Varguoliui užauginti dovanotą avį - per sunki užduotis

* * *

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 14, 2012, 10:24 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:16 PM

Nors avis - nereiklus gyvūnas, varguoliams ir jas auginti per sunku. Ar graži kalėdinė dovanojimo akcija, kurią šią savaitę Plungės rajone surengė „Heifer“ Baltijos fondas, nepatirs tokio fiasko, kokį prieš trejus metus patyrė kitame Lietuvos kampe - Lazdijų rajone?

Žlibinuose (Plungės r.) šis fondas nepasiturinčioms šeimoms trečiadienį padovanojo 600 triušių, 180 avių, 650 vištų bei bulvių sėklai, braškių ir aviečių daigų.

Apsilankius Būdvietyje ir Aštriojoje Kirsnoje (Lazdijų r.) nesunku įsitikinti, kad varguoliams tokios dovanos laimės neatneša. Čia „Heifer“ fondas 200 avių dovanojo 2009-aisiais. Dabar jų mažai belikę.

„Argi tu žinai? Pasakoji nesąmonės“, - motiną užsipuolė Būdvietyje gyvenantis Juozas Gražulevičius, kai ši ėmė pasakoti, kad dovanotų avių vilna buvo gera. Tik nedaug jos spėjo nukirpti. Mat iš trijų dovanotų avių dabar tvarte bliauna tik viena. Ir ta pati kažin ar sulauks pavasario.

Pokalbio vadžias perėmęs sūnus tvirtino, kad visos dovanotos avys - senos ir bergždžios, vien kaulai ir oda. Nors J. Gražulevičius tvirtino, kad davė pakankamai pašaro, gyvūnai niekaip neatsigavo. Jie tik džiūvo, džiūvo.

Rita Bancevičienė iš Būdviečio turėjo prieauglio iš dviejų dovanotų avių, atrodė, kad moteris prasigyvens. Bet ji jauniklių nenusaugojo - vasarą išpjovė vilkai.

Moterį vis dar persekioja vaizdas, kurį išvydo ganykloje. Avių žarnos buvo ištampytos po pievą net iki tvarto. Taip vilkų gauja jauniklius mokė medžioti. Plėšrūnų papjautų gyvūnų mėsos moteris nė neparagavo - sušėrė kaimynų šuniui.

R. Bancevičienė taip pat skundėsi, kad dovanotos avys buvo prastos, tad nesisekė jų auginti, jos susilaukė mažai palikuonių.

Atrodytų, kad Remigijus Maceika Aštriojoje Kirsnoje gyvena geriau - juk dirba maisto prekių parduotuvėje pardavėju. Bet visos keturios jam padovanotos avys taip pat išdvėsė.

„Gal silpnos buvo. Visas keturias vieną rytą radau negyvas“, - liūdnai pasakojo vyras. Tai nutiko pavasarį. R. Maceika prasitarė, kad avis laikė kieme. Anot pardavėjo, dienomis saulės jau buvo. O ar naktį gyvūnai nesušalo - kas dabar atsakys?

* * *

Kodėl varguoliams dovanotos avys neatnešė laimės, plačiau skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ dienraštyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.