Iš lietuvės tris dukras pagrobusiam pakistaniečiui prireikė Lietuvos pagalbos

Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvenanti Maimouna Liškauskaitė pusantrų metų nėra mačiusi trijų dukterų, kurias pagrobė jų tėvas. Dubajaus teismas negali rasti jos sutuoktinio pakistaniečio. Neseniai paaiškėjo, kad jis iš Dubajaus beldžiasi į Lietuvą.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas")

Nov 5, 2012, 8:08 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:58 PM

Su pakistaniečiu Jamshidu Siddique M. Liškauskaitė, kuriai dabar – 32 metai, susituokė 2004-aisiais. Vyras Kaune baigė medicinos mokslus ir atvažiavo dirbti į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Septynerius metus atrodė, kad viskas klostosi puikiai.

Užpernai gruodį J. Siddique paprašė vieniems metams jį išleisti iš darbo – esą važiuosiąs į stažuotę Italijoje.

Tačiau praėjus metams jis Klaipėdoje nepasirodė. Ligoninę pasiekė tik M. Liškauskaitės prašymas padėti rasti su dukterimis pradingusį sutuoktinį. Tačiau ligoninė į teisinius dalykus nesikiša.

Iš viso šioje gydymo įstaigoje J. Siddique dirbo penkerius metus – atliko rezidentūrą, vėliau dirbo gastroenterologu.

Gavo laišką iš Dubajaus

Neseniai ligoninę pasiekė 37 metų J. Siddique elektroninis laiškas. Pakistanietis primena, kad ligoninėje dirbo nuo 2006-ųjų vasaros, ir prašo dokumentų, kurie jam reikalingi naujoje darbovietėje, – pažymos, ar turėjo nuobaudų, 2010 metų charakteristikos kopijos ir jo atliktų endoskopijų skaičiaus.

Lietuviškai parašytame laiške prašoma dokumentus išsiųsti jo pavarde į nurodytą pašto dėžutę Dubajuje. Dėl visa ko jis primena, kad dokumentai turi būti su „ligoninės tikru štampu ir data”.

Pasirodo, J. Siddique gyvena Dubajuje, tačiau teismas jo niekaip negali surasti ir prisikviesti į posėdžius. O M. Liškauskaitė pusantrų metų ne tik nematė savo trijų dukterų, bet ir nieko apie jas nežino.

Lietuvos teismai nepadėjo

Pernai pavasarį dar atrodžiusi laiminga šeima nuvyko į Dubajų pasisvečiuoti pas J. Siddique tėvus.

Balandžio 4 dieną tėvas su dukterimis, kurioms dabar aštuoneri, pusseptintų ir ketveri metai, išėjo iš namų ir dingo.

Jis viską buvo apgalvojęs iš anksto – paėmė dukterų gimimo liudijimus ir pasus, santuokos liudijimą.

M. Liškauskaitė bandė ieškoti Lietuvos teisėsaugos institucijų pagalbos, mat jos dukterys – mūsų šalies pilietės, tačiau jos jai negalėjo padėti.

Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad J. Siddique galimai pagrobė savo vaikus ir piktnaudžiavo tėvo teisėmis ir pareigomis, bet visa tai vyko ne Lietuvos valstybės teritorijoje, todėl pradėti ikiteisminio tyrimo pagal Lietuvos įstatymus nėra pagrindo.

Ar dukterys nepamirš motinos?

Motina kreipėsi į visas įmanomas instancijas Dubajuje ir aplinkinėse šalyse ir prašė padėti surasti dukteris.

Dubajaus teisme jau daugiau kaip prieš metus turėjo būti pradėta nagrinėti jos dukterų pagrobimo byla.

M. Liškauskaitė viliasi, kad sutuoktiniai bus oficialiai išskirti ir nustatyta vaikų globa, bendravimo su jais tvarka.

Taip turėtų nuspręsti teismas net ir tuomet, jei buvęs kaunietės vyras nepasirodytų.

Tačiau kol kas skyrybų procesas vilkinamas, nes teismui nepavyksta surasti J. Siddique. Šaukimai, kurie siunčiami visais žinomais adresais Emyratuose ir į Pakistaną, į teismą grįžta nesuradus adresato.

„Kol kas jokių naujienų, – sako M. Liškauskaitė. – Kartais sutinku savo uošvį, tačiau jis teigia apie sūnų ir anūkes nieko nežinantis. Nors aš esu įsitikinusi, kad jis viską žino.”

Trijų dukterų netekusi moteris kartais „Facebook” erdvėje sulaukia grasinamųjų žinučių. Lietuvei kyla įtarimų, kad jas rašo buvęs vyras. Ji mano, kad jos mergaitės gyvena Pakistane, kur įsikūrusios vyro seserys.

Tikriausiai ten išvažiavo ir jos anyta.

„Mano troškimas – normaliai išsiskirti. Tuomet teismas turėtų nustatyti bendravimo su vaikais tvarką. Laikausi, neprarandu vilties.

Čia bylinėjimasis dėl skyrybų ir vaikų priežiūros kartais užtrunka labai ilgai. Aš dirbu, studijuoju. Man padeda geri žmonės, turiu su kuo pasidalyti savo skausmu. Tikiuosi, kad mergaitės nepamirš manęs”, – vylėsi M. Liškauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.