Generaliniam prokurorui D. Valiui - bendražygių smūgis į paširdžius (papildyta)

Daug kritikos dėl nemokšiškos reformos generaliniam prokurorui Dariui Valiui išsakę jo pavaldiniai šįkart nusprendė veikti kitaip. Norima priversti prokuratūros vadovą atlyginti žalą, kurią jis valstybei padarė savo sprendimais.

Generaliniam prokurorui D. Valiui gali brangiai kainuoti neteisėti pavaldinių atleidinėjimai iš darbo.<br>R. Danisevičius
Generaliniam prokurorui D. Valiui gali brangiai kainuoti neteisėti pavaldinių atleidinėjimai iš darbo.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 19, 2012, 8:01 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:01 AM

Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras, matydamas, jog yra pažeidžiami įstatymai, privalo ginti viešąjį interesą ir reikalauti, kad pažeidėjai atlygintų valstybei padarytus nuostolius.

Tokią nuostatą patvirtino generalinis prokuroras D. Valys. Bet ką daryti prokurorui, gavusiam informacijos, kad įstatymą galėjo pažeisti jo viršininkas – tas pats generalinis prokuroras D. Valys?

Daugelis prokurorų, ko gero, patylėtų ir nesikištų. Tačiau Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Kęstutis Vagneris nutarė elgtis kitaip. K. Vagneris kreipėsi į Valstybės kontrolę prašydamas patikrinti, ar nėra pagrindo įpareigoti Generalinės prokuratūros vadovą D. Valį atlyginti žalą, kuri valstybei buvo padaryta dėl jo neteisėtai pasirašytų įsakymų, ir spręsti dėl patraukimo drausminėn atsakomybėm.

K. Vagnerio duomenimis, dėl mažiausiai trijų neteisėtai D. Valio atleistų darbuotojų Generalinė prokuratūra jau sumokėjo beveik 100 tūkstančių litų kompensacijų.

Panaikino ir savo įsakymą

Teismai konstatavo, kad neteisėtai iš pareigų buvo atleistas Generalinės prokuratūros Vidaus audito skyriaus vyriausiasis auditorius Romualdas Kirkutis ir Vilniaus apygardos prokuratūros darbuotojas Gintautas Stalnionis.

Be to, D. Valys savo paties įsakymą atleisti iš darbo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorę Gintarę Vareikytę panaikino pats, net nesulaukęs teismo sprendimo.

Praėjusių metų balandį generalinis prokuroras atleido G. Vareikytę iš pareigų, o jau rugsėjį pasirašė naują įsakymą, kuriuo ne tik panaikino atleidimą, bet ir įpareigojo Generalinės prokuratūros Finansų skyrių išmokėti vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmokas už priverstines pravaikštas.

Įpareigojo nubausti valdininkus

Kreiptis į Valstybės kontrolę K. Vagneris nutarė po to, kai ši institucija išnagrinėjo Darbo biržos direktoriaus Vido Šlekaičio atleidimo iš darbo peripetijas. Teismas pripažino, kad V. Šlekaitis iš darbo buvo atleistas neteisėtai, ir įpareigojo Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją jam išmokėti beveik 300 tūkstančių litų.

Patikrinimą atlikusi Valstybės kontrolė įpareigojo socialinės apsaugos ir darbo ministrą ne tik drausmine tvarka nubausti neteisėtai V. Šlekaitį atleidusius pareigūnus, bet ir iš jų išieškoti ministerijai padarytą žalą.

Pareiškimą Valstybės kontrolei parašiusio prokuroro K. Vagnerio nuomone, Valstybės kontrolė neturėtų apsiriboti siekdama nubausti vien tik V. Šlekaitį neteisėtai atleidusius asmenis, bet ir imtis ryžtingų priemonių, kad būtų įvertinti ir kitų pareigūnų panašūs veiksmai, taip pat ir generalinio prokuroro įsakymai.

Įtaria pinigų švaistymą

Savo pareiškime K. Vagneris prašo Generalinėje prokuratūroje atlikti patikrinimą ir dėl Lietuvos generalinės prokuratūros atstovės Eurojuste – Europos Sąjungos institucijoje, sukurtoje tarptautinei kovai su organizuotais nusikaltimais ir terorizmu, finansavimo.

