Dėl garbės kovojantis teisėjas jaučiasi patekęs į užburtą ratą

Ar įmanoma neteisingai apkaltintam asmeniui įrodyti, kad jis niekuo dėtas? Daugelis pasakytų, kad paprastam žmogui tai padaryti labai sunku. Bet savo reputaciją nelengva apginti net ir teisėjui.

Daugiau nuotraukų (1)

Rytis Jančius („Lietuvos rytas“)

Dec 13, 2012, 8:30 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:19 PM

Dėl savo gero vardo jau antrus metus kovoja Vyriausiojo administracinio teismo teisėjas, teisės profesorius Audrius Bakaveckas.

Nors neseniai Teisėjų garbės teismas nutarė nutraukti jam pradėtą drausmės bylą, teisininkas dėl to nesidžiaugia.

Sprendimas teisėją įskaudino

Dar pernai pradėjęs kovą dėl savo reputacijos A. Bakaveckas jaučiasi patekęs į užburtą ratą.

Teisėją įskaudino pernykštis Teisėjų etikos ir drausmės komisijos (TEDK) sprendimas, kuriuo nurodyta, kad jis negarantavo nešališkumo principo ir nenusišalino nuo bylos, susijusios su antstoliu Dariumi Blizniku, nagrinėjimo.

Nors tada dėl padaryto pažeidimo mažareikšmingumo teisėjui atsisakyta iškelti drausmės bylą, A. Bakaveckas buvo įsitikinęs, kad jis išvis nepadarė jokio pažeidimo.

Laimėjo bylą teisme

Į TEDK posėdį A. Bakaveckas buvo iškviestas po to, kai šiai komisijai teikimą surašė Antstolių rūmai.

Buvo svarstoma, ar teisingai pasielgė A. Bakaveckas nenusišalindamas nuo antstolio D. Blizniko bylos, nes pastarajam buvo paskirta vykdomoji byla, susijusi su sklypo iš Marijos Janovič pirkimu.

Dėl šio sklypo A. Bakaveckas ilgai bylinėjosi su M. Janovič.

Sumokėjęs pinigus už žemės sklypą, jis dvejus metus laukė, kol bus sutvarkyti atidalijimo dokumentai.

Galiausiai sutvarkiusi šiuos dokumentus M. Janovič daugiau kaip dvigubai padidino sklypo kainą.

A. Bakaveckui atsisakius sklypo ir paprašius grąžinti pinigus, moteris pareiškė pinigų neturinti, o grąžinsianti pardavusi žemę. Nesulaukęs pinigų teisėjas kreipėsi į teismą.

Teismas visiškai patenkino teisėjo ieškinį, priteisė jam ginčytiną sklypą ir įpareigojo ieškovą atsakovei grąžinti jos jau teismo metu sumokėtus pinigus.

Regi mažareikšmį pažeidimą

Nors Antstolių rūmai bandė įrodyti, kad A. Bakaveckas antstolio D. Blizniko bylą išnagrinėjo tuo metu, kai išieškojimo procesas nebuvo pasibaigęs, paaiškėjo, kad buvo visai kitaip.

TEDK nusprendė A. Bakaveckui drausmės bylos nekelti, nes savo posėdyje po pateiktų neginčytinų įrodymų įsitikino, kad A. Bakaveckas tuo metu jau buvo visiškai atsiskaitęs su M. Janovič.

Atsiskaityta iš karto, kai teismas nepatvirtino A. Bakavecko ir M. Janovič sudarytos taikos sutarties.

Tačiau komisija kažkodėl konstatavo, kad A. Bakaveckas vis dėlto padarė mažareikšmį pažeidimą. Maža to, netrukus po šio sprendimo teisėjas A. Bakaveckas viešai buvo apkaltintas, kad per komisijos posėdį pamelavo seniai atsiskaitęs su M. Janovič.

Taip neva buvo suklaidinti komisijos nariai, kurie priėmė palankų A. Bakaveckui sprendimą.

Pateikė teisingus duomenis

A. Bakaveckas buvo kaltinamas ir kitais nebūtais dalykais.

Remiantis civilinę bylą A. Bakaveckui pralaimėjusios M. Janovič žodžiais, teisėjas buvo neteisingai kaltinamas, kad reikalavo grąžinti jai sumokėtus pinigus, kad jau po teismo sprendimo vengė su ja atsiskaityti, kad vienu metu užvaldė ir sklypą, ir pinigus.

Visi šie teiginiai nepasitvirtino. Po publikacijų spaudoje Teisėjų tarybos pirmininko potvarkiu sudaryta komisija, kuri konstatavo, jog A. Bakaveckas TEDK posėdyje pateikė tikrovę atitinkančius duomenis.

Ši komisija nustatė, kad A. Bakaveckas su išieškotoja M. Janovič buvo atsiskaitęs dar prieš 9 mėnesius iki atskirojo D. Blizniko skundo nagrinėjimo.

Be to, nurodyta, kad antstolis D. Bliznikas jokių vykdymo procesinių veiksmų neatliko, juos atliko D. Blizniką pavaduojantys kiti antstoliai.

Bylą grąžino atgal

Atrodytų, kad po šios komisijos sprendimo A. Bakaveckui nebeliko kliūčių savo reputacijai apginti.

Todėl teisėjas nedvejodamas kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą, kad būtų panaikinta TEDK posėdžio motyvuojamoji dalis dėl padaryto pažeidimo mažareikšmingumo.

Tačiau Aukščiausiasis teismas grąžino Antstolių rūmų teikimą TEDK nagrinėti iš naujo.

Antrą kartą išnagrinėjusi antstolių teikimą TEDK nutarė teisėjui A.Bakaveckui iškelti drausmės bylą.

Nors taip ir neatsirado jokių naujų A. Bakavecko kaltės įrodymų, TEDK nustatė, jog konstatavus mažareikšmį pažeidimą galima nekelti drausmės bylos tiktai tokiu atveju, kai teisėjas su tokia TEDK išvada pats sutinka.

Suėjo senaties terminas

A. Bakaveckas su šia išvada nesutiko, tad turėjo dar kartą aiškintis jau Teisėjų garbės teisme.

Bet ten paaiškėjo, kad TEDK net neturėjo teisės iškelti A. Bakaveckui drausmės bylos, nes jau buvo praėjęs trijų mėnesių terminas, kai apie galimą nusižengimą sužinojo TEDK.

Todėl neseniai Teisėjų garbės teismas nutraukė A. Bakaveckui iškeltą drausmės bylą.

Taip ratas užsidarė. „Likau nei pakartas, nei paleistas. Drausmės byla nutraukta, bet kartėlis dėl anksčiau priimtų sprendimų liko”, – sakė A. Bakaveckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.