Vyriausybė neketina atsisakyti planų pirkti sraigtasparnius

Trečiadienį premjeras Andrius Kubilius patvirtino neatsisakantis planų už nepanaudotas ES būsto renovacijos lėšas pirkti gelbėjimo darbams skirtus sraigtasparnius, nors šiuos premjero ketinimus kritikavo susisiekimo ir aplinkos ministrai. Daugiabučių administratoriai teigia, kad ES lėšas dar galima suspėti panaudoti, bet premjeras jų balso neišgirdo.

Vyriausybė galutinai apsisprendė pirkti sraigtasparnius.<br>VSAT asociatyvi nuotrauka
Vyriausybė galutinai apsisprendė pirkti sraigtasparnius.<br>VSAT asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Aug 29, 2012, 6:58 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:54 AM

„Vyriausybė yra priėmusi sprendimą įsigyti sraigtasparnius paieškos ir gelbėjimo darbams, tai bus padaryta. Antras dalykas, yra priimtas nutarimas, kad tai bus finansuojama iš Europos Sąjungos lėšų. - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A. Kubilius. - Trečias dalykas, ką mes labai aiškiai pasakėme ir dar sykį galiu pakartoti - tiek, kiek bus daugiabučiu namų renovavimo projektų, tiek bus finansuojama. Šioje vietoje niekas nesikeičia“.

Sumažinti būsto atnaujinimo programos fondą ir iš jo 138 mln. Lt skirti sraigtasparniams pirkti Vyriausybė nutarė paaiškėjus, kad iki 2015 m. pabaigos įgyvendinti daugiabučių atnaujinimo projektus ir išmokėti visas lėšas - 516 mln. Lt. - neįmanoma.

Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros (BUPA) duomenimis, daugiabučiams atnaujinti šiuo metu kartu su kitomis paramos formomis yra išmokėta 0,69 mln. Lt paramos.

Būsto atnaujinimo fondo JESSICA kontroliuojančiojo valdytojo, Europos investicijų banko (EIB) duomenimis, iki 2015 m. pabaigos gali būti panaudota tik apie 109 mln. eurų, arba maždaug 376 mln. Lt. Atsižvelgęs į šias aplinkybes Investicinis komitetas nutarė fondą sumažinti 138 mln. Lt.

Tačiau daugiabučių namų administratoriai tikina, kad pagal JESSICA programą renovacijai numatytą pradinę pinigų sumą panaudoti yra visiškai įmanoma.

Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos (NPAA) teigimu, renovacijos programa yra įstrigusi ne dėl gyventojų nenoro joje dalyvauti, o dėl atsakingų tarnautojų nesugebėjimo sukurti patrauklių sąlygų.

„Pritariame pozicijai, kad nurašyti renovacijos pinigų pašaliniams tikslams negalima. Šilumos vartojimo mažinimas daugiabučių gyventojams ir daugiabučių namų administratoriams yra prioritetas. Susidomėjimas šilumos taupymo projektais yra milžiniškas. Jei valstybė išgirstų mūsų siūlymus, kaip sukurti palankesnes sąlygas daugiabučių administratoriams dalyvauti renovacijoje, galėtų būti panaudotos visos numatytos lėšos“, - sakė NPAA tarybos pirmininkas Vytautas Turonis.

Liepos mėnesį Vyriausybė pritarė naujam daugiabučių namų renovacijos modeliui, kuris suteikia galimybę daugiabučių renovacijos iniciatyvą perduoti savivaldybėms. Tai reiškia, kad savivaldybės valdomas butų administratorius gyventojų vardu imtų lengvatines paskolas iš esamo JESSICA fondo. Gyventojams savo vardu paskolų imti nereikėtų.

„Administruojančios bendrovės jau pradėjo prižiūrimų namų renovaciją. Toks tempas, praėjus vos mėnesiui, rodo, jog administratoriais turi ryšį su gyventojais ir sugeba veikti operatyviai. Jei bus atsižvelgta į mūsų siūlymus, galėsime užtikrinti sėkmingą renovacijos programos įgyvendinimą“, - pareiškė V. Turonis.

Prieš premjero planus pirkti sraigtasparnius pasisakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis ir aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.