Kauno vadovams V. Romanovo demaršas įspūdžio nepadarė

Kauno „Žalgirio“ savininku vis dar vadinamas verslininkas Vladimiras Romanovas penktadienį miesto savivaldybėje surengė tikrą šou. Į susitikimą su miesto vadovais pasitarti dėl skolose skendinčio klubo gelbėjimo 10 mln. litų injekcija jis atsivedė tris krepšininkus, o sulaukęs oponentų pasisakymo, pareiškė parduodantis klubą, politikus išvadino melagiais ir paliko salę. Panašu, kad prieštaraujančių jo nuomonei nemėgstantis V. Romanovas nesitikėjo tokios Kauno vadovų reakcijos į šantažą primenantį ultimatyvų prašymą mokesčių mokėtojų pinigais paremti privatų klubą.

Į susitikimą su Kauno vadovais V. Romanovas atsivedė ir krepšininkus.<br>N. Povilaitis
Į susitikimą su Kauno vadovais V. Romanovas atsivedė ir krepšininkus.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Feb 8, 2013, 6:16 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:47 AM

Įvairių skandalų bei intrigų vis supurtoma Kauno savivaldybė penktadienį sulaukė neeilinio svečio, susitikti su miesto vadovais atvyko „Žalgirio“ klubo savininkas Vladimiras Romanovas.

Tiesa, jau išvakarėse buvo galima nujausti, kad 10 mln. litų savivaldybės paramos prašyti ateisiantis turtuolis bandys naudoti psichologinio spaudimo priemones. Tad savivaldybės vadovai skubiai nutarė tinkamai pasiruošti susitikimui.

Lrytas.lt žiniomis, numanydami, kad per susitikimą bus nuolat apeliuojama į meilę krepšiniui ir Kauną visame pasaulyje garsinantį „Žalgirį“, politikai nusprendė pasikviesti ir kitų, skurdžią paramą gaunančių sporto šakų atstovų: žinomą lengvosios atletikos trenerį Aleksą Stanislovaitį bei habilituotą mokslų daktarą Antaną Skarbalių.

Pirmasis po V. Romanovo pasisakymo kalbėjo valdančiosios daugumos atstovas, tarybos narys, konservatorius Vytas Bancevičius. Jis pareiškė, kad privačiam klubui 10 mln. litų prašantis verslininkas primena realybėje nesigaudantį, iš medžio iškritusį keistuolį.

Krepšinis svarbesnis už viską?

Apie ultimatyvų finansinių problemų krečiamo „Žalgirio“ atstovų prašymą paremti klubą 10 mln. litų Kauno savivaldybėje buvo žinoma gerokai anksčiau.

Sporto rėmimo programai, per kurią įvairių sporto šakų atstovams skiriami miesto biudžeto pinigai, „Žalgiris“ pateikė paraišką gauti 5 mln. litų paramą. Dar 2 mln. litų klubas panoro gauti iš su parama jaunimui susijusios programos, o iš kitos, miesto įvaizdžio puoselėjimo programos pareiškė norintys gauti 3 mln. litų – už įvaizdžio kūrimą. Biudžeto projekte numatoma parama miesto sporto komandoms siekia vos 3 mln. litų, praėjusiais metais ši suma siekė 4 mln. litų, iš jų „Žalgiriui“ buvo skirta – 2,9 mln. litų.

Lėšų sporto rėmimo programai skirs vasario pabaigoje posėdžiausianti ir miesto biudžetą tvirtinsianti Kauno savivaldybės taryba, o ne meras ar administracijos direktorius.

Keista, tačiau praėjusį ketvirtadienį posėdžiaujant savivaldybės tarybai, joje „Žalgirio“ atstovai nepasirodė. Dar keisčiau, kad kitą dieną po posėdžio jie nusprendė susitikti su savivaldybės vadovais, virkauti apie prastą finansinę klubo padėtį, kalbėti apie tai, „kas būtų, jeigu „Žalgirio“ neliktų“, bei naudoti kitas, subtilų šantažą primenančias priemones.

Pabūgo viešos pajuokos?

