Girtas Seime šlitinėjęs G. Mikolaitis - vėl su išrinktojo mandatu

Į naująjį Seimą Arūno Valinsko dainorėliai nepateko, tačiau panašu, kad ir šią kadenciją skandalingų asmenybių netrūks. Šį sekmadienį paaiškėjo: į parlamentą po ketverių metų vėl gali įžengti socialdemokratas Gintautas Mikolaitis. Tai tas pats politikas, kuris kadaise visiškai girtas šlaistėsi po Seimą, atsisakė pasitikrinti girtumą, o vėliau tvirtino, kad buvo visiškai blaivas. Esą alkoholio kvapas jam iš burnos sklido dėl vaistų dantims. Vėliau paaiškėjo, kad už G. Mikolaitį Seime kažkas balsavo, kai šis atostogavo Maltoje.

Girtas po Seimą vaikščiojęs ir premjero metinį pranešimą trikdęs G. Mikolaitis rinkėjų valia grįžta į parlamentarą.<br>R. Jurgaitis
Girtas po Seimą vaikščiojęs ir premjero metinį pranešimą trikdęs G. Mikolaitis rinkėjų valia grįžta į parlamentarą.<br>R. Jurgaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

2012-11-05 18:33, atnaujinta 2018-03-15 16:30

Parlamento duris G. Mikolaičiui atvėrė į Seimą išrinktų europarlamentarų Zigmanto Balčyčio ir Vilijos Blinkevičiūtės sprendimas negrįžti dirbti į Lietuvą.

Abu šie politikai patinka rinkėjams, todėl buvo išrinkti socialdemokratų sąraše. Jiems atsisakius mandato, teisę dirbti Seime gavo į 30-ąją vietą iš 59-osios rinkėjų valia pakilęs G. Mikolaitis. Jis – paskutinis parlamentaras, patenkantis į Seimą pagal šios partijos sąrašą. 

Portalui lrytas.lt G. Mikolaitis sakė, kad galimybe patekti į Seimą greičiausiai pasinaudos. Tiesa, prieš tai žiūrės, kokia padėtis klostosi Raseinių rajono taryboje. Mat šio rajono meras Remigijus Ačas iki šiol svarsto, ar vykti į parlamentą.

„Sprendimas, ar eiti į Seimą, priklausys tik nuo manęs. Pats pagalvosiu, ką daryti. Manau, kad greičiausiai eisiu“, - sakė G. Mikolaitis.

Politikas įsitikinęs, kad plačiai nuskambėję epizodai Seime jam netrukdys dirbti: „Baikite, seniai užmiršau. Po to buvo daug švenčių...“

Kino mechaniko, o vėliau inžinieriaus mechaniko specialybę įgijęs G. Mikolaitis sovietmečiu ilgą laiką dirbo statybų vadovu Raseiniuose. Į parlamentą pateko 2000-aisiais kartu su Socialdemokratų partija.

2006 m. kovą G. Mikolaitis padarė avariją. Politiko vairuojamas automobilis rėžėsi į neleistinoje vietoje sustojusį vilkiką. Politikas iš įvykio vietos pabėgo.

Šiaip jau pilką savo karjerą Seime G. Mikolaitis ryškiais potėpiais nuspalvino 2008-aisiais, kai plenarinio posėdžio metu, kaip teigiama, visiškai girtas priėjo prie žurnalistų ir pasiteiravo, ar šie nenorėtų iš jo paimti interviu.

Tuo metu iš tribūnos metinį pranešimą skaitęs socialdemokratas premjeras Gediminas Kirkilas turėjo gerokai nustebti. Televizijos kameros ir kiti žurnalistai staiga nustojo klausytis, ką kalba premjeras, ir nulėkė paskui girtą jo partijos kolegą. Šis, rodos, nelabai besiorientuodamas erdvėje pasivaikščiojo Seimo salės balkonu, vėliau trankėsi koridoriais. Galų gale įsmuko į posėdžių salę, kur patekti leidžiama tik parlamentarams.

Po kelių valandų G. Mikolaitis išėjo iš salės, atsisakė papūsti į žurnalistų pasiūlytą alkoholio matuoklį ir paskelbė, kad keliauja į sostinės Santariškių klinikas girtumo pasitikrinti. Tačiau atvykęs apsigalvojo, tiesiog vaikščiojo ligoninės koridoriais ir bendravo su žurnalistais.

Kitą dieną Seimo narys jau paskelbė, kad visiškai nebuvo girtas. „Kvapas iš tiesų galėjo sklisti, aišku. Iš vakaro mes su kolegomis buvome, aptarėme rezultatus. Šventėme. Na, o rytą taip pat vaistai buvo. Kai susidėjo, matyt, dvigubas pasidarė dalykas“, - svarstė parlamentaras.

Netrukus jis išvyko ilsėtis į Maltą. Grįžęs negalėjo paaiškinti, kodėl Seimo protokoluose nurodoma, kad būdamas užsienyje jis tuo pačiu metu Seime balsavo už įstatymų projektus.

Prieš 2008 metų Seimo rinkimus kairieji nutarė apsivalyti – skandalingas veikėjas išbrauktas iš partijos rinkimų sąrašo, o Raseiniuose vienmandatėje apygardoje buvo iškeltas kitas kandidatas. G. Mikolaitis Raseiniuose dėl vietos parlamente kovojo savarankiškai, bet nesėkmingai – liko ketvirtas.

Pats G. Mikolaitis tikina, kad tada ne partija nuo jo nusigręžė, o jis pats atsisakė dirbti su ja: „Niekas manęs neišbraukė, pats išėjau.“

Tačiau po kelerių metų jis vėl pradėjo sutarti su partijos vadovybe. 2010-aisiais tapo naujojo kairiųjų lyderio Algirdo Butkevičiaus patarėju kaimo klausimais ir koordinatoriumi Tauragės apskričiai.

Dar kitais metais jis jau socialdemokratų sąraše buvo išrinktas į Raseinių rajono tarybą. Rinkėjai juo pasitikėjo ir pakėlė iš 8-os sąrašo vietos į 3-iąją.

O per pastaruosius Seimo rinkimus G. Mikolaitis vėl atsidūrė partijos sąraše. Ir rinkėjų dėka pakilo tiek aukštai, kad patektų į Seimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.