 D. Valio favorite laikoma prokuratūros atstovė šioje institucijoje Laima Čekelienė ir jos sutuoktinis per metus iš prokuratūros biudžeto gauna daugiau kaip 200 tūkstančių litų. K. Vagneris įtaria, kad šios sumos L. Čekelienei buvo mokomos neteisėtai, o ir ji pati dirbti Eurojuste galėjo būti paskirta pažeidžiant įstatymus.

Paaiškino savo motyvus

 Pats K. Vagneris savo žingsnio komentuoti nepanoro. Įteikęs savo raštą Valstybės kontrolei, jis visiems Lietuvos prokurorams parašė viešą laišką, kuriame bandė paaiškinti savo poelgio motyvus. K. Vagneriui apmaudu, kad dabartinėje prokuratūroje tiesiog niekinamos tos vertybės, kurias kūrė nepriklausomos prokuratūros pagrindus padėję prokurorai.

Nuo 1981 metų prokuratūros sistemoje dirbančio pareigūno nuomone, dabar prokuratūroje vis labiau įsigali ne tik politinės priklausomybės, bet ir prisitaikėliškumo ir neįtikusiųjų išgyvendinimo tendencijos. Aukštos pareigos neretai skiriamos ne tiems, kurie laimi konkursus ir yra to labiausiai verti, o pagal užkulisinius susitarimus.

K. Vagneris teigia dar prieš metus nusprendęs kovoti su tokiu prokuratūros užvaldymu, tačiau, skirtingai nuo prokurorų profesinės sąjungos vykdomų pasipiktinimo Generalinės prokuratūros reforma akcijų, pasirinkęs kitą kelią.

 „Profsąjungiečių” kalbos ir raštai yra verti rimtos diskusijos, tačiau, nepaisant to, karavanas vis tolsta. Todėl apsisprendžiau remtis tomis teisinėmis priemonėmis, kurias prokurorui į rankas įteikė pats įstatymas”, – savo laiške teigia K. Vagneris.

Prokuroras tikino esantis dėkingas generaliniam prokurorui, perkėlusiam jį į kitą skyrių ir suteikusiam teisę savarankiškai spręsti viešojo intereso apgynimą. Net ir tada, kai šį viešąjį interesą gali pažeisti generalinis prokuroras.

Kritikos lavina – iš įvairių lūpų

K. Vagneris – ne vienintelis, išdrįsęs viešai kritikuoti D. Valį ir jo reformas.

Dar prieš tai, kai Seime buvo tvirtinama prezidentės pasiūlyta D. Valio kandidatūra, prieš ją frakcijos posėdyje pasisakė premjeras Andrius Kubilius. Jis tvirtino, kad paskyrus D. Valį prokuratūros vadovu jau po pusės metų įvyks koks nors skandalas, sukeltas naujojo generalinio prokuroro bejėgiškumo ir nekompetencijos.

Apie chaosą, kuris prasidės prokuratūroje aklai įgyvendinus iš Prezidentūros nuleistas reformas, vienas pirmųjų generalinį prokurorą įspėjo ir ilgametis Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo departamento vadovas Algimantas Kliunka.

Bet po to jam buvo pasiūlyta atsistatydinti. A. Kliunka mįslingomis aplinkybėmis buvo aptiktas girtas vienoje Vilniaus kavinių ir vėliau atleistas iš darbo.

Ryžtingai prieš D. Valio reformas pasisakė ir prokurorų profesinės sąjungos nariai bei jos vadovas Julius Rėksnys. Jų nuomone, reforma žlugdo prokuratūros darbą, paverčia prokurorus klusniais vykdytojais diktatoriaus rankose.

Bene griežčiausiai D. Valiui kirto ilgametė Palangos apylinkės prokuratūros vadovė Nijolė Požarskienė. Pareigūnė, kuriai prezidentė buvo siūliusi užimti generalinio prokuroro postą, atvirame laiške savo kolegoms ir interviu „Lietuvos rytui” apkaltino D. Valį visišku savo darbo neišmanymu, kompetencijos ir kultūros stoka. Savo laiške teisininkė prognozavo, kad po kelerių metų šios reformos sumanytojai ir vykdytojai patys bus teisiami už sąmoningą prokuratūros sužlugdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.