Šiaulių garbės pilietei – Valstybės apdovanojimas

Pernai šimto metų jubiliejų paminėjusi Šiaulių garbės pilietė Gražbylė Venclauskaitė Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga bus apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.

Šiaulių miesto garbės pilietė G. Venclauskaitė bus apdovanota ordino “Už nuopelnus Lietuvai” Riterio kryžiumi.<br>R. Vitkus
Šiaulių miesto garbės pilietė G. Venclauskaitė bus apdovanota ordino “Už nuopelnus Lietuvai” Riterio kryžiumi.<br>R. Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-02-13 15:37, atnaujinta 2018-03-12 00:14

 Garbingą apdovanojimą garbiai šiaulietei Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė įteiks vasario 16-ąją per Prezidentūroje vyksiančią Valstybės apdovanojimų teikimo ceremoniją.

Žymaus Lietuvos teisininko, advokato, visuomenės veikėjo Kazimiero Venclauskio dukra Gražbylė Venclauskaitė visą gyvenimą tarnavo gimtajam Šiaulių miestui, savo veikloje vadovavosi įstatymu ir sąžine, buvo viena populiariausių Šiaulių miesto teisininkų.

Antrojo pasaulinio karo metais Venclauskių šeimos nariai nepaisydami jiems gresiančių pavojų gelbėjo žydus nuopelnai.

Už žydų gelbėjimą Gražbylei Venclauskaitei ir jos seseriai Danutei Venclauskaitei buvo suteiktas Pasaulio teisuolio vardas, įteiktas medalis, paskirta Izraelio valstybės parama. 2000-ųjų balandžio 28-ąją G. Venclauskaitė, jos motina Stanislava Venclauskienė (po mirties) ir sesuo Danutė Venclauskaitė (po mirties) buvo apdovanotos Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi.

Šiauliečių pagarbą ir dėkingumą G. Venclauskaitė su savo seserimi Danute nusipelnė padovanojusios miestui savo tėvų rūmus, kuriuose įsikūrė Šiaulių „Aušros“ muziejus.

Gražbylei Venclauskaitei pirmajai mieste suteiktas Šiaulių miesto garbės piliečio vardas. Šiaulių garbės piliete G. Venclauskaitė tapo 2000-aisiais.

Pernai savo šimtąjį gimtadienį minėjusią G. Venclauskaitę Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas pasikvietė į savivaldybę ir valandai užleido savo postą.

Į mero kėdę sėdusi G. Venclauskaitė per jai skirtą valandą miesto valdininkams surengė tikrą atestaciją.

Apie jau atliktus ar dar tik ruošiamus atlikti darbus vienas po kito atsiskaitinėti stoję valdininkai iš G. Venclauskaitės sulaukė ir konkrečių klausimų ir jų darbo įvertinimo. Subtilų humoro jausmą turinti ilgaamžė valdininkams nešykštėjo taiklių replikų bei pamokymų.

Paaiškėjo, kad rytais laikraščius skaitanti, o vakarais informacines televizijos laidas žiūrinti šimtametė apie miesto problemas žino ne blogiau už žurnalistus.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius, kuris bus įteiktas G. Venclauskaitei yra dvidešimt pirmas pagal svarbą Lietuvos valstybės apdovanojimas. Juo Lietuvos Prezidento dekretu apdovanojami asmenys už ypatingus nuopelnus garsinant Lietuvos vardą, puoselėjant ir plėtojant tarpvalstybinius santykius, už humanitarinę pagalbą Lietuvai, už ypatingus nuopelnus valstybės tarnyboje, kultūros, mokslo ir švietimo, verslo ir gamybos, sveikatos ir socialinės apsaugos, karybos, sporto, ūkio bei kitose srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.