Nauja koalicija besidžiaugiančio A. Zuoko nebaugina bomba po kėde

Vilniaus meras Artūras Zuokas trina rankas: valdžioje – saviškiai! Vyriausybę ir Seimo daugumą sudaro partijos, kurių atstovai dalyvauja ir Vilniaus miesto tarybos valdančiojoje koalicijoje. Išskyrus „tvarkiečius“, kurie sostinės taryboje veikia kaip opozicija.

A. Zuokas įsitikinęs, kad jo vadovaujama koalicija tvirta.<br>R. Danisevičius.
A. Zuokas įsitikinęs, kad jo vadovaujama koalicija tvirta.<br>R. Danisevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 23, 2012, 4:30 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:30 AM

Portalui lrytas.lt A. Zuokas pripažino, kad tikisi žymiai vaisingesnio ir miestui naudingo bendradarbiavimo su naująja Vyriausybe, nes su ankstesniąja buvo kalbama laikant akmenis užantyje. Tiesa, sklinda kalbos, kad po miesto savivaldybės kilimu bręsta suokalbis, kurio tikslas – pakeisti sostinės merą. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas miesto taryboje Gediminas Rudžionis prisipažino nuolat kaišiojantis politines bombas po A. Zuoko kėde.

Ar jos gali išversti iš sosto dabartinę sostinės valdžią?

Trys iš keturių Seimo valdančiosios koalicijos partijų – socialdemokratai, Darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – yra ir Artūro Zuoko vadovaujamos Vilniaus miesto tarybos valdančiosios koalicijos narės.

Balta varna tapo tik partija „Tvarka ir teisingumas“: Seime ir Vyriausybėje jie sėdi prie valdžios stalo, o sostinės savivaldybėje – opozicijos „sarginio šuns“ būdoje.

Naujas premjeras – prie širdies

Su Andriumi Kubiliumi sostinės meras sutarė ne geriau, nei keturkojai komedijos „Šunys ir katės“ personažai. Bet dabar situacija keičiasi – ne tik A. Zuoko, bet galbūt ir vilniečių labui. Sostinės valdžios nesutarimai su konservatorių daugumos Seimu ir Vyriausybe buvo kliūtis plėtoti sostinės projektus, ypač šilumos ūkio srityje.

Vilniaus meras portalui lrytas.lt teigė, jog iš naujos valdžios tikisi daugiau supratimo ir savivaldai, taigi ir Vilniui svarbių sprendimų.

„A. Kubiliaus Vyriausybė vykdė griežtą centralizacijos politiką, visa valstybės finansinių problemų našta buvo sukrauta ant savivaldybių pečių. Vilniaus miestas, kaip didžiausia savivaldybė, tai ypač skaudžiai pajautė“, – tikino sostinės meras.

A. Zuoko širdžiai ypač malonūs naujojo premjero A. Butkevičiaus pažadai remti biokuro gamybą.

Kalbėdamas apie santykius su opozicija miesto savivaldybėje, A. Zuokas sakė: „Opozicija būtina, tačiau ji turi būti konstruktyvi, netrukdyti priimti sprendimų, naudingų miestiečiams. Konservatoriai iki šiol blokavo visus bandymus atpiginti šilumą vilniečiams. Jie apskundė prokuratūrai Vilniaus TEC 2-jo bloko rekonstrukciją, dėl to „Dalkia“ sustabdė šio projekto įgyvendinimą. Toks oponavimas yra piktybiškas kenkimas miestui.“

Opozicija nesnaudžia

Nors turėdamas aiškią daugumą meras jaučiasi tvirtai, sostinės savivaldybės koridoriuose orą virpina šnabždesiai, esą rezgamos kombinacijos, kaip nustumti A. Zuoką nuo kapitono tiltelio.

Neva negausi opozicija viliojančiu žvilgsniu žvelgia į savivaldybės socialdemokratus ir Vilniaus lenkams bei rusams atstovaujančius tarybos narius.

Vilniaus miesto tarybos narys, konservatorius Vidas Urbonavičius, paklaustas apie galimą valdžios perdėliojimą savivaldybėje, atsakė: „Iš tiesų kažkokie judesiai vyksta. Bet kitą savaitę vyksiančiame tarybos posėdyje interpeliacija, kiek žinau, dar tikrai nebus skelbiama.“

Užtaisai po mero kėde

V. Urbonavičius tvirtino, kad A. Zuokas valdo autoritariniais metodais, apgailestavo, kad mero iniciatyva buvo panaikintos seniūnijos.

Vilniaus tarybos narys Gediminas Rudžionis portalui lrytas.lt teigė, kad savivaldybės „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcija neketina paremti A. Zuoko, kaip „tvarkiečiai“ parėmė socialdemokratų ir Darbo partijos sąjungą Seime ir Vyriausybėje.

Paklaustas, ar nebandys išplėšti valdžios vairo iš A. Zuoko rankų, G. Rudžionis atsakė mįslingai: „Opozicijos tikslas yra tapti pozicija. Aš ir pačiam A. Zuokui nuolat sakau – mere, mes po tavo kėde pridėjome bombikių!“

Abejotina perversmo perspektyva

Vis tik opozicija kol kas turi mažai galimybių pakeisti A. Zuokui palankų jėgų santykį, net jeigu ir prisiviliotų lenkų ir rusų politikus. Valdančiosios koalicijos stuburą sudaro A. Zuoko ir Vilniaus koalicija – 14 narių. Jų sąjungininkai – keturi socialdemokratai, devyni Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso atstovai, šeši darbiečiai.

Opozicijos pajėgos: devyni konservatoriai ir keturi „tvarkiečiai“. Sostinės meras portalui teigė nejaučiantis iš po kojų slystančios žemės. Jis nemano, kad oponentams pavyks išardyti jo vadovaujamą sostinės valdžios piramidę.

„Su koalicijos partneriais sutariame gerai. Pasiginčijame, bet dėl techninių ir taktinių, ne dėl strateginių dalykų“, – tikino A. Zuokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.