Į misiją Malyje Lietuva planuoja siųsti du instruktorius

Lietuva planuoja prisidėti prie

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 19, 2013, 6:36 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:07 PM

Praėjusią savaitę Lietuva gavo kvietimą iš Suomijos prisidėti prie formuojamos Šiaurės valstybių karinių instruktorių grupės. Šioje grupėje be Suomijos dalyvauja Švedija, prisijungti pakviestos Lietuva, Latvija ir Estija, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Lietuva remia ES iniciatyvas imtis didesnio vaidmens tarptautinio saugumo srityje. Džiaugiamės, kad turime galimybę prie šios iniciatyvos prisijungti kartu su Šiaurės ir Baltijos valstybėmis. Tai geras pavyzdys, kaip bendradarbiaudamos ir sutelkdamos savo resursus, šalys gali realiai prisidėti stiprinat ES atsako į krizes pajėgumus. Afrikos valstybių saugumo institucijų stiprinimas – vienas iš ES prioritetų“, - teigė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Tai būtų pirmas kartas, kai Lietuvos kariai tiesiogiai dalyvautų misijoje Afrikos žemyne.

Šiuo metu derinamos Lietuvos karinių instruktorių dalyvavimo misijoje sąlygos ir datos.

Pirmadienį ES Užsienio reikalų taryba priėmė sprendimą pradėti ES mokymo misiją (EUTM) Malyje, patvirtinto misijos planą ir reikiamus karinius pajėgumus.

Šios misijoje tikslas – paruošti vietos pajėgas, kurios galėtų užtikrinti šalies teritorinį vientisumą ir atremti teroristinių grupuočių išpuolius šalies viduje.

Iš viso ES planuoja dislokuoti iki 200 karinių instruktorių. Visą ES misijos personalą sudarys iki 500 žmonių.

Malyje vyksta ginkluota kova su dalį teritorijos kontroliuojančiais islamistų sukilėliais. Prancūzija sausio 11 dieną ten pradėjo karinį puolimą, kai islamistai užėmė vieną šalies centriniame regione esantį miestą ir pasistūmėjo toliau į vyriausybės teritoriją sostinės Bamako link.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.