Rinkėjai nusisuka nuo Darbo partijos ir „Drąsos kelio“

Sekmadienį vykusių pakartotinų Seimo rinkimų rezultatai gerokai skyrėsi nuo balsavimo rezultatų pirmajame Seimo rinkimų ture praėjusių metų spalį.

Labiausiai sekmadienį vykusiuose pakartotiniuose Seimo rinkimuose sekėsi Socialdemokratų partijai.<br>M. Patašiaus nuotrauka
Labiausiai sekmadienį vykusiuose pakartotiniuose Seimo rinkimuose sekėsi Socialdemokratų partijai.<br>M. Patašiaus nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 4, 2013, 9:20 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:26 PM

Kur kas daugiau balsų surinko socialdemokratai, o Darbo partijos populiarumas sumenko. Balsų pirkimu įtartas buvęs „darbietis“ Rimvydas Podolskis vakar Zarasų-Visagino apygardoje patyrė visišką fiasko.

Į antrąjį turą šįkart pavyko prasimušti ir vienai opozicinės partijos - Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovei. Pakartotinis balsavimas taip pat atskleidžia sumenkusį „Drąsos kelio“ populiarumą.

Socialdemokratai balsus atima iš „darbiečių“

Praėjusiais metais socialdemokratas Aleksandras Zeltinis Biržų-Kupiškio apygardoje sulaukė 17,2 proc. rinkėjų paramos. Šiemet ji išaugo iki 31,2 proc.

Zarasų-Visagino apygardoje socialdemokratas Nikolajus Gusevas praėjusiais metais buvo trečias, surinkęs 15 proc. balsų. Sekmadienį rinkėjai jį išstūmė į antrą vietą – 20,7 proc. balsų.

Geriausiai pagrindinei valdančiajai partijai sekmadienį sekėsi Ukmergėje. Ten daugiausia balsų – 20,6 proc. - surinko jų partijos atstovas Kazys Grybauskas. Praėjusiais metais kitas socialdemokratų atstovas Ukmergėje buvo trečias ir pasitraukė iš kovos po pirmojo balsavimo.

Visi trys socialdemokratai varžysis antrajame rinkimų ture. 

„Darbiečiams“ šie rinkimai nėra sėkmingi. Ukmergėje jų kandidatas nepateko į antrąjį turą, nors praėjusiais metais, kai kandidatavo Loreta Graužinienė, Darbo partija šiame rajone buvo pirma.

Zarasų-Visagino apygardoje su Darbo partija siejamas Rimvydas Podolskis, dėl kurio praėjusių metų rinkimų rezultatai buvo anuliuoti, taip pat liko trečias (8,2 proc. balsų) ir sulaukė perpus mažesnės paramos nei spalį.

Galimybę patekti į antrąjį turą Darbo partija turi tik Biržų-Kupiškio apygardoje. Ten šios partijos kandidatas Ritas Vaiginas sulaukė kiek mažesnės paramos nei praėjusiais metais ir surinko tiek pat balsų kaip ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Nijolė Šatienė (po 16,7 proc.). Balsai šioje apygardoje bus perskaičiuoti.

„Socialdemokratai šiuo metu yra populiariausia partija šalyje ir šių rinkimų rezultatai tai atspindi. Tuo tarpu Darbo partijos populiarumas yra kritęs. Ši partija neturi daug stiprių politikų regionuose, todėl sumažėjus populiarumui patekti į antrą turą „darbiečams“ buvo sunkiau“, - sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis.

Liberalcentristų vedlį aplenkė V. Šustauskas

Partijai „Tvarka ir teisingumas“ antrajame ture atstovaus tik vienas kandidatas. Pernai mirusio Ukmergėje išrinkto Juliaus Veselkos sėkmės kitam šios partijos kandidatui nepavyko pakartoti. Zarasų-Visagino apygardoje „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava sulaukė kur kas didesnio žmonių palaikymo nei spalį. Jis surinko daugiau kaip pusę visų balsavusiųjų balsų, tačiau iš pirmo karto nelaimėjo dėl per menko rinkėjų aktyvumo.

Kiek sėkmingesni šie rinkimai opozicinėms partijoms. Ukmergėje konservatorių atstovė Janina Galiauskienė (17,3 proc. balsų) turės galimybę varžytis dėl Seimo nario mandato po dviejų savaičių. Ukmergėje konservatoriai jau seniai nieko nėra laimėję. Manoma, kad jų kandidatei patekti į antrą turą padėjo mažesnis aktyvumas, nes konservatorių rinkėjai ateina balsuoti net ir pačiu blogiausiu oru.

Nesėkmingi šie rinkimai buvo naujajam Liberalų ir centro sąjungos pirmininkui Artūrui Melianui. Jis Ukmergėje gavo vos 1,8 proc. balsų – perpus mažiau nei radikalas Vytautas Šustauskas.

„Liberalcentristams Ukmergėje priklauso vicemero pozicija, todėl tai, kad partijos vadovas sulaukė tokio mažo žmonių palaikymo yra labai blogas ženklas šiai partijai“, - sakė M. Jastramskis. Jis pastebi, kad šiuose rinkimuose apskritai prastai sekėsi rajonuose kandidatuoti bandžiusiems politikams, atvykusiems iš didmiesčių.

Visišką fiasko, palyginti su 2012 m. rezultatais, šįkart patyrė „Drąsos kelio“ atstovai. Rimstant Garliavos skandalo atgarsiams šios partijos kandidatai sulaukė tik maždaug 1 proc. rinkėjų paramos. Rudenį ji buvo kelis kartus didesnė.

Antrojo rinkimų turo poros

Biržų-Kupiškio apygarda: Aleksandras Zeltinis (LSDP) ir Ritas Vaiginas (DP) arba Nijolė Šatienė (LVŽS).

Ukmergės apygarda: Kazys Grybauskas (LSDP) ir Janina Galiauskienė (TSLK).

Zarasų-Visagino apygarda: Algimantas Dumbrava (TT) ir Nikolajus Gusevas (LSDP).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.