Įvertinimas vaikui – tarsi sparnai

Kaip turėtum pasižymėti, kad tau viešai ranką paspaustų prezidentas Valdas Adamkus? O kaip pelnyti olimpinės čempionės Dainos Gudzinevičiūtės apkabinimą? Ką reikia nuveikti, kad scenoje atsidurtum šalia dirigento Gintaro Rinkevičiaus? Atsakymą į šiuos klausimus puikiai žino gabiausi šalies moksleiviai – tapti Jaunųjų talentų konkurso nugalėtoju.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 15, 2012, 7:04 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:31 PM

Talentai gimsta ne tik didmiesčiuose. Tai jau įrodė dešimtą kartą įvykęs Jaunųjų talentų konkursas. Utena, Radviliškis, Švenčionys, Palanga, Alytus, Šilutė, Kelmė – gabūs vaikai auga visoje Lietuvoje.

Šiemet jau dešimtą kartą vykusiuose talentingiausių šalies vaikų apdovanojimuose nugalėtojų diplomai ir prekybos tinklo „Maxima” stipendijos atiteko penkiems moksleiviams, pasižymėjusiems visuomeninėje veikloje, sporte, moksle, muzikos, kūrybos ir meno srityse. Penkiolikai vaikų buvo skirtos skatinamosios premijos.

Naujus mokslo metus šie moksleiviai pradėjo švente LRT studijoje, padovanojusia daug susitikimų su žinomais šalyje žmonėmis.

„Šie metai – čempionų metai, o šie jaunieji talentai yra savotiški Lietuvos olimpiados nugalėtojai. Mes didžiuojamės jumis”, – pasididžiavimo augančia karta neslėpė V. Adamkus.

„Kelio pradžia – šioje scenoje”, – ir toliau siekti aukštumų būsimąsias pažibas ragino šaulė D. Gudzinevičiūtė.

Nugalėtojams atitekusios prekybos tinklo „Maxima” stipendijos bus mokamos visus mokslo metus, iš viso – devynis mėnesius. „Maxima” – pagrindinė šio konkurso organizatorė.

„Mums ne tas pat, kokia ateities karta užaugs, ko ji sieks, ką veiks. Tai svarbu Lietuvos žmonėms, todėl svarbu ir mums, Lietuvos verslo atstovams. Vaikų ugdymas ir švietimas – strateginė mūsų rėmimo sritis jau daugelį metų”, – sakė bendrovės „Maxima LT” Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė.

– Kaip surandate talentingiausius vaikus? – paklausėme L.Muižienės.

– Pastebėjome, kad kuo didesnį talentą turi vaikas, tuo mažiau jis pats mano turįs talentą.

– Kaip keitėsi konkursas per dešimt metų?

– Per dešimt metų konkurso kartelė pakilo į aukštą lygį: jeigu vaikas pretenduoja į mokslo srities apdovanojimą, jis jau paprastai dalyvauja tarptautinėse chemikų, fizikų ar kito mokslo olimpiadose. Jeigu sportuoja – tarptautinėse varžybose. Muzikai irgi jau būna pelnę tarptautinį pripažinimą.

Svarbu ir tai, kad vertinamas ir pažangumas. Jeigu turime du panašaus lygio sportininkus, laimėtoju renkamas tas, kuris geriau mokosi.

Smagu, kad tarp mūsų stipendininkų yra vaikų iš visų šalies kampelių. Tai visos Lietuvos projektas, įrodantis, kad talentas gali gimti bet kur – ne tiktai didmiesčiuose.

– Ar stipendija neišpaikina vaikų? Gal gavę įvertinimą jie apleidžia savo talentą?

– Atvirkščiai. Paprastai šie vaikai nėra linkę išpuikti ar nuleisti rankų. Yra tokių, kurie konkurse dalyvauja kasmet. Konkurso taisyklės tai leidžia. Jei vaikas ir toliau demonstruoja puikius pasiekimus, jis gali gauti stipendiją ir du, ir tris kartus.

– Ar jums žinoma, kaip talentingi vaikai išleidžia stipendijas?

– Šie vaikai išsiskiria iš kitų ne tik savo pasiekimais, bet ir tuo, kaip leidžia pinigus. Jeigu vaikas muzikuoja, jis perka instrumentų. Jeigu sportuoja – aprangą. Dažnam pinigai praverčia kelionėms į olimpiadas ar čempionatus užsienyje.

Stipendiją kiekvienas investuoja į savo sritį – ji reikalinga tam, kad galėtų ugdyti talentą toliau.

– Ar stebite, kas išauga iš jaunųjų talentų?

– Tuos, kurie pasiekia ko nors daugiau, pastebime ne tik mes, bet ir visa Lietuva.

Tarp mūsų stipendininkų buvo olimpinis plaukikas Giedrius Titenis, dainininkė Evelina Sašenko, kylanti baleto žvaigždė Grytė Dirmaitė, čiuožikė Agnė Sereikaitė, akordeonistas Martynas Levickis, kiti.

Beje, buvę mūsų stipendininkai visada mielai dalyvauja koncertuose, skirtuose naujiems stipendininkams paskelbti, nors ir nėra mums niekuo įsipareigoję.

– Jau tapo tradicija ir jaunųjų talentų pagerbimo šventė, kurioje jiems diplomus teikia žinomi atitinkamos srities atstovai.

– Pastebėjome, kad vaikams stipendija ne taip svarbi, kaip įvertinimas ir galimybė pastovėti ant scenos, gauti apdovanojimą iš prezidento V. Adamkaus ar Almos Adamkienės rankų, paspausti ranką Žydrūnui Savickui ar D. Gudzinevičiūtei.

Tai autoritetai, iškilios asmenybės, šalia kurių atsidūręs vaikas taip pat pasijunta didesnis.

Ir galbūt tai dar labiau paakina jį siekti aukštumų.

Iš pirmų lūpų

Giedrius Titenis, plaukikas, olimpinės rinktinės narys

„Jaunųjų talentų” konkursas – vaiko pastangų įvertinimas, galimybė gauti ne tik moralinį, bet ir piniginį atlygį.

„Maxima” stipendininku tapau būdamas paauglys. Gautą stipendiją išleidau sportiniam pasirengimui. Tai, kad tapau konkurso nugalėtoju, buvo stipri paskata nesustoti, siekti daugiau.”

Martynas Levickis, akordeonistas

„Jaunųjų talentų konkurso nugalėtoju ir „Maxima” stipendininku tapau būdamas gal dvylikametis. Šis laimėjimas man buvo svarbus, nors didelių pokyčių ir nenulėmė.

Džiaugiausi, kad buvau įvertintas, o stipendiją investavau į dalyvavimą kituose konkursuose bei meistriškumo pamokas. Manau, kad tokie konkursai skatina motyvaciją ir tikslo siekimą.”

Talentus atrenka kompetentinga komisija

Talentingiausius vaikus renka ekspertai iš Švietimo ir mokslo ministerijos, Tautinio olimpinio komiteto, Lietuvos televizijos ir radijo, Almos Adamkienės paramos ir labdaros fondo, bendrovės „Maxima”.

Kiekvienoje kategorijoje išrenkama po vieną pagrindinį stipendininką, kuriam atiteks po 500 litų kas mėnesį, ir po tris vaikus, gausiančius skatinamąsias stipendijas – po 250 litų.

Daugiausia stipendijų atitenka 9–11 klasių vaikams – tai amžius, kai išryškėja nuolatinė veikla ir pasiekimai.

Per dešimt metų talentingiausių vaikų stipendijoms prekybos tinklas „Maxima” išleido per pusę milijono litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.