Valstybės kontrolė: Užsienio reikalų ministerijoje - klaidos valdant valstybės lėšas ir turtą

Valstybės kontrolė, atlikusi

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 13, 2012, 1:32 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:19 PM

„Sprendimas priimtas atsižvelgiant į netinkamą biudžeto lėšų naudojimą ir turto valdymą, taip pat į jai pavaldžios įstaigos netinkamai vykdytus viešuosius pirkimus. Klaidų būtų galima išvengti laikantis labai aiškių ir elementarių turto valdymą, pirkimų procedūras reglamentuojančių įstatymo nuostatų“, - sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Auditoriai nustatė, jog ministerija viešajai įstaigai - Europos informacijos centrui - 2011 m. skyrė 650 tūkst. litų pažeisdama Biudžeto sandaros įstatymą. Ministerija taip pat nepateikė pakankamų įrodymų, ar lėšos buvo naudojamos pagal paskirtį - iš centro nebuvo reikalaujama nei išlaidas pagrindžiančių dokumentų, nei informacijos, ar paslaugos ir prekės buvo įsigytos taikant viešųjų pirkimų procedūras.

Sprendime taip pat nurodoma, jog ministerija maitinimo paslaugų teikėjui perdavė ir suteikė teisę naudotis inventoriumi neatlygintinai, nors pagal įstatymą toks subjektas valstybės turtu neatlygintinai naudotis negali. Be to, ministerija iš valstybės lėšų apmokėjo dar ir paslaugų teikėjo patirtas komunalines išlaidas. Tokiu būdu buvo pažeistos Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų sudarymo ir vykdymo taisyklių nuostatos, o valstybės lėšos panaudotos ne pagal paskirtį. Ne pagal paskirtį panaudotomis lėšomis auditoriai nurodė ir delspinigius, kuriuos ministerija sumokėjo dėl laiku nepervesto finansinio įnašo Europos plėtros fondui.

Audito metu nustatyta ir viešųjų pirkimų pažeidimų, susijusių su neskaidriai ar netinkamai vykdytais ministerijai pavaldžios įstaigos - Energetinio saugumo centro - pirkimais.

Sprendime pažymima, jog jis su konkursą laimėjusiu tiekėju sudarė tarnybinių kelionių organizavimo paslaugų pirkimo sutartį, nepraėjus privalomam sutarties sudarymo atidėjimo terminui, ir įtraukė papildomų paslaugų, kurių nebuvo paslaugų teikėjo pasiūlyme.

Taip pat kai kuriais atvejais įstaigai įsigyjant prekes sąskaitos buvo išrašytos ir pateiktos apmokėjimui anksčiau negu atliktos pirkimo procedūros, o dalis įvairių prekių ir paslaugų įsigyta neatlikus jokių elementarių pirkimo procedūrų.

Įvertinę ministerijos konsoliduotąsias finansines ir biudžeto vykdymo ataskaitas dėl nustatytų reikšmingų klaidų auditoriai pareiškė sąlyginę nuomonę. Pažymėtina, jog dalis auditorių nurodytų klaidų buvo ištaisytos dar audito metu ir imtasi priemonių Valstybės kontrolės pateiktoms rekomendacijoms įgyvendinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.