Tarp likusių be Seimo - politikos senbuviai ir parlamento žvaigždės

Seimo rinkimuose po pirmojo turo triumfuoja opozicinės partijos – Darbo, socialdemokratų bei „Tvarkos ir teisingumo“. Tiek prieš ketverius metus į Seimą sugužėję pramogų pasaulio atstovai, tiek ilgus metus Seime dirbę patyrę politikai priversti užleisti savo pozicijas. Skaudžiausiai rinkimai smogė Liberalų ir centro sąjungos atstovams, kurie rinkėjų palankumo nesulaukė nei daugiamandatėje, nei vienamandatėse apygardose.  

A. Valinskas daugiau dėmesio skyrė televizijos laidoms, o ne Seimo rinkimams.<br>R. Danisevičius
A. Valinskas daugiau dėmesio skyrė televizijos laidoms, o ne Seimo rinkimams.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

Oct 16, 2012, 8:00 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:18 AM

Lrytas.lt nusprendė pasižiūrėti, kurie politikos vilkai ir prieš ketverius metus sužibusios Seimo žvaigždės jau po pirmojo turo atsisveikino su viltimis dar vieną kadenciją būti tautos išrinktaisiais.

Seimo senbuviai neįtikino

Liberalų ir centro sąjungos lyderis Algis Čaplikas, Seime praleidęs 12 metų, ateinančius ketverius metus „ilsėsis“. Jo vadovaujama partija rinkėjų simpatijų nesulaukė ir neperkopė 5 proc. ribos. Už Seimo sienų liko ir A. Čapliko bendražygis, buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, kuris Pajūrio apygardoje, preliminariais duomenimis, liko šeštas. R. Palaitis Seimo nariu buvo kadencija mažiau nei jo bendražygis A. Čaplikas - dvi.

Net 16 metų Seimo koridoriais vaikščiojęs minėtos partijos atstovas Vytautas Bogušis taip pat ateinančius ketverius metus bus šiek tiek toliau nuo aktyvios politikos. Net keturias kadencijas Seimo nariu buvęs V. Bogušis priverstas užleisti savo vietą.

Tačiau dėl tokių rinkimų rezultatų patyręs politikas neliūdi ir žada dar sugrįžti į aktyvią politiką. „Politikoje kovoji kaip sporte, norisi laimėti, bet aš esu realistas, visa tai priimu kaip tikrovę. Apie ateities planus kol kas negalvoju, šį pralaimėjimą priimu natūraliai, analizuosime klaidas ir vėliau mąstysime apie ateitį“, - sako V. Bogušis.

Į naują Seimą taip pat nepateko Krikščionių partijos atstovas Vidmantas Žiemelis, kuris Seimo nariu buvo 16 metų. Lazdynų rinkimų apygardoje varžęsis politikas, preliminariais duomenimis, liko tik 12. Nesėkmingai bandymas grįžti į Seimą baigėsi Krikščionių partijos lyderiui, buvusiam premjerui Gediminui Vagnoriui.

Rinkėjai palankumo neparodė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovui, į kyšininkavimo skandalą įsivėlusiam Vitui Matuzui, kuris Seime praleido septynerius metus.

„Šoumenai" ir sportininkai nebuvo populiarūs

Prieš ketverius metus į Seimą audringai įsiveržęs Arūnas Valinskas, priklausantis Liberalų ir centro sąjungai, vienmandatėje Šilutės-Pagėgių apygardoje simpatijų šiemet nesulaukė.

Į Seimą visą būrį pramogų pasaulio atstovų prieš ketverius metus atvedęs buvęs Seimo pirmininkas liko už parlamento durų, politikas apie savo tolimesnius planus dar nėra linkęs kalbėti. Tačiau atrodo, kad rinkimų kartėlį nuplaus senas amatas - scena, kuri A. Valinskui neleidžia krimstis dėl nesėkmingų rezultatų. „Negaliu kalbėti, tuoj lipu į sceną“, - paprašytas įvardinti savo nesėkmingo bandymo patekti į Seimą priežastis teištarė A. Valinskas.

Ką veiks uždaręs Seimo duris, dar nežino Dzūkijos vienmandatėje apygardoje kandidatavęs Antanas Nedzinskas. Nors šioje apygardoje jis liko ketvirtas ir nepateks į naujos kadencijos Seimą, rinkimų rezultatus vertina palankiai. „Mano surinkti 10 procentų yra „švarūs“, ne taip, kaip kitų mano konkurentų. Kita vertus, agitacija buvo minimali, dirbau praktiškai vienas, todėl manau, kad tai geras rezultatas“, - sako A. Nedzinskas.

Į šią kadenciją kartu su socialdemokratais atėjęs, bet vėliau iš partijos išmestas meilės istorijomis pagarsėjęs Andrius Šedžius Šiaulių „Saulės“ apygardoje varžėsi kaip nepriklausomas kandidatas, tačiau po pirmojo turo liko šeštas ir į antrąjį turą nepateko.

Rinkėjai galimybės nesuteikė partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatui humoristui Artūrui Orlauskui, dainininkei ir Kauno rajono savivaldybės tarybos narei Livetai Kazlauskienei, šokėjui Sauliui Skambinui. Sportininkams rinkėjai taip pat nebuvo palankūs – galiūnas Žydrūnas Savickas, šachmatininkė Viktorija Čmilytė, krepšininkai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai ir Rimantas Kaukėnas Lietuvą garsins ne politikos arenose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?