Nušalusių asocialių vilniečių draugijoje - ir žinomas bankininkas

Pastarąją savaitę Vilniaus medikai kone kasdien pacientams amputuoja nušalusias rankas arba kojas. Daugiausia tai asocialūs vilniečiai, tačiau neseniai su jais ligoninėje gydėsi ir solidus bankininkas.

Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė („Lietuvos rytas”)

2013-01-27 10:32, atnaujinta 2018-03-13 04:50

„Šią žiemą nušalimų sezonas prasidėjo kaip niekada anksti – pirmieji pacientai nušalusiomis galūnėmis mūsų skyriuje buvo gydomi jau praėjusių metų lapkričio pradžioje, nors tuo metu didelių šalčių dar nebuvo”, – pasakojo Vilniaus universitetinės ligoninės Terminių traumų skyriaus traumatologas-ortopedas Vytautas Vaitkus.

Vienas įdomesnių pastarojo meto V. Vaitkaus praktikoje atvejų, kai į jo rankas pateko sušalęs žinomas bankininkas.

Išgelbėjo bendradarbiai

Stipriai įkaušęs pasiturintis verslininkas susipyko su žmona ir nenorėjo grįžti namo. Įsėdęs į prabangų savo visureigį vyriškis toli nenuvažiavo – tik iki banko, kuriame dirba. Sustojęs šalia jo automobilyje užmigo. Lauke spaudė nemenkas šaltis.

Nežinoma, kaip viskas būtų baigęsi, jei banko apsaugininkai paryčiais nebūtų pastebėję, kad visureigyje, kurio variklis vis dar veikė, miega ne kas kitas, o vienas jų darbdavių.

Kai bankininką atgabeno į ligoninę, jo kūno temperatūra buvo nukritusi iki 32 laipsnių.

„Visa laimė, kad vyriškis aukštas ir apkūnus, jo kūnas ne taip greitai atšalo. Tačiau jis jau buvo vangus, mieguistas. Per kelias dienas pavyko jį pastatyti ant kojų”, – šyptelėjo V. Vaitkus.

Biografiją išduoda veidas

Šiuo metu iš devyniolikos Terminių traumų skyriaus pacientų – pusei nušalusios galūnės. Dauguma jų – asocialūs asmenys.

V. Vaitkui teko ne vieną jų gaivinti. Buvo atvejų, kai gatvėje gyvenančio žmogaus kūno temperatūra tesiekė 20 laipsnių.

„Šiuo metu Reanimacijos skyriuje kovojame dėl paciento, kurio temperatūra – tik 24,5 laipsnio, gyvybės. Tikiuosi, jį pavyks išgelbėti”, – vylėsi V.Vaitkus.

Jei dėl nušalimų pacientams neatsiveria žaizdų, kūno temperatūrą dažniausiai pavyksta sugrąžinti iki normos ribų be didesnių organizmo sutrikimų.

„Beveik visų pacientų, kurie šaltuoju metų laiku patenka į mūsų skyrių, biografiją atspindi jų veidas. Ir visi jie atrodo keliomis dešimtimis metų vyresni nei iš tikrųjų yra.

Kartais net krūpteliu, kai pamatau, kad pacientas mano vienmetis arba net jaunesnis”, – sakė V. Vaitkus.

Saugosi ir pats organizmas

„Kaip jums atrodo, kodėl nušautą zuikį medžiotojai dar kelias dienas laiko pakabinę kur nors palubėje ir tiktai jam išsikabėjus ką nors gamina iš jo mėsos?” – klausimu į klausimą, kas apsaugo žmogaus organizmą nuo sušalimo, bandė atsakyti V. Vaitkus.

Pasirodo, tiek zuikių, tiek žmogaus organizmas pats šiek tiek gamina metilo alkoholio. Todėl tinkamai per šalčius apsirengęs žmogus nesušąla, o zuikiai nuolatos laksto lyg prisukti, nes visada šiek tiek apgirtę.

„Bet kai kurių tautų atstovų, pavyzdžiui, evenkų, organizmas alkoholio negamina, todėl jie nuo sušalimo ginasi žuvų taukais. Jei evenkas vis dėlto susigundo išgerti degtinės, išsiblaivyti negali mažiausiai savaitę, kol organizmas savaime neišsivėdina”, – aiškino V. Vaitkus.

Nors sveikų lietuvių organizmas alkoholio šiek tiek pasigamina pats, gydytojas nepataria jo vartoti per šalčius, nes apsvaigęs žmogus ne visada suvokia, kad jis jau šąla.

Svarbiausia nemiegoti

Jei žmogaus kūno temperatūra nukrinta nuo normalios 36,5 laipsnio iki 35 laipsnių temperatūros, jau laikoma, kad žmogus patyrė bendrą kūno atšalimą.

Kas valandą stipriame šaltyje kūno temperatūra krinta po kelis laipsnius. Iš pradžių žmogus šaltį jaučia – dilgčioja galūnes, veidą.

Kai kūnas atšąla iki 35–32 laipsnių, žmogus šalčio skausmo jau nebejaučia. Sušalęs žmogus tampa apatiškas, jam norisi miego. Tokiu atveju jokiu būdu negalima nė sekundei prisėsti pusnyje, nes tuoj pat sukaustys miegas, o užmigus šaltyje galima ir nepabusti.

Kartą stipriai nušalęs veidą arba galūnes žmogus vėliau visą gyvenimą gali jausti odos mikrocirkuliacijos sutrikimus arba jam gali išsivystyti alergija šalčiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.