Išskirtinių persiškų kilimų paroda Kaune truko vos keturias valandas

Kauno „Žalgirio“ arenos mažajame amfiteatre ir ekspozicijų erdvėje šeštadienio vakarą kviestinei publikai buvo pristatyta unikali paroda — „Antikvariniai persiški kilimai ir tekstilė privačiose Europos kolekcijose“.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Oct 13, 2012, 9:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:19 AM

Vos keturias valandas trukusioje parodoje eksponuota per 60 įspūdingų antikvarinių persiškų kilimų ir tekstilės iš Lietuvos, Italijos, Graikijos, Vokietijos, Prancūzijos bei kitų šalių privačių kolekcijų.

Susirinkusiems buvo suteikta galimybė susipažinti su neįkainuojamais istoriniais ir etnografiniais XIX a. pradžios — XX a. vidurio persiškais rankų darbo kilimais ir tekstile.

Apžiūrėdami parodą svečiai pasijuto lyg tikrame muziejuje — jiems buvo pasiūlyta nusiauti avalynę arba ant batų užsimauti specialius mėlynus plastikinius maišelius.

Dvejus metus šios parodos idėją brandinusi jos organizatorė kaunietė kilimų žinovė persiškų kilimų galerijos „Lauros namai“ įkūrėja Laura Bohne tvirtino, jog persiški kilimai — neatsiejama jos gyvenimo dalis.„Tokios parodos, kurioje būtų pristatomi antikvariniai persiški kilimai ir tekstilė iš privačių kolekcijų, Lietuvoje dar nebuvo. Tai išskirtinis renginys ir visoje Europoje, nes eksponatai surinkti ne iš muziejų, o iš privačių asmenų“, — tvirtino parodos rengėja.

L. Bohne neslėpė, jog skolindamasi brangius ir vertingus daiktus ji turėjo užsitarnauti kolekcininkų pasitikėjimą. Prisiimdama atsakomybę už unikalius eksponatus moteris įsipareigojo saugoti konfidencialią informaciją apie jų savininkus.„Tokios parodos dėl savo išskirtinumo ilgiau nei vieną dieną įprastai nevyksta. Kai kurie besidomintieji kilimais asmenys vietas joje rezervavo dar pavasarį“, — pasakojo L. Bohne.

Pasižvalgyti į unikalius kilimus ir tekstilę — tautines juostas, audinius, druskos maišus, atramines pagalves, krepšius buvo įleidžiami tik kvietimus turintys žmonės. Tie, kurie labai norėjo dalyvauti, bet asmeniškai nebuvo pakviesti, internete galėjo registruotis ir motyvuoti savo norą išvysti ekspoziciją. Būtent taip pasielgė studentai.

Pašnekovė pasakojo, jog Lietuvoje nėra pakankamai žinių apie antikvarinius persiškus kilimus, todėl spragas užpildyti galima organizuojant tokio pobūdžio parodą.„Ateityje žadu rengti ir daugiau vertingų kilimų parodų. Tačiau tokia, kokia buvo šįsyk, niekada nebus pakartota“, — tvirtino L. Bohne.

Parodos organizatorė susirinkusiems pateikė staigmeną — specialiai parodai sukurtą filmą, kuris bus padovanotas nacionaliniam Nacionaliniam M. K. Čiurlionio dailės muziejui.

Filme pasakojama apie Centrinės Azijos gyventojus, kuriančius rankomis kiekvieną kilimo mazgą, jų gyvenimo sąlygas, buitį, kultūrinius aspektus. Jame rodomi ir tie, kurie šiuos kūrinius vertina ir apie juos išmano.

Filmo režisierius — Didžiosios Britanijos Šefildo universiteto absolventas Deivydas Šimkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.