Trečiaklasis iš Panevėžio rajono susirgo meningokokine infekcija

Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriuje gydomas mažametis iš Miežiškių seniūnijos, kuriam įtariama meningokokinė infekcija. Laimei, trečiaklasį į ligos patalą paguldė ne žaibiška šios infekcijos forma. Berniukas iš Intensyviosios terapijos skyriaus jau perkeltas į Vaikų ligų skyrių.

Įtariama, kad mažametį iš Panevėžio rajono į ligos patalą paguldė meningokokinė infekcija.<br>V. ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Įtariama, kad mažametį iš Panevėžio rajono į ligos patalą paguldė meningokokinė infekcija.<br>V. ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 27, 2012, 3:42 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:03 AM

Į Panevėžio ligoninę iš Miežiškių seniūnijos kaimo berniukas buvo atvežtas sekmadienį. Vaikas vėmė, skundėsi galvos skausmu, temperatūra buvo pakilusi iki 40 laipsnių. Kai per apžiūrą medikai pastebėjo meningokokinei infekcijai būdingus bėrimus pilvo, šlaunų ir pažastų srityse, mažasis ligonis buvo paguldytas į Intensyviosios terapijos skyrių, o būklei pagerėjus, pirmadienį pervežtas į Infekcinių ligų skyrių.   Visai 7 asmenų šeimai, kurioje auga šis berniukas, skirtas profilaktinis gydymas. Apie galimą pavojingos oro lašeliniu būdu plintančios infekcijos atvejį Panevėžio visuomenės sveikatos centras pranešė ir švietimo įstaigoms, kuriose mokosi susirgęs vaikas ir jo broliai bei seserys.

Miežiškių pagrindinės mokyklos direktorius R. Gailiūnas patvirtino, kad dar sekmadienį sulaukė sunerimusios trečioko mokytojos skambučio. Pirmadienį iš pat ankstaus ryto mokyklos atstovai susisiekė su Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistais ir pasiteiravo, kokių atsargumo priemonių reikėtų imtis.

Sveikatos priežiūros specialistai rekomendavo apie susirgimą meningokokine infekcija perspėti vaikų, artimiausiai kontaktavusių su susirgusiu berniuku, tėvus. „Bet mūsų mokykla maža, joje 77 vaikai, tarp visų moksleivių artimi kontaktai, tai informavome visų jų tėvus“, – sakė Miežiškių pagrindinės mokyklos direktorius. Kaip ir patarė specialistai, mokyklos patalpos dabar dažniau vėdinamos, o savo iniciatyva mokyklos darbuotojai dar jas ir išdezinfekavo.

R. Gailiūnas pasidžiaugė, kad jų auklėtinį į ligos patalą paguldė ne žaibiška, ypač pavojinga meningokokinės infekcijos forma. Direktorius taip pat pastebėjo, kad šią savaitę nemažai moksleivių susirgo įvairiomis peršalimo ligomis, gripu. Dar praėjusią savaitę pamokų lankomumas buvo beveik šimtaprocentinis, o šią savaitę daug moksleivių dėl ligų pamokose nebepasirodė. 

Šiais metais sausio-spalio mėn. Panevėžio apskrityje buvo užregistruoti 3 meningokokinės infekcijos atvejai – po vieną Biržų, Pasvalio ir Panevėžio rajonuose.

Meningokokinė infekcija yra ūminė bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ir pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Ši infekcija plinta oro lašeliniu būdu, todėl imlūs asmenys gali užsikrėsti artimo kontakto metu per kvėpavimo takus.

Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Šią infekciją sukelia Neisseria meningitidis - gramneigiama bakterija. Minėta bakterija sukelia beveik pusę bakterinių meningitų. Išskiriama daugiau nei 13 jos tipų. Yra 3 pagrindinės meningokokinės infekcijos klinikinės formos: meningitas, meningokokcemija ir mišri forma. Joms būdingi įvairūs simptomai, tokie kaip karščiavimas, galvos ir raumenų skausmas, kaklo raumenų sustingimas, vėmimas bei odos bėrimas.

Patikimų meningokokinės infekcijos profilaktikos priemonių iki šiol nėra. Naudojamos dviejų tipų meningokokinės vakcinos, kurios apsaugo nuo A ir C arba nuo A, C, Y ir W tipų meningokokinės infekcijos, tačiau skiepyti galima tik vyresnius nei 2 metų amžiaus vaikus. Iki šiol nėra sukurta vakcinos prieš meningokoką B.

Skiepytis rekomenduojama visiems, keliaujantiems į egzotiškus kraštus, ypač Afriką, kur ši infekcija yra paplitusi. Saugantis nuo meningokokinės infekcijos, labai svarbu vengti artimo kontakto su užsikrėtusiu asmeniu. Taip pat dažnai valyti ir vėdinti patalpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.