Santariškių klinikos ieško reto kraujo donorų

Jei žmonės nesuskubs duoti retų grupių kraujo, Santariškių klinikose gali beprasmiškai mirti sužeistieji ar operuojami. „Jei šiąnakt pacientas su reta kraujo grupe labai kraujuotų, kraujo nebūtų pakankamai“, - tikino Kraujo centro vedėja Lina Kryžauskaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Nov 9, 2012, 2:09 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:40 PM

Ji kvietė visus, kurių kraujo grupė O (I) Rh neigiama ir A (II) Rh neigiama (šnekamojoje kalboje – rezus minus pirma ir rezus minus antra) atvykti į klinikas duoti kraujo.

Minėtų grupių kraujo turėtojus donorų centrai nuolat ragina dalintis krauju, nes jo itin dažnai trūksta.

„Nuolat turi būti papildomos kraujo atsargos. Rezus neigiama kraujo grupė yra retesnė už visas kitas. Nekalbu apie ketvirtą kraujo grupę, kuri iš viso reta, - pasakojo L. Kryžauskaitė. - Kita vertus, kraują galima laikyti apie 42 dienas. Paskui kraujas pasensta, nebegalima jo naudoti. Negalime sukaupti nei per daug, nei per mažai atsargų.“

Kaip donorų, taip ir pacientų su rezus minus kraujo grupe pasitaiko rečiau. Bet klinikos turi būti pasiruošusios įvairiems atvejams, dėl to intensyviai kviečia žmonės penktadienį ar poilsio dienomis atvažiuoti ir pasidalinti krauju.

„Reikalingi ir pirmos teigiamos kraujo grupės turėtojai – daugiausia žmonių turi šią kraujo grupę. Jo sunaudojimas yra vienas iš didžiausių“, - pasakojo Kraujo centro vadovė.

Santariškių klinikų darbuotojai ir patys dažnai tampa donorais. „Nusikraujinam, o paskui einam dirbti. Dalintis – kiekvieno pareiga“, - drąsino L. Kryžauskaitė.

„Ką tik daviau kraujo, dalinuosi žinia apie kraujo trūkumą per „Facebook“. Gal ir jūs norit atvažiuoti? Ant rankų nešiojam tokius žmones!“ - antrino Santariškių klinikų viešųjų ryšių specialistė Gitana Letukienė.

Norintys duoti kraujo gali registruotis telefonu 8 676 00078 ir atvykti į Santariškių klinikas, Santariškių g. 2, Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.