio spidometru išmatavau atstumą nuo paskutinės mašinos iki įvažiavimo į „Kretingos grūdus“ – 1,3 kilometro!

- Eilės judėjimo greitis priklausys nuo to, kaip grūdus veš patiems „Kretingos grūdams“. Šie eina be eilės, tai ir stabdo bendrą judėjimą. Geriausia būtų, kai iš tos pačios eilės vežtų visoms firmoms, nebūtų atskiros eilės „Kretingos grūdams“. O dabar maišosi, kai kas pas pažįstamą įlenda – iš kur man žinoti, ar jis „Kretingos grūdams“ veža, ar kitiems, - situaciją komentavo ūkininkas. „Ūkininko patarėjo“ kalbinta bendrovės komercijos direktorė Jūratė Budrienė tvirtino, kad jokių pažeidimų čia nėra.

- Mes savo bendrovės reikmėms perkame tik pašarinius grūdus, jiems laboratoriniai tyrimai nedaromi ir eilės tai neužlaiko. Šį savaitgalį ilga eilė susidarė dėl dviejų priežasčių. Padaugėjo maistinių grūdų, kuriems reikia atlikti laboratorinius tyrimus, tai užtrunka tam tikrą laiką. Be to, kiti elevatoriai grūdų nebepriima, todėl veža pas mus. Jau buvo atvykę iš Raseinių, skambino iš Alytaus. Kiekvienais metais piko dienomis eilės susidaro. Tai trunka savaitę, kartais ilgiau, manau, kad šiandien dar ne ilgiausia eilė, jei pradės vežti iš tolimesnių rajonų, ji tik ilgės, - sakė komercijos direktorė J. Budrienė.

Kaip informavo Žemės ūkio ministerijos Žemės ir maisto ūkio departamento direktorius Rimantas Krasuckis, nėra taip, kad kai kuriuose elevatoriuose grūdų priėmimas baigėsi – tiesiog elevatoriai užsikišo ir reikia juos atlaisvinti.

- Gali būti ne viena priežastis, kodėl kai kuriuose elevatoriuose grūdų priėmimas laikinai sustojo. Kadangi grūdų drėgnumas nemažas, juos reikia džiovinti, tai stabdo grūdų priėmimą. Dabar kainos geros, ūkininkai skuba grūdus parduoti, todėl srautai į grūdų talpyklas suintensyvėjo. Bet atlaisvinę saugyklas elevatoriai ir vėl priims grūdus. Šios savaitės pabaigoje į Klaipėdos uostą turėtų atplaukti dideli laivai, bus lengviau. Apskritai vietos grūdams yra – ūkininkai ir elevatoriai turi talpų apie 5 mln. t grūdų supilti. Žinoma, ūkininkai gaudo kiekvieną giedrą minutę, stengiasi nuimti derlių kuo greičiau, juos galima suprasti. Tačiau norėčiau jiems palinkėti ir ūkiško kantrumo. Dviejų milijonų tonų grūdų, kuriuos numatoma parduoti į užsienį, per vieną savaitę nesutvarkysi, - sakė R. Krasuckis.

Tai, žinoma, neguodžia tų ūkininkų, kurie užaugino gerą derlių ir nori jį parduoti geresnėmis sąlygomis, tačiau dėl ilgų eilių priversti stabdyti javų kūlimą. Vienas grūdų vežėjas iš Kretingos r. Rūdaičių k. karčiai juokavo, kad derlių šiomis dienomis sekasi greičiau nukulti, nei parduoti. O ministerija ramina ūkininkus pranešimais, esą eilių prie elevatorių nėra, nors jos akivaizdžios ir žmonės priversti jose nakvoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.