Lenkijos lietuviai Lietuvos prašo tarpininkauti, kad nebūtų uždarytos mokyklos

Sprendimas dėl lietuviškų mokyklų Punske turi būti ekonomiškai tvarus - A.Butkevičius

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-02-20 17:21, atnaujinta 2018-03-11 11:06

Pasak portalo punskas.pl, laišką pasirašė keliasdešimt asmenų, tarp kurių Punsko valsčiaus Navinykų, Pristavonių ir Vidugirių pagrindinių mokyklų vadovai, mokytojai ir mokinių tėvai.

„Neturime kitos išeities, kaip kreiptis į Lietuvos valstybę, kad padėtų mums tarpininkauti su Lenkijos valdžiomis ir spręsti sunkią lietuviškų mokyklų išlaikymo problemą“, - rašoma laiške, kuris nusiųstas premjerui Algirdui Butkevičiui, švietimo ir mokslo ministrui Dainiui Pavalkiui bei Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariams.

„Nedrįstame Lietuvoje ieškoti finansinės paramos galimybių, nes gerai suprantame, kad Lietuvos valstybei sunku išlaikyti savo tautinių mažumų mokyklas. Kai kuriose iš jų taip pat yra nedidelis moksleivių skaičius, tačiau rajonų savivaldybės sugeba išlaikyti jas, nes Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija skiria joms tinkamą finansavimą. Ne tik pagal vaikų skaičių, bet ir pagal mokyklos poreikius“, - rašoma laiške.

Pasak laiško, planuojamos uždaryti pagrindinės Navinykų, Pristavonių ir Vidugirių mokyklos „be pagrindinio vaidmens, atlieka ir kultūros židinių užduotis“.

„Nežinome, kokiais būdais veiksmingai kovoti, reikalauti. Galbūt nelabai sugebame garsiai šūkauti, reikšti savo nuomonę“, - rašo Lenkijos lietuviai.

Jie primena, kad per pastaruosius keletą metų, vykdant Lenkijos švietimo reformą, buvo uždarytos lietuviškos mokyklos Vaitakiemyje, Krasnagrūdoje, Ramoniškėse, Lumbiuose.

„Pasiliks viena pagrindinė mokykla Punske su lenkiškomis ir lietuviškomis klasėmis. Tai bus didelis, staigus smūgis visam mūsų krašto lietuviškam tapatumui. Sugriovus priešpilius, lietuviškas mokyklas, greitai grius ir pati pilis. Neliks mūsų krašto. Gerai žinom, kaip staigiai jis tirpsta ten, kur neliko lietuviškų mokyklų“, - teigiama laiške.

Sprendimas dėl lietuviškų mokyklų Punske turi būti ekonomiškai tvarus - A.Butkevičius

A. Butkevičius: „Sprendimas turi būti ekonomiškai tvarus“

Sprendžiant dėl lietuviškų mokyklų Punske svarbu rūpintis lietuviškos tapatybės išsaugojimu, tačiau kartu reikia atsižvelgti į besikeičiančią demografinę situaciją ir priimti ekonomiškai tvarius sprendimus, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

Komentuodamas trečiadienį paskelbtą ketinamų uždaryti Lenkijos Punsko valsčiaus lietuviškų mokyklų bendruomenių kreipimąsi, A. Butkevičius teigė šiuo klausimu dar ketinąs kalbėtis su švietimo ir mokslo ministru Dainiumi Pavalkiu.

„Punsko valsčiaus Švietimo, Finansų bei Ūkio komisijų posėdyje už mokyklų uždarymą balsavo 11 tarėjų (2 lenkai ir 9 lietuviai). Tikiu, jog tik pasvėrę visus argumentus, gerai apsvarstę tarėjai priėmė tokį sprendimą, kuris šiandien Lenkijos lietuvių bendruomenei kelia nerimą. Dėl mokyklų Punske turi būti rastas toks sprendimas, kuris leistų išsaugoti lietuvišką tapatybę, tačiau kartu būtų ekonomiškai tvarus, atsižvelgiant į besikeičiančią demografinę situaciją“, - teigiama trečiadienį BNS perduotame premjero komentare.

Anot jo, sprendimo reikia ieškoti kalbantis Punsko vietos valdžios, lietuvių bendruomenės ir centrinės Lenkijos valdžios atstovams.

Tuo metu švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis BNS trečiadienį sakė kol kas negalįs pasakyti, kiek Lietuva gali padėti finansiškai uždaromoms mokykloms ar daryti įtaką priimamiems sprendimams dėl jų.

„Jei patys lietuviai nusprendžia savivaldybėje uždaryti tas mokyklas, tai yra liūdna. Bet kiek Lietuva gali finansiškai ar kažkaip kitaip daryti įtaką, negaliu pasakyti. Kiek aš žinau, mes skyrėme beveik 350 tūkst. litų per metus. Ir pernai buvo skirta ir, man atrodo, mūsų planuose šiemet yra tas pats skirta. Ir tikrai nežinau, ar tikrai mes iš Lietuvos turime kištis į jų vidinį gyvenimą“, - sakė D. Pavalkis.

Mokyklų išlaikymui kasmet - 2 mln. zlotų

Punkas.pl teigimu, centrinė valdžia, žadėjusi padidinti lietuviškų mokyklų mokinio krepšelį 80 proc., ji padidino tik 20 procentų.

Punske įsikūrusios Dariaus ir Girėno pagrindinės mokyklos ir gimnazijos direktorius Jonas Vydra BNS sakė, kad vietos savivaldybė mokyklų išlaikymui kasmet skiria apie 2 mln. zlotų.

„Kiek aš žinau, Punsko savivaldybė prie mokyklų išlaikymo prideda apie 2 mln. zlotų, litais tai daugiau kaip 1,5 mln.“, - teigė J. Vydra.

Šios lėšos, jo teigimu, skiriamos ne tik planuojamų uždaryti pagrindinių mokyklų, bet Gimnazijos Punske išlaikymui.

Kiek anksčiau Punsko valsčiaus taryba, kurioje daugumą sudaro lietuviai jau pasisakė už tai, kad mokyklos dėl prastos finansinės situacijos turėtų būti uždarytos.

„Iš tikrųjų taryboje iš 15 asmenų 13 yra lietuviai. Komisijų posėdžio metu balsavime du iš jų pasisakė, kad mokyklas palikti. Likusieji sakė, kad situacija yra tokia bloga, jog jie nemato kitos išeities. Tačiau mes kaip bendruomenė galvojame, kad dar reikėtų ieškoti kažkokių kitokių sprendimų, kad kažkur gauti tą finansavimą ir kad jos išliktų. Mums tos mokyklos yra labai svarbios“, - aiškino J.Vydra.

Galutinį sprendimą dėl mokyklų uždarymo Punsko valsčiaus tarybą turėtų priimti vasario 27 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.