Tarptautinę astronomijos olimpiadą laimėjęs lietuvis mokslus tęs Kembridže

19-metis Vilniaus licėjaus abiturientas Motiejus Valiūnas iš Brazilijoje vykusios Tarptautinės astrofizikos ir astronomijos olimpiados grįžo su absoliutaus nugalėjo titulu. Portalui lrytas.lt jaunas mokslininkas prisipažino, kad šis pasiekimas – vienas svarbiausių jo biografijoje, tačiau ant laurų užmigti neketinąs – netrukus jis pradės studijas prestižiniame Kembridžo universitete.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Aug 21, 2012, 1:08 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:21 AM

Tai pirmas atvejis, kai mokinys iš Lietuvos šioje olimpiadoje tampa absoliučiu nugalėtoju. Vaikinas susirungė su jaunaisiais mokslininkais iš 27 pasaulio šalių. Be jo, 6-ojoje tarptautinėje olimpiadoje bronzos medaliais pasipuošė Šiaulių Didždvario gimnazijos abiturientė Vaiva Vasiliauskaitė ir Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazijos abiturientas Marius Kerys. Pagyrimus pelnė Vilniaus jėzuitų gimnazijos abiturientė Gabija Maršalkaitė ir Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos vienuoliktokas Erikas Žukovskis.

M. Valiūnas - Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro astronomijos būrelio narys (mokytoja Aurelija Visockienė) ir Vilniaus licėjaus abiturientas.

Žvaigždžių keliais

Kol daugelis paauglių laiką leidžia palinkę virš kompiuterių arba tingiai skaičiuoja mokslui skiriamas dienas, Motiejus po kaulelį narsto astronomijos paslaptis ir rašo mokslinius darbus. Žvaigždės jam – ne nakties reiškinys, o tyrinėjimų objektas ir, kaip pats sako, didžiausia aistra.

Astronomija pirmąsyk jaunasis mokslininkas susidomėjo trečioje klasėje, kai į rankas atsitiktinai pateko kelios knygos apie dangaus kūnus. Būdamas šeštokas, Motiejus pradėjo lankyti Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro astronomijos būrelį, dalyvauti konkursuose, olimpiadose.

Astronomija – ne vienintelis jaunuolio pomėgis. Nuo septintos klasės jis dalyvauja ir matematikos olimpiadose. Per pastaruosius metus iš tarptautinių konkursų ji atsivežė ne vieną medalį.

Motiejui olimpiadose ir konkursuose įdomiausia teorinė dalis, kai reikia spręsti uždavinius, taikyti formules. O ir su namų darbais perspektyvus mokslininkas neužtrunka – jo dėmesį ryja rašomas mokslinis darbas apie žvaigždžių spiečius mūsų galaktikoje.

Arčiau pasaulio

Gal ir sunku tuo patikėti, bando įtikinti vaikinas, bet astronomija kaip mokslas yra arčiau realaus pasaulio nei matematika.

„Matematika dažniausiai vilioja kai kurių formulių ar išraiškų paprastumu bei galimybe rasti tą patį skirtingais būdais, o astronomija - galimybe paaiškinti gana fundamentalius, visoje Visatoje vykstančius reiškinius. Kol kas mano susidomėjimas matematika ryškiau pasireiškė tik olimpiadose, o olimpiadinė matematika yra savita ir niekur kitur nepritaikoma, - skirtumus tarp astronomijos ir matematikos dėsto Motiejus. - O astronomija domiuosi ir kaip mokslu - jau 6 metus vykdau mokslinį tyrimą ir dalyvauju ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniame etape.

Šiemet mūsų kartu su moksleive Gabija Maršalkaitė parengtas darbas „Žvaigždžių spiečių išlikimas mūsų Galaktikoje“ pateko į galutinį konkurso etapą, vyksiantį rugsėjį Bratislavoje. Jame atstovausime Lietuvai.“

Iš Vilniaus licėjaus – į Kembridžą

Jau šiemet vaikinas paliks gimtąją Lietuvą ir gyventi persikels į Didžiąją Britaniją. Kartu su laimėta tarptautine olimpiada jis gavo dar vieną „prizą“ - prieš keletą dienų moksleivis sužinojo, kad Kembridžo universitetas priėmė jį į savo studentų gretas.

„Kembridže studijuosiu matematiką ir fiziką, tačiau ilgainiui ketinu pereiti į astrofiziką“, - ateities planus pieša jaunasis mokslininkas.

Jis neslepia, kad galimybės studijuoti Lietuvoje jis atsisakęs dėl silpnesnės mūsų švietimo sistemos: „Galėčiau mokslus tęsti Lietuvoje, tačiau nusprendžiau rinktis universitetą, kuris nuo seno garsėja savo suteikiamo išsilavinimo kokybe.“

Gurkšnis egzotikos

Į Pietų Ameriką jaunuolis vyko pirmą sykį. Anksčiau vaikinui teko lankytis Kinijoje ar Irane vykstančiose olimpiadose, tačiau tiek egzotikos, kiek regėjo Brazilijoje, nematęs nė viename anksčiau lankytų kraštų.

Lietuvių moksleivių delegacija tolimoje šalyje praleido 10 dienų – tik 3 iš jų buvo skirtos mokslinėms varžyboms. Likęs laikas skirtas šalies pažinimui: „Viskas, ką regėjau, man atrodė itin egzotiška – ir miestuose, ir paplūdimiuose augančios palmės, skraidantys kolibriai. Vien ko verta laukinė gamta."

Laisvalaikis - astronomijai

Didžiąją dalį savo laisvalaikio šiemet Motiejus paskyrė astronomijai. Nemažai laiko atėmė ir paruošimas stojimui į Kembridžą: „Laisvalaikio nedaug teliko. Daugiausia laiko praleidau Vilniaus Universiteto observatorijoje, mat jos darbuotojai konsultavo mus konkurso metu.“

Draugų, sako jaunuolis, jis susirandąs mokslinių renginių metu.

„Mūsų pomėgiai panašūs – susiję su mokslu, astronomija. Tiesa, tokie žmonės domisi ir menu, ir muzika, ir kitomis mokslo sritimis“, - savo bendraminčius apibūdina olimpiados prizininkas.

Motiejaus pasiekimai

2007 m. - sidabro medalis tarptautinėje astronomijos olimpiadoje Ukrainoje 2008 m. - bronzos medalis tarptautinėje astronomijos olimpiadoje Italijoje 2009 m. - pagyrimo raštas tarptautinėje astronomijos ir astrofizikos olimpiadoje Irane 2010 m. - sidabro medalis tarptautinėje astronomijos ir astrofizikos olimpiadoje Kinijoje 2010 m. - II vieta Baltijos kelio komandinėje matematikos olimpiadoje Islandijoje 2011 m. - bronzos medalis tarptautinėje matematikos olimpiadoje Olandijoje 2012 m. - aukso medalis tarptautinėje astrofizikos ir astronomijos olimpiadoje Brazilijoje

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.