KT: tėvystės pašalpa irgi turi būti apmokestinama (papildyta)

Tėvystės pašalpa, mokama

Konstitucinis Teismas nutarė, kad tėvystės pašalpa turi būti apmokestinama.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Konstitucinis Teismas nutarė, kad tėvystės pašalpa turi būti apmokestinama.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 14, 2012, 11:19 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:33 PM

KT penktadienį pripažino, kad Konstitucijai prieštaravo Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostata, pagal kurią tėvystės pašalpa nebuvo priskirta apmokestinamosioms pajamoms, kitaip negu motinystės pašalpa.

„Nutarime konstatuota, kad tėvystės pašalpa, kaip ir motinystės, motinystės (tėvystės) pašalpos, skiriama siekiant socialiniu draudimu apdraustiems asmenims kompensuoti prarastų darbo pajamų dalį, todėl objektyviai nėra pateisinamas toks skirtingas minėtas pašalpas gaunančių asmenų traktavimas, kai vienos pašalpos apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu, o kitos – neapmokestinamos“, - pranešė Konstitucinis Teismas.

Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad įstatymų leidėjas, turintis išimtinius įgaliojimus nustatyti mokesčius, gali, atsižvelgdamas, be kita ko, į valstybės materialines ir finansines galimybes, spręsti ir tai, ar apmokestinti įvairias išmokas, įskaitant finansinę paramą dirbantiems tėvams, teikiamą atostogų, skirtų vaikams auginti ir auklėti namuose, metu.

Tačiau, Konstitucinio Teismo nuomone, ginčytu teisiniu reguliavimu buvo pažeisti konstituciniai asmenų lygiateisiškumo, teisinės valstybės principai.

Į Konstitucinį Teismą kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas, kuris nagrinėjo administracinę bylą pagal skundą dėl įpareigojimo Valstybinei mokesčių inspekcijai perskaičiuoti pateiktą asmens 2007 metų metinę pajamų mokesčio deklaraciją, priskiriant tėvystės pašalpą prie neapmokestinamųjų pajamų, ir grąžinti jam į valstybės biudžetą sumokėtą permoką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.