Šiaulių Auksiniam berniukui prireikė aukso injekcijos

Auksiniu berniuku pramintai Šiaulių miesto simboliu tapusiai skulptūrai „Šaulys“ prireikė kosmetinio remonto.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2012-11-15 11:21, atnaujinta 2018-03-15 10:32

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos prašymu šią prieš 26 metus Saulės laikrodžio aikštėje pastatytą skulptūrą apžiūrėję specialistai konstatavo, kad ją būtina padengti nauju aukso sluoksniu.

Neseniai Anapilin išėjusio iškilaus skulptoriaus Stanislovo Kuzmos sukurtas keturių metrų „Šaulys“ ant 18 metrų aukščio kolonos Saulės laikrodžio aikštėje buvo pastatytas 1986 metų rugsėjo 12 dieną minint Šiaulių miesto 750 metų jubiliejų.

Saulės spinduliuose švytėjusi skulptūra buvo padengta aukštos prabos rusišku auksu.

Įvertinti dabartinės „Šaulio“ būklės į Šiaulius atvykę skulptūros autoriaus sūnus Algirdas Kuzma ir šią skulptūrą auksu dengęs restauratorius Arvydas Paulionis į 18 metrų aukštį buvo pakelti keltuvu.

Iš arti įdėmiai skulptūrą apžiūrėję specialistai užfiksavo korozijos pažeistas vietas, patikrino konstrukcijos tvirtumą.

Tai atlikus buvo konstatuota, kad Auksinio berniuko įtvirtinimas dar yra patikimas, tačiau paviršius jau gerokai apgadintas.

Restauratoriaus A. Paulionio nuomone, skulptūrą būtina nukelti ir perauksuoti.

„Šauliui“ atnaujinti reikėtų vos 50 gramų, tačiau gryno, aukščiausios prabos aukso. Auksinio berniuko atnaujinimui būtų naudojamas itališkas auksas.

Skulptūros restauravimo darbai truktų apie tris mėnesius. Pirmiausia reikėtų pašalinti seną dekoratyvinį sluoksnį, o vėliau visą skulptūrą padengti itin plonais aukso lapais bei keliais sluoksniais atmosferos poveikiui atsparaus lako.

Artimiausiu metu numatoma parengti „Šaulio“ restauravimo projektą, o darbai turėtų prasidėti dar šią žiemą.

Kiek miesto biudžetui kainuos Auksinio berniuko atnaujinimas, dar skaičiuojama. Darbų sąmatą sudarys ne tik skulptūros restauravimo, bet ir jos nuėmimo, transportavimo bei montavimo išlaidos.

Neabejojama, kad kitąmet 777 metų Šiaulių gimtadienį minėsiančius šiauliečius ir miesto svečius džiugins jau atnaujintas Auksinis berniukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.