Prie Gatajevų ieškinio valstybei teismas pridėjo iš psichologų gautą informaciją

Kauno miesto apylinkės teismas,

Klaipėdos apygardos teisme esanti Gatajevų baudžiamoji byla toliau bus nagrinėjama balandžio 15 dieną.<br>M. Patašiaus nuotr. iš archyvo
Klaipėdos apygardos teisme esanti Gatajevų baudžiamoji byla toliau bus nagrinėjama balandžio 15 dieną.<br>M. Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 19, 2013, 1:42 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:48 PM

Grozno angelais vadinti čečėnų kilmės sutuoktiniai Lietuvai yra pateikę 27 tūkst. litų neturtinės ir 2 tūkst. litų turtinės žalos ieškinį dėl, jų manymu, neteisėto sulaikymo. Atsakovu šioje byloje patraukta Vyriausybė. Šis ieškinys teismą pasiekė dar 2010 metais.

Antradienį vykusiame teismo posėdyje ieškovai nedalyvavo - savo pozicijai atstovauti jie įgaliojo advokatę Rūtą Čilinskaitę ir šeimos draugu prisistatantį Gintautą Bukauską.

Ieškovų atstovai, siekdami įrodyti, kad Gatajevai dėl pratęsto sulaikymo patyrė skaudžių išgyvenimų, dėl kurių ir siekiama prisiteisti neturtinę žalą, pateikė teismui psichologės, bendravusius su ieškovais per sulaikymą, užrašus. Taip pat prašyta liudytojais kviesti teismo salėje posėdžio, po kurio nuspręsta pratęsti Gatajevų sulaikymą, metu buvusias vienuoles, su Chadižat Gatajeva bendravusią psichologę ir Maliko Gatajevo brolį su žmona.

Pastarieji, atstovės teigimu, susirašinėjo su Gatajevais, kol šie buvo sulaikyti, taip pat organizavo į laisvę išeiti turėjusių sutuoktinių susitikimą su artimaisiais ir svečiais iš Suomijos Tai, kad jų išėjimo į laisvę buvo laukiama, esą padidino šeimos patirtas neigiamas emocijas.

Teismui pateiktame dokumente, kuriame psichologė fiksavo Ch. Gatajevos būseną, rašoma, kad išgirdusi teismo nuosprendį ši jautėsi palūžusi, nebenorėjo gyventi, ilgėjosi vaikų.

Teismas sutiko patenkinti gynybos prašymus, tačiau atmetė prokurorės ir posėdyje nedalyvavusio Teisingumo ministerijos atstovo prašymą bylos nagrinėjimą stabdyti, kol bus priimtas sprendimas Gatajevams iškeltoje baudžiamojoje byloje.

Klaipėdos apygardos teisme esanti Gatajevų baudžiamoji byla toliau bus nagrinėjama balandžio 15 dieną.

Šioje byloje nagrinėjami apeliaciniai skundai dėl 2009 metų nuosprendžio, kuriuo Gatajevai pripažinti kaltais dėl smurtavimo prieš savo globotinius. Už tai jiems skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Žmogaus teisių gynėjai šioje byloje įžvelgė galimų pažeidimų, nes kilo klausimų dėl Lietuvos valstybės saugumo departamento pareigūnų vaidmens joje, svarstyta, ar su tuo negali būti susijusios Rusijos tarnybos.

Kauno miesto apylinkės teismas toliau Gatajevų ieškinį nagrinės gegužės 20 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.