Rinkimų IT sistemų veikimą už 3 mln. Lt užtikrins dvi bendrovės

Lietuvos Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pasirašė sutartį su bendrovėmis „Baltic Data Center“ ir „Algoritmų sistemos“ dėl informacinių sistemų plėtros, duomenų laikymo bei ryšio paslaugų teikimo. Pagal šią sutartį, kurios vertė yra daugiau nei 3 mln. litų, trejiems metams pratęsiamas 2006-aisiais prasidėjęs sėkmingas institucijos ir įmonių bendradarbiavimas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2012, 5:59 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:22 AM

VRK informacinės sistemos, vykstant rinkimams, leidžia iš apygardų operatyviai surinkti ir apibendrinti informaciją apie rinkėjų aktyvumą bei jų balsus. Prieš rinkimus sistemos naudojamos rinkėjų sąrašams ir rinkimų apygardų riboms tvarkyti, informacijai apie politinę reklamą ir jos finansavimą kaupti ir analizuoti. Sistemos taip pat VRK leidžia teikti elektronines viešąsias paslaugas, leidžiančias politinių partijų atstovams ir kandidatams elektroniniu būdu pateikti dokumentus, kurie reikalingi dalyvaujant rinkimuose.

Viešąjį konkursą laimėjusios IT bendrovės paslaugas teiks 5 paslaugos teikimo lygiais (angl. service level agreement, SLA). Kuris lygis bus taikomas konkrečiu laikotarpiu, priklausys nuo rinkimų etapo. Pavyzdžiui, prasidėjus Seimo rinkimams, kai duomenų kaupiama ir publikuojama daugiau, paslaugos bus teikiamos aukščiausiojo lygio režimu.

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko, šios sutarties tikslas – optimizuoti ir centralizuoti institucijos duomenų tvarkymą ir skelbimą, užtikrinti, kad visos IT sistemos veiktų sklandžiai, informacija būtų atnaujinama ir vartotojams pateikiama operatyviai.

Duomenų centrų ir informacinių sistemų valdymo paslaugų bendrovės „Baltic Data Center“ generalinio direktoriaus Aleksandro Samuchovo teigimu, įgyvendinant šį projektą, ypatingą dėmesį ketinama skirti duomenų saugumui ir sistemos stabilumui užtikrinti. „Itin svarbu, kad, sparčiai išaugus sistema besinaudojančiųjų vartotojų skaičiui, būtų užtikrinamas patikimas ryšys su duomenų centru ir visa infrastruktūra veiktų sklandžiai“, – sako „Baltic Data Center“ vadovas.

Pasak Rimgaudo Žaldoko, bendrovės „Algoritmų sistemos“ generalinio direktoriaus, Vyriausiosios rinkimų komisijos informacinėmis sistemomis naudojasi daugiau kaip 2 tūkst. rinkimų komisijos narių, politinių kampanijų dalyviai, politinės reklamos rengėjai, skleidėjai ir kt. Tad projektą įgyvendinančios IT bendrovės siekia, kad IT paslaugos būtų teikiamos visiems naudotojams patogiomis, aiškiomis ir veiklos efektyvumą didinančiomis programomis.

Vyriausioji rinkimų komisija yra nuolat veikianti valstybės institucija, kuri įstatymų nustatyta tvarka vykdo ir organizuoja Seimo, Prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimus, taip pat referendumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.