„Kadangi biudžeto pinigus skirsto ne meras, o savivaldybės taryba, į ketvirtadienį vykusį jos posėdį buvo kviečiami „Žalgirio“ atstovai. Ateiti ir esminius sprendimus priimantiems politikams išsakyti savo norų jie nepanoro. Motyvuota tuo, kad klubo vadovas V. Romanovas – Maskvoje, o be jo palaiminimo niekas negali būti daroma“, - sakė vienas Kauno politikų.

Kauno savivaldybės kuluaruose kalbama, kad pakankamai oponentų taryboje turintis, rišlia bei sklandžia lietuvių kalba pasigirti negalintis V. Romanovas tiesiog bijojo apsijuokti prieš politikus. Politikams aršiai diskutuojant dėl savivaldybės turto areštu galinčio pasibaigti „dešimtmečio skandalu“ vadinamo ginčo su bendrove „Kamesta“, krepšinio klubo atstovų prašymas iš menko biudžeto skirti 10 mln. litų neabejotinai būtų sukėlęs dar aršesnes diskusijas. Lrytas.lt kalbinti politikai abejojo, kad V. Romanovui būtų pavykę tribūnoje atremti aštrialiežuvių tarybos narių puolimą.

Regis, rengdamasis penktadienio susitikimui V. Romanovas nelabai susivokė situacijoje. Mokesčių mokėtojų pinigų privačiam klubui išlaikyti ultimatyviai prašęs verslininkas nesibodėjo nuolat pertraukinėti oponentų replikomis, nuolat skambėjo tokie žodžiai, kaip „melagiai“ bei „iškrypėliai“.

Galiausiai suvokęs, kad miesto vadovų palenkti nepavyks, V. Romanovas pareiškė atsisakantis klubo, jį perleidžiantis veteranams ir paliko posėdžių salę. Tiesa, šio demaršo vertinti rimtai nereikėtų, klubo atstovai lrytas.lt žurnalistui teigė, kad viską spręs į posėdį susirinksianti klubo valdyba. Kita vertus, pats V. Romanovas, paklaustas, ką ketina daryti su valdomo klubo akcijomis – jas parduoti ar perleisti, pareiškė nesupratęs klausimo.

V. Romanovui išėjus pasidarė lengviau

„Mes neatsisakome remti „Žalgirio“. Tačiau tai galime daryti pagal savo galimybes“, - tvirtino Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

2012 m. Kauno miesto biudžetas siekė 745 mln. Lt. 2013 m. biudžetas kur kas mažesnis - 697 mln. Lt. „Savivaldybė disponuoja viešaisiais finansais. Lėšų biudžete yra tiek, kiek yra. Daugiau jų nebus. Norint kažkam duoti daugiau, reikia iš kažko atimti“, - konstatavo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Pasibaigus susitikimui kai kurie politikai bei savivaldybės administracijos atstovai svarstė, kad posėdžių salę palikus V. Romanovui dialogas iš karto tapo konstruktyvesnis, „Žalgirio“ atstovai jų nevadino melagiais bei „iškrypėliais“, replikomis nepertraukdavo kalbėtojų.

 „Jis gyvena iliuzijų pasaulyje“ 

Kauno meras A. Kupčinskas neslėpė nusivylęs susitikimu su ekscentriškuoju verslininku.

„Tai aikštinga asmenybė, gaila, kad iki pabaigos nedalyvavo šiame pasikalbėjime. Tikėjausi pakviesti kavos, taip pat draugiškoje aplinkoje mesti tritaškius ar baudas, neformaliai pasišnekėti apie situaciją. O dabar?.. Iš jo pusės išeina kažkoks minčių kratinys, visai nenori girdėti nei skaičių, nei objektyvių duomenų, su jais susipažinti.

Nuolat kalbama apie kažkokius pažadus, tačiau kai paklausi, kas juos teikė – neatsakoma. Matoma, kad gyvenama iliuzijų pasaulyje, susikūrus savo tiesas ir teorijas, jas bandoma taikyti praktikoje.

Tačiau mes savivaldybė negalima gyventi iliuzijų pasaulyje, mes gyvename ant žemės, esame priversti spręsti viešuosius miesto poreikius bei problemas ir subalansuoti biudžetą“, - sakė Kauno meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.