Lietuvos ambasadorė: „Popiežiaus atsistatydinimas yra tūkstantmečio precedentas“

Vokietija pareiškė pagarbą ir dėkingumą

Žinia apie popiežiaus atsistatydinimą beveik visiems buvo netikėta.<br>AP
Žinia apie popiežiaus atsistatydinimą beveik visiems buvo netikėta.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 11, 2013, 3:47 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:11 AM

„Tai yra milžiniškas precedentas. Tai faktiškai yra beveik tūkstantmečio precedentas, nes tik XIII amžiaus pabaigoje buvo vienas akivaizdžiai žinomas atvejis. Absoliučios daugumos popiežių pareigas užbaigdavo mirtis. Yra atsistatydinęs vienas vienintelis popiežius, kurį žino Bažnyčios istorija - Celestinas. Ir tas atsistatydinimas buvo smarkiai pastūmėtas“, - BNS telefonu iš Vatikano sakė I. Vaišvilaitė.

Pasak jos, žinia apie popiežiaus atsistatydinimą beveik visiems buvo netikėta.

„Manau, kad iš esmės žinia buvo netikėta. Galbūt artimiausi popiežiaus bendradarbiai žinojo apie šitą jo apsisprendimą, bet, turint galvoje, kad jis yra labai privatus asmuo, manau, kad tai buvo labai mažas ratas“, - teigė diplomatė.

„Kalbų apie popiežiaus atsistatydinimą būta, bet jos buvo ir pernai, kai jau matėsi, kad jėgos silpsta. Kalbų apie popiežiaus atsistatydinimą buvo ir Jono Pauliaus II pontifikato pabaigoje. Galbūt kai kurie žmonės manė, kad tai yra reali galimybė, kad Benediktas XVI nuspręs trauktis, bet nebuvo jokių akivaizdžių ženklų, kad jis ruoštųsi pasitraukti“, - kalbėjo ambasadorė.

Vokietija pareiškė pagarbą ir dėkingumą

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas pirmadienį pareiškė, kad šioje šalyje gimęs popiežius Benediktas XVI, paskelbęs apie planuojamą savo atsistatydinimą, nusipelnė pagarbos ir dėkingumo už aštuonerius metus trukusį vadovavimą Katalikų bažnyčiai.

„Federalinė vyriausybė jaučia didžiausią įmanomą pagarbą Šventajam Tėvui, jo pasiekimams, jo viso gyvenimo darbui Katalikų bažnyčiai“, - sakė atstovas Steffenas Seibertas, pridūręs, kad pontifikas taip pat nusipelnė „dėkingumo“.

„Būdamas krikščionis ir katalikas, reaguoji emocingai ir su nerimu“, - per eilinę vyriausybės spaudos konferenciją sakė S. Seibertas.

Pasak jo, Benediktas XVI paliko „labai asmenišką pėdsaką“ Bažnyčioje - „kaip mąstytojas ir kaip ganytojas“, vadovaujantis 1,2 mlrd. pasaulio katalikų.

„Kad ir kokios būtų šio pareiškimo priežastys, jos turėtų būti gerbiamos ir pripažįstamos; jis nusipelnė dėkingumo, tokiu būdu vadovaudamas šiai pasaulio Bažnyčiai aštuonerius metus“, - pridūrė S. Seibertas.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pirmadienį pareiškė, kad popiežiaus Benedikto XVI sprendimas dėl senyvo amžiaus atsistatydinti yra vertas pagarbos.

„Neturiu ypatingo komentaro dėl šio sprendimo, kuris yra didžiai gerbtinas“, - sakė F. Hollande'as ir pridūrė, kad Prancūzija „sveikina popiežių, kuris priėmė šį sprendimą“.

Popiežius padėjo prislopinti antisemitizmą visame pasaulyje

Popiežius Benediktas XVI pagerino pasaulio judėjų ir krikščionių santykius ir taip padėjo sumažinti antisemitizmą visame pasaulyje, pirmadienį pareiškė Izraelio aškenazių vyriausiasis rabinas, popiežiui netikėtai pranešus apie savo atsistatydinimą.

„Per jo (pontifikato) laikotarpį santykiai tarp (Izraelio) Vyriausiojo rabinato ir Bažnyčios, taip pat tarp judaizmo ir krikščionybės tapo daug artimesni, ir tai sumažino antisemitinių aktų skaičių pasaulyje“, - sakė rabino Yona Metzgerio atstovas naujienų agentūrai AFP, išreikšdamas viltį, kad popiežiaus įpėdinis eis savo pirmtako parodytu keliu.

„Popiežiui Benediktui esame dėkingi už viską, ką jis padarė stiprindamas santykius tarp religijų ir propaguodamas taiką tarp jų“, - kalbėjo atstovas, perduodamas rabino žodžius.

„Linkiu jam geros sveikatos bei ilgų dienų ir metų, tikiuosi ir meldžiuosi, kad jo palikimas išliktų, kad Vatikano orientacija - jo ir jo įpėdinio laiku- liktų nepakitusi“, - sakė atstovas.

Žydų bendruomenės nuomone, vienas didžiausių Benedikto XVI pasiekimų yra žydų tautos išteisinimas nuo atsakomybės dėl Jėzaus Kristaus mirties.

Savo 2011 metų knygoje popiežius rašė, kad už Kristaus nukryžiavimą yra atsakingi Jeruzalės „šventyklos diduomenė“ ir „masės“, o ne „žydų tauta apskritai“.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu taip pat pagyrė popiežiaus „drąsą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.