Amžinos meilės simboliai tilpo į šešis kibirus

Kur padėti amžiną meilę simbolizuojančias spynas, kurios ne vienerius metus puošė Danės krantus jungiantį Biržos tiltą? Dėl to galvą suka tilto prižiūrėtojai, iš miesto valdžios gavę nurodymą šias puošmenas tiesiog nupjauti. Negailestingą sprendimą priėmę valdininkai skėsčiojo rankomis ir teisinosi, jog jis neišvengiamas, siekiant apsaugoti seno tilto metalines konstrukcijas. Be to, taip bus lengviau ir saugiau šeštadienį pakelti tiltą, pro kurį į remonto doką bus gabenamas Klaipėdos miesto simbolis – burlaivis „Meridianas“.

Jaunavedžių sukabintos amžiną meilę simbolizuojančios spynos buvo nupjautos ir sumestos į kibirus. Norintieji savąsias gali susigrąžinti.<br>E. Petkutė
Jaunavedžių sukabintos amžiną meilę simbolizuojančios spynos buvo nupjautos ir sumestos į kibirus. Norintieji savąsias gali susigrąžinti.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 8, 2012, 5:55 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:01 PM

Spynų pašalinimas – vienas iš parengiamųjų darbų, kuriuos būtina atlikti prieš itin sudėtingą bebaigiančio sutrūnyti laivo gabenimo upe operaciją.

Biržos tiltą prižiūrinti bendrovė „Viadukas“ dalį spynų pašalino jau ne kartą, tačiau šiuokart teks nupjauti beveik visas. Žadama palikti tik kelias, mažiausiai pažeistas rūdžių.

Dirbo naktį

Pajutę neigiamą kai kurių miestiečių reakciją, įmonės meistrai ryžosi ne itin malonų darbą atlikti naktį. „Vieni mus keikia, pyksta, kad naikiname jaunavedžių paliktus jų meilės simbolius, kiti sveikina. Nusprendėme didžiąją dalį šio juodo darbo atlikti naktį, kad kuo mažiau žmonių tai matytų“, - atvirai kalbėjo ketvirtadienio popietę ant tilto vis dar triūsę darbininkai.

Per naktį nupjautos spynos sutilpo į tris kibirus, kurie palikti bendrovės „Viadukas“ būstinėje, Šilutės plente. Kurį laiką jaunavedžių vardais puoštos spynos čia ir bus saugomos. Jas nupjauti nurodžiusi valdžia nepasakė, kur jas padėti. Tad laukiama, gal atsiras norinčių savąją spyną susigrąžinti. Kelios poros įmonėje apsilankė jau trečiadienio vakarą.

Antrą dieną tebedirbantys meistrai iki pietų jau buvo prikrovę dar du artipilnius kibirus metalinių spynų, ant kurių išgraviruoti jaunavedžių vardai ir tuoktuvių data. „Iš viso bus šeši“, - patikino darbininkai. Kiek spynų kabėjo ant tilto turėklų, jie sakė neskaičiavę.

Reikia alternatyvos

Pakabinti spyną ant tilto, ją užrakinti, o raktus išmesti į Danę tapo kone kiekvienų Klaipėdoje vykstančių vestuvių ritualu. Jį jaunavedžių pora atlieka vienas kitam ištarę amžinos meilės priesaiką. Tačiau įsimylėjėliai nesusimąsto, kad šimtai spynų tilto konstrukcijoms gali būti pražūtingos. Specialistai įvertino, kad vienu metu šios konstrukcijos turėjo atlaikyti apie 300 kilogramų papildomo svorio. Tokia našta gali apsunkinti tilto pakėlimą šeštadienį, tad nuspręsta nerizikuoti ir didžiąją dalį spynų pašalinti.

Tilto prižiūrėtojai miesto valdžiai ne kartą aiškino, kad populiarios tradicijos pakabinti naujos šeimos vardinę spyną derėtų atsisakyti. Tačiau valdininkai neturi pagrindo šito uždrausti. Manoma, kad geriausia išeitis – pasiūlyti jaunavedžiams alternatyvą – įrengti specialią tvorelę ir pakviesti spynas kabinti ant jos. Kol kas konkrečių pasiūlymų, kaip įgyvendinti šią idėją, nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.