Lietuvos rekordų knyga paskelbė apie jauniausią šalies gimdyvę

Praėjusią savaitę „Lietuvos rytas“ priminė apie mergaitę, kuri 1995 metais pagimdė būdama 11-os metų. Po šios publikacijos Lietuvos rekordus fiksuojanti agentūra „Factum“ susidomėjo šiuo įvykiu, o vėliau savo internetinėje svetainėje paskelbė miestą, kuriame gimdė mergaitė bei tikslų jos amžių.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-02-10 16:03, atnaujinta 2018-03-12 05:50

Anot Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktoriaus Algirdo Kunčino, to užtenka, kad norintieji sužinotų, kas yra minėta mergina, dėl to duomenys neturėtų būti viešai skelbiami.

Duomenis agentūrai suteikė Higienos instituto Sveikatos statistikos skyriaus vadovė Rita Gaidelytė.

Iš pradžių ji abejojo, ar galės apie merginą pasakoti. „Mus varžo asmens duomenų apsauga. Gimdyti jauname amžiuje pas mus nepriimta. Mergina gali būti dėl to smerkiama“, - teigė tarnautoja.

Galiausiai agentūrai duomenis atskleidė: „Manau, kad ta rekordų knyga nėra tokia žinoma, kad turėtų tokią didžiulę įtaką, kaip, tarkime, žiniasklaida.“

Tarnautoja nežino ar teisingai pasielgė

„Mes esame sudėtingoje situacijoje. Kartais negalime gauti duomenų, kurių reikia statistikai, nes institucijos sako, kad negali suteikti duomenų, kadangi iš jų galima atpažinti asmenį. Įstatymuose parašoma labai slidžiai: jei iš statistinių duomenų įmanoma tiesiogiai arba netiesiogiai atpažinti asmenį, tai neturime teisės teikti duomenų. Netiesiogiai atpažinti – gali būti ir viskas, ir niekas“, - sakė R. Gaidelytė.

Agentūros „Factum“ direktorius Vytautas Navaitis tikino, jog saugo rekordininkų asmens duomenis. Jis neskelbtų nei gimdyvės vardo, nei pavardės, net jei žinotų. „Gal tas kūdikis ar pati gimdyvė kandidatuos į prezidentus. Jūs patys žinote, kaip jį užpjautumėte“, - apie žurnalistus kalbėjo V. Navaitis.

Iki šiol jauniausia gimdyvė buvo 12-metė iš Vilniaus rajono. „Kadangi apie merginą buvo rašyta spaudoje, knygoje įrašytas ir merginos vardas, pavardė, tiksli gyvenamoji vieta. Tas, kas buvo jau paskelbta, tą ir mes drąsiai skelbiame“, - sakė agentūros vadovas.

Duomenys neturėtų būti skelbiami

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas:

„Kalbame apie sveikatos duomenis, informacija užfiksuota ligoninėje. Tokia informacija gali būti teikiama kitiems asmenims tik pacientui raštiškai sutikus.

Valstybinės institucijos gali gauti tokius duomenis ir be merginos sutikimo. Tačiau agentūra nėra tokia institucija.

Paskelbus gimdymo datą, kokio amžiaus mergina gimdė ir kuriame mieste gimdymas vyko - iš šių duomenų galima identifikuoti, koks tai žmogus.“

Jaunos gimdyvės

1999 m. kūdikio susilaukė 12 metų 4 mėnesių paauglė.

2000 m. – 12 metų 3 mėnesių.

2007 m. – 12 metų 2 mėnesių.

Pasaulyje jauniausia motina yra Lina Medina iš Peru: ji 1939 m. pagimdė sūnų Gerardo, svėrusį 2,7 kg. Naujagimio motinai tuo metu buvo 5 metai ir 7 mėnesiai. Linai menstruacijos prasidėjo, kai jai buvo 8 mėnesiai.

Portalas thesun.co.uk vasario pradžioje pranešė apie devynmetę, kuri Meksikoje pagimdė dukrą. Pareigūnų teigimu, mergaitė sakė nesuprantanti, kas įvyko, todėl policija siekė apklausti 17-metį vaiko tėvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.