Prezidento posto siekęs J. Petraitis teismą užvertė dokumentais

Iš nužudyto kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijos pirkta skulptūra „Prisikėlęs Kristus” buvusiam kandidatui į Lietuvos prezidentus neatnešė nei laimės, nei pinigų. Nemalonumai dėl jos tęsiasi jau dešimtmetį.

J. Petraitis teisme atkakliai įrodinėja tapęs verslininko iš Danijos auka.<br>R. Danisevičius
J. Petraitis teisme atkakliai įrodinėja tapęs verslininko iš Danijos auka.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas”)

Oct 16, 2012, 9:07 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:16 AM

Už meno vertybių kontrabandą ir padirbtą vekselį teisiamas Australijos lietuvis 53 metų Juozas Petraitis Vilniaus apygardos teisme savo tiesą įrodinėja kartu su dviem advokatais.

Vakar į posėdį kaltinamasis atsinešė tiek dokumentų, kad jiems nebeužteko vietos nei ant teismo stalo, nei ant kėdžių.

Verslininkas atkakliai įrodinėja, kad tapo buvusio verslo partnerio iš Danijos Anderso Bjerggardo auka, ir pateikia vis naujų dokumentų.

Tuo pačiu atsako ir A. Bjerggardo advokatas.

Prokurorus labiausiai domino kunigo R. Mikutavičiaus meno kūrinių kolekcijoje buvusios XVI amžiaus medinės antikvarinės skulptūros „Prisikėlęs Kristus” pardavimo istorija.

Teisme apklausti liudytojai patvirtino, jog prieštaringai vertinamas verslininkas 2000 metais šią skulptūrą įsigijo iš R. Mikutavičiaus artimųjų ir tikino norintis ja papuošti savo butą.

Tačiau 2001 metų vasarą ji buvo išgabenta į Daniją be Kultūros paveldo departamento leidimo.

Vėliau skulptūra atsidūrė Švedijos Geteborgo mieste ir atiteko J. Petraičio iš anksto rastam pirkėjui.

Už nelegalų šios skulptūros išgabenimą prokurorė siūlė E. Petraičiui skirti 91 tūkst. litų baudą. Kultūros paveldo specialistai šį kūrinį įvertino ketvirčiu milijono litų.

Dar griežčiau – 4 metų laisvės atėmimo bausme – J. Petraitį siūloma nubausti už netikro vekselio pagaminimą ir panaudojimą.

2008 metais J. Petraitis antstolei Ingai Karalienei pateikė vekselį, kuriuo A. Bjerggardas įsipareigojo jam grąžinti 1,8 milijono litų.

Antstolė jau buvo pradėjusi skolos išieškojimą, bet šią procedūrą nutraukė teismas. Kilo įtarimų, kad dokumentas buvo suklastotas – A. Bjerggardas galėjo pasirašyti ant tuščių lapų.

Šiuos įtarimus sustiprino ir J. Petraičio elgesys. Pareigūnams atliekant kratą, jis per langą išmetė tuščius lapus su A. Bjerggardo parašais. Pajamų deklaracijose taip pat nėra užfiksuota, kad Petraičių šeima danui būtų paskolinusi tokią sumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.