Kodėl kario knygą ignoruoja oficiali kariuomenės vadovybė?

Krašto apsaugos ministerija kartais irgi būna netaikli. Turėdama ištisą departamentą ryšiams su visuomenę ji veltui laiko neleidžia. Kasdien žiniasklaidą pasiekia bent keletas pranešimų apie tai kaip ministrė susitiko su vienu iš NATO karininkų, kaip kažkas numezgė kepurėlę ar kojines afganistaniečių vaikams, kaip koalicijos partneriai išgyrė savo sąjungininkus lietuvius. Tokiomis žiniomis maitinama visuomenė. Tikslas – sukurti gerą įvaizdį ir išlaikyti pasitikėjimą Lietuvos kariuomene.

Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Balkūnas

Oct 5, 2012, 9:20 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:29 AM

Tačiau valdininkai, netgi dirbdami Krašto apsaugos ministerijoje, kartais būna netaiklūs. Ketvirtadienio vakarą į mokytojų namus susirinko beveik du šimtai žmonių. Tačiau tarp jų nebuvo nė vieno rimtesnio Krašto apsaugos ministerijos ar aukšto laipsnio Lietuvos kariuomenės vadovo.

Buvęs specialiųjų operacijų junginio (jėgerių bataliono) karys, dalyvavęs operacijose Irake, Kosove ir Afganistane, išleido ir pristatė knygą apie kovinę patirtį, įgytą pirmojoje atkurtos Lietuvos kariuomenės misijoje Afganistane. „Trispalvio erelio skrydis“ - taip vadinasi pirmoji po Nepriklausomybės atkūrimo išleista kario atsiminimų knyga. Ji pavadinta pagal tuo metu Afganistano pietuose veikusio eskadrono „Erelis 02“ pavadinimą.

Autorius neslepia, kad knygoje „Trispalvio erelio skrydis“ aprašomi asmeniniai išgyvenimai, kurie gali neatitikti oficialiosios nuomonės. Gal dėl to čia ir nepasirodė nė vienas oficialus asmuo. Nors kariuomenės viešinimui ir įvaizdžio palaikymui skiriamos didelės pajėgos, tačiau šioje vietoje – mirtina tyla. Kai kam iškilo klausimas, kodėl ministerija, skelbdama apie eilines pratybas ir numegztas kojines, staiga „pamiršo“ specialiųjų operacijų junginio kario prisiminimų knygą. Pirmąją Nepriklausomoje Lietuvoje.

„Rašydamas atsiminimus, nesiekiau ko nors įžeisti ar sumenkinti. Stengiausi, kiek įmanoma, tiksliau aprašyti įvykius ar procesus. Čia įvardytos problemos jau senos ir galbūt seniai išspręstos ir pamirštos. Kai kur išreikšta mano nuomonė nebūtinai sutampa su buvusių ir esamų specialiųjų pajėgų karių nuomone“, - perspėja buvęs specialiųjų pajėgų karys.

Karas ir kariuomenė yra politika. Tačiau ar Lietuvos krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomenė nepadarė klaidos ignoruodama vieno iš savo karių knygos ir jos pristatymo?

Knygos autoriaus rankos labiau pripratę laikyti ginklą nei šratinuką. Gal dėl to jį išvargino minia žmonių norinčių gauti autografą. Vos pasibaigus knygos pristatymui leidėjai jau nedrąsiai užsiminė apie papildomą tiražą.

Eskadrono "Erelis 02" karių užduotis nebuvo surasti ir sunaikinti, jų užduotis buvo surasti ir pranešti. Būdamas vienintelis Koalicijos vykdymo pajėgų motorizuotas patrulis, jis vykdė išskirtinai specialiosios žvalgybos užduotis. Įvairiose operacijose eskadrono patruliams teko dienų dienomis slėptis talibų kontroliujamose teritorijose, stengtis išvengti tiesioginio kontakto, o visą surinktą informaciją pranešti koalicijos pajėgoms.

Pasak autoriaus, „knygoje ne tik siekiam papasakoti eskadrono istoriją, bet ir parodyti, kad specialiųjų operacijų kariai yra tokie, kaip visi - turintys emocijas, humoro jausmą, bijantys, bet nugalintys baimes. Tiesiog racionaliai darantys tai, ką privalo, bet neieškantys nuotykių, kad būti „kietesni“ už kitus ar „dėl medalio“.

Eskadronas "Erelis 02" Afganistane išbuvo nuo 2002 metų lapkričio iki 2003 metų gegužės. Būtent šio laikotarpio įvykiai ir aprašomi kario atsiminimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.