Liberalcentristų planuose - išnykimas

Ar visiems kartu pulti į kurios nors partijos glėbį, ar išsivaikščioti pavieniui? Regis, tik tokį uždavinį telieka spręsti buvusiai valdančiajai partijai – Liberalų ir centro sąjungai.

A. Čaplikas (kairėje) prisiėmė atsakomybę už pralaimėjimą rinkimuose ir paliko postą, o jo vietą užėmė A. Melianas.<br>D. Umbrasas
A. Čaplikas (kairėje) prisiėmė atsakomybę už pralaimėjimą rinkimuose ir paliko postą, o jo vietą užėmė A. Melianas.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas")

Mar 4, 2013, 8:20 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:26 PM

Seimo rinkimus beviltiškai pralaimėję ir su vos 2,6 proc. rinkėjų balsų toli už parlamento borto likę liberalcentristai šeštadienį išsirinko naują lyderį.

Ketverius metus partijai vadovavęs Algis Čaplikas prisiėmė atsakomybę už triuškinamą pralaimėjimą ir paliko postą, o jo vietą užėmė buvęs vidaus reikalų ministras 49 metų Artūras Melianas.

Buvo rinkimų strategas

Prieš tapdamas ministru šis politikas buvo partijos rinkimų štabo vadovas.

Jis šias pareigas faktiškai ėjo ir dirbdamas ministru.

Nors A. Melianas ir buvo vienas pagrindinių partiją į pražūtį nuvedusios rinkimų strategijos autorių, jis vis tiek siekė užimti partijos vadovo vietą.

Trokšta jungtuvių

A. Melianas kaip pagrindinį partijos tikslą mato liberalių jėgų vienijimąsi – jungimąsi su Liberalų sąjūdžiu arba sostinės mero Artūro Zuoko vadovaujama Sąjunga „Taip”.

Kiti partijos atstovai kalbėjo ir apie tai, kad partijai vertėtų jungtis net su pašalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujamais „tvarkiečiais”. Pastarieji dabar planuoja tuoktuves su Darbo partija.

Tačiau naujasis liberalcentristų vedlys garsiausiai ragino Liberalų sąjūdį pagaliau pradėti visų liberalių partijų jungtuves.

Laukia, kol visai subyrės

Bet rinkimuose kur kas sėkmingiau nei prieš ketverius metus pasirodę liberalai lieka ištikimi savo taktikai – jie tiesiog laukia, kada liberalcentristai subyrės patys, ir jau dabar ragina paskirus šios partijos narius glaustis po Liberalų sąjūdžio pastoge.

Tai sekmadienį „Lietuvos rytui” tvirtino ir pastaruoju metu su įvairių Liberalų ir centro sąjungos skyrių nariais susitikinėjantis Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis.

„Mūsų pozicija nesikeičia – liberalios jėgos kviečiamos vienytis po Liberalų sąjūdžio vėliava ir mes mielai laukiame tų liberalcentristų, kurie nebemato savo ateities šioje partijoje ir tos partijos ateities”, – sakė liberalų lyderis.

Kandidatų – kaip grybų

Tai, kad liberalcentristų ateitis iš tiesų itin ūkanota, parodė ir suvažiavimas.

A. Melianas partijos pirmininku buvo išrinktas tik po antrojo turo, o kitų kandidatų buvo kaip grybų po lietaus.

Kai kurie savo kandidatūras atsiėmė, pavyzdžiui, buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius ar buvęs Seimo narys Vytautas Bogušis.

V. Bogušis iš suvažiavimo tribūnos pliekė į pirmininko postą besiveržiantį A.Melianą.

Pasak vieno partijos lyderių, buvusiam partijos rinkimų štabo vadovui nemoralu ir negarbinga pretenduoti į pirmininko postą. Ypač po to, kai A.Čaplikas atsistatydino būtent dėl pralaimėtų rinkimų.

Bet rimčiausią iššūkį A.Melianui metė partijos sostinės Šeškinės skyriaus vadovė, didžiojoje politikoje apskritai neregėta Asta Paškevičienė.

Šios liberalcentristės kandidatūrą parėmė 123 suvažiavimo delegatai, o už A.Melianą balsavo 165 liberalcentristai.

Dar bandė drąsinti save

Tiesa, A. Melianas ir kiti partijos veikėjai drąsinosi, kad partija tebeturi gana stiprias pozicijas kai kuriose šalies savivaldybėse, ir ragino itin daug pajėgų mesti į artimiausius savivaldos rinkimus.

Naujasis partijos lyderis žadėjo, kad šiuose rinkimuose liberalcentristai surinks mažiausiai 7 proc. rinkėjų balsų ir apskritai grįš į didžiąją šalies politiką net ir tuo atveju, jeigu jos į savo glėbį nepasiims Liberalų sąjūdis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.