Kovo 8-ąją Šiaulių policija ėmėsi vyrų auklėjimo

2013 m. kovo 8 d. 13:23
Ričardas Vitkus
Tarptautinę moters dieną Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai surengė prevencinę akciją „Mano moteris – laiminga“.
Daugiau nuotraukų (1)
Ši akcija tapo dvi savaites truksiančio projekto „Nesmurtauti – įmanoma“ preliudija.
Jau nuo ryto policininkai Šiauliuose, Šiaulių rajone, Pakruojyje ir Raseiniuose stabdė automobilius, o jų vairuotojams vyrams dovanojo automobilio salono kvapiklį su informacija apie smurtinio elgesio padarinius bei raginimu pagarbiai ir tolerantiškai bendrauti šeimoje.
Vairuotojoms moterims pareigūnai dovanojo gėlių.
Pareigūnų įteiktos dovanos pradžiugino ir jas gavusias moteris, ir vyrus.
Akis atvėrė naujas įstatymas
Mintis Moters dienos proga atkreipti dėmesį į vyrus Šiaulių policijos pareigūnams kilo atsižvelgus į oficialią statistiką, kuri byloja, kad absoliuti dauguma (96 proc.) smurtautojų yra vyrai.
Kiek daug mūsų aplinkoje yra smurto, pasak pareigūnų, iškalbingai parodė jau daugiau nei metus galiojantis Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas.
2012 metais Šiaulių apskrities policijos įstaigose gauti 2048 pranešimai dėl smurto artimoje aplinkoje, kuriais remiantis pradėti 1386 ikiteisminiai tyrimai.
Daugiausia (apie 75 proc.) smurto atvejų užfiksuota tarp sutuoktinių ir sugyventinių, 10 proc. sudaro suaugusių vaikų smurto atvejai prieš savo pagyvenusius tėvus, 8 proc. - tėvų smurtas prieš vaikus, 7 proc. – smurto atvejai tarp brolių, seserų, svainių, kitų artimų giminaičių. Didžiąją dalį nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusių asmenų sudaro moterys (84 proc.), 9 proc. – nepilnamečiai ir 7 proc. – vyrai.
Smurto sutramdyti nepavyksta
Didžiąją smurtautojų dalį sudaro vyrai (96 proc.), o smurtavusios moterys - tik 4 procentus. Analizuojant smurtautojų amžių, pastebima, kad dažniausiai tai - 30-45 metų asmenys (74 proc.), 19 proc. sudaro smurtautojai, kuriems iki 30 metų ir 7 proc. - kuriems jau per 60 metų.
Nesikeičia alkoholio vartojimo įtakos smurtiniam elgesiui tendencijos - net 60 proc. smurtautojų buvo neblaivūs, o apie 10 proc. sudaro atvejai, kai buvo neblaivus ir smurtautojas, ir nukentėjusysis.
Praėjus daugiau nei metams nuo Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo įsigaliojimo pradžios, pastebima, kad smurto artimoje aplinkoje atvejų nemažėja – per du šių metų mėnesius Šiaulių apskrityje jau pradėta 310 ikiteisminių tyrimų.
Taip pat pastebima, kad baudžiamosios atsakomybės taikymas ne visada nutraukia smurtinius veiksmus, t. y. daugėja atvejų, kai už smurtą artimoje aplinkoje jau teisti asmenys smurtauja pakartotinai.
Bendraus su potencialiais smurtautojais
Prevencinę priemonę „Nesmurtauti įmanoma“ dvi savaites vykdysiantys pareigūnai bendraus su rizikos grupei priskirtinomis šeimomis ar asmenimis.
Šiaulių apskrities policijos komisariatų prevencijos padalinių pareigūnai lankysis prižiūrimoje teritorijoje gyvenančiose, alkoholiniais gėrimais piktnaudžiaujančiose socialinės rizikos šeimose ar šeimose, apie kurias turima duomenų dėl galimų smurto atvejų.
Taip pat bus lankomasi ir šeimose, kuriose užfiksuoti pakartotiniai smurto artimoje aplinkoje faktai.
Vykdant šią prevencinę priemonę, numatoma bendradarbiauti su socialiniais darbuotojais, Vaiko teisių apsaugos specialistais, specializuotos pagalbos centrų atstovais.
prevencijaKovo 8-ojiŠiauliai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.