Psichologė: vaikas, neturintis mobiliojo, neturėtų dėl to išgyventi

„Labas, kaip sekasi?“, – tokią trumpąją žinutę gavo mano draugė iš septynerių metų pusbrolio. Rudenį jis pradės eiti į pirmą klasę. Didžiąją dalį būsimų klasiokų jis pažįsta dar iš darželio. Jie taip pat turi mobiliuosius telefonus. Dauguma jų mokėjo įsijungti kompiuterį vos tik išmokę kalbėti. Tačiau, kaip mokykloje pritapti vaikui, kuris ne tik neturi mobiliojo, bet ir nežaidžia kompiuterinių žaidimų?

Dauguma vaikų moka įsijungti kompiuterį vos tik išmokę kalbėti.<br>T. Stasevičius
Dauguma vaikų moka įsijungti kompiuterį vos tik išmokę kalbėti.<br>T. Stasevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

2012-09-13 19:28, atnaujinta 2018-03-16 19:03

Vaikai niekada nebuvo ir nebus lygūs

„Yra tam tikros šeimos vertybės, tėvų principai. Jie turi teisę taip elgtis, jeigu mano, kad jų vaikui taip geriau. Juk vieni tėvai yra katalikai, kiti – musulmonai. Taip pat vieni turi televizorių namuose, o kiti jo neturi. Mes negalime pasakyti, koks šeimos gyvenimo modelis yra teisingas. Buvo bandymų tai padaryti. Mes jau išėjome iš tos sistemos, kuri nubrėždavo, ką turime ar neturime daryti“, – sako psichologė Aušra Kurienė.

Anot psichologės, gali atsirasti vaikų, kurie augdami be televizoriaus ar kompiuterio jausis nejaukiai tarp bendraamžių. Tačiau viskas priklauso nuo šeimos, kurioje vaikas auga.

Dar šeimoje vaikams turėtų būti paaiškinama, kad žmonės skiriasi išvaizda, charakteriu, socialine padėtimi. Reikia, kad mažametis suvoktų, jog tai yra visiškai normalu. Juk vaikas gali lankyti tą pačią klasę kaip ir azijietis, raudonplaukis. Toje pačioje klasėje besimokantis vaikas gali turėti itin prabangų mobilųjį telefoną, o kitas gali valgyti nemokamus pietus.

„Mes net negalime turėti iliuzijų, kad yra įmanoma sukurti valstybę, kurioje visi vaikai būtų lygūs. Tėvai ir mokytojai yra atsakingi, kad vaikas tai suprastų ir išmoktų į tuos skirtumus žiūrėti tolerantiškai“, – teigia psichologė.

Jeigu vaikas mokykloje jaučiasi nejaukiai, nežino apie ką kalbėti su bendraamžiais, tėvams reikėtų susirūpinti. Toks vaikas yra apatiškas aplinkai, jam niekas neįdomu.

„Jeigu jis neturi televizoriaus ir nemato animacinių filmų, tuo metu jis užsiima kažkuo kitu. Galbūt vaikas laisvalaikiu piešia? O gal jis lanko krepšinio treniruotes? Tuomet apie tai tegul ir kalbasi.

Vaikas neturės apie ką kalbėti tik tuomet, jeigu jis neturi jokių socializacijos įgūdžių. Bet taip yra ne todėl, kad jis nemato animacinių filmų ar neturi telefono“, – tikina A. Kurienė.

Mobilųjį telefoną nešiojasi saugumo sumetimais

Lrytas.lt susisiekė su Vilniaus Prano Mašioto pradine mokykla. Mokyklos direktorė Jūratė Mikulskienė patikino, kad pradinukai, nors ir turi mobiliuosius telefonus, tačiau į mokyklą jų nesinešioja.

Telefonai labiausiai rūpi tiems tėveliams, kurie po pamokų vaikus palieka pailgintos dienos grupėje. Su tokiais vaikais tėvams reikia susisiekti, galbūt, tie vaikai vieni keliauja namo. Telefonas reikalingas dėl saugumo.

Tikrai negalėčiau pasakyti, kad dauguma pradinukų nešiojasi telefonus į mokyklą. Kol kas požiūris pradinėse mokyklose yra sveikas“, – sako J. Mikulskienė.

Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos, kaip ir kitų Lietuvos ugdymo įstaigų, taisyklėse yra numatyta, kad mobilusis telefonas turi būti išjungtas pamokų metu. Jį galima įsijungti tik per pertraukas arba po pamokų.

Šią taisyklę mokytojai akcentuoja tėvų susirinkimuose, klasės valandėlių metu. Aišku, yra tokių, kurie pažeidžia tas taisykles, bet, anot J. Mikulskienės, su tokiais vaikais mokytojams nereikia pyktis. Jie greitai ištaiso savo klaidas.

Keturi patarimai, perkant mobilųjį telefoną

Jeigu jau nusprendėte, kad jūsų vaikui reikia mobilaus telefono, dera atkreipti dėmesį į keturis aspektus. Britų tinklaraštis „Which?“ siūlo vaikui nupirkti išankstinio mokėjimo mobiliojo ryšio kortelę. Taip išvengsite didelių sąskaitų.

Atsargiai įvertinkite mobiliojo telefono duomenis. Išmanieji telefonai suteikia galimybę naudotis socialiniais tinklais, elektroniniu paštu. Taip vaikas gali pasidalinti savo asmenine informacija internete. Pasidomėkite, ar, naudojantis konkrečiu telefonu, galima to išvengti.

Jei savo atžalai nupirkote išmanųjį telefoną, rimtai apsvarstykite, ar jam reikia specialių programėlių aplikacijų. Vieną jų parsiuntę, jūs galite programėles toliau siųsti be jokio specialaus prisijungimo prie jūsų sąskaitos. Būkite atsargūs, nes kai kurios programėlės yra gana brangios.

Telefonai, galintys prisijungti prie bevielio ryšio, gali būti brangesni, tačiau tai tikrai puiki investicija. Jeigu vaikas nori parsisiųsti muzikos, jis tai galės padaryti tiesiog prisijungęs prie bevielio interneto ryšio. Todėl mobiliojo ryšio sąskaita bus kur kas mažesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.