Iš komos Lenkijoje pabudęs dzūkas inkilus klijuoja viena ranka

Užuot dejavę dėl sunkaus likimo, nelaimių užgrūdinti žmonės ima kurti. Vienas tokių – plungiškis Gediminas Mockevičius. Inkilus iš nedidelių uosio gabalėlių jis daro dešine ranka. Dzūkas įtaria, kad lenkų medikai jam būnant komos būklės fiksuodami lovą užspaudė kairės rankos nervus, dėl to ši plaštaka liko nejautri. Vyras negali jos pajudinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jan 31, 2013, 7:47 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:00 PM

„Važiavau autostopu iš Vokietijos į Lietuvą. Lenkijoje bestabdant pakeleivingas mašinas mane nutrenkė automobilis. 17 parų buvau paniręs į komą“, - pasakojimą pradėjo Dzūkijoje gimęs, o dabar Plungėje gyvenantis G. Mockevičius.

Nelaimė įvyko 2004-ųjų spalį. Automobilis sužalojo dešiniąją šlaunį, ranką, į smegenis išsiliejo kraujas.

Pakelėje lietuvis atsidūrė, kai 3 mėnesius išdirbęs Hamburge, prisikrovęs kelioninį krepšį kavos ir saldumynų, autostopu traukė namo.

Hamburge G. Mockevičius 6 metus prižiūrėjo gėlynus, dažė namus, tapetavo, platino reklaminius lankstinukus ir katalogus.

17 dienų, kol jis buvo ištiktas komos, šeima apie vyrą nieko nežinojo. Kai atsibudo, jį pervežė į Klaipėdos ligoninę. Po kelių mėnesių ėmė keliauti laiškai iš Lenkijos policijos, kad reikia atvažiuoti į teismą. „Nevažiavau, pabijojau, kad mane patį pasodins. Nevažiuoti patarė ir advokatas“, - pasakojo G. Mockevičius.

Dvi savaitės ligoninėje, ir plungiškis patraukė į Palangą reabilitacijai. Iki šiol vyrui svaigsta galva, nuo vaistų auga svoris.

Nors ir patyręs daug neteisybės, vyras nieko nekaltina.

Iš pradžių jis bijojo, kad be kairės rankos nemokės gyventi. Tačiau per daugiau nei 8 metus išmoko. „Darausi kavą, naudojuosi kompiuteriu, darau tuos inkilus“, - vardijo vyras. Tik batų neužsiriša, perka įmaunamus.

Nors ir būdamas neįgalus, labai norėjo dirbti. Beveik dvejus metus rūšiavo ir tvarkė medieną socialinėje įmonėje, kurioje dauguma darbuotojų yra neįgalūs. Pastaruosius ketverius metus nieko neveikia.

Užtat pradėjo klijuoti ir kalti inkilus. Iš minėtos įmonės gavo pustrečio kubo džiovintos medienos – bendrovė neturėjo pinigų atsiskaityti už darbą. Pasigamino per 200 ruošinių inkilams. Juos daro zylutėms, mažiems paukščiams, ne varnėnams. Šiam pavasariui ketina bent dalį užbaigti ir parduoti kaimo turizmo sodyboms ir kitiems norintiems.

Gauna nedarbingumo pašalpą – 634 litus, žmona dirba pardavėja, gauna atlyginimą. Valstybė už šilumą kompensuoja apie 100 litų.

Arielkos nei alaus negeriu, tik kad rūkau. Valgau mažai, kavą labai mėgstu. Taip ir išgyvenam. Nors ir sunku“, - pasakojo plungiškis.

Jo kasdienybę praskaidrina „Facebook“. Vyras mėgsta ieškoti draugų ir susirašinėti vokiškai. Taip atmintį lavina. O pramogauja kompiuteriu žaisdamas biliardą.

Per metus – 19 tūkst. neįgaliųjų

Lietuvos statistikos duomenimis 2011 metais pirmą kartą neįgaliais pripažinti beveik 19 tūkst. pilnamečių šalies gyventojų. Daugiausia neįgaliais pripažinti 45-54 metų žmonės. Šalpos pensijas tais metais valstybė mokėjo 25 tūkst. suaugusiųjų.

Panaši ir 2010 metų statistika. Pirmą kartą negalia buvo nustatyta 19,7 tūkst. Lietuvos gyventojų, vyresnių nei 18 metų, kone trečdalis jų – pusamžiai žmonės. Šalpos pensijas tuomet gavo 24,3 tūkst. neįgalių pilnamečių.

Negalia dažnai nustatoma ne visam gyvenimui. Praėjus keliems mėnesiams ar metams žmogus gali vėl tapti darbingas.

Netekto darbingumo pensijos dydis priklauso nuo darbo stažo, mokėtų įmokų, netekto darbingumo lygio ir kt. Apytikriai pensija siekia nuo 200 iki 2000 